DÜNKÜ HABERİN PERDE ARKASI

       Herkesin zaman zaman istişare ettiği, güvendiği dostları olduğu gibi bizim de zaman zaman istişare ettiğimiz dostlarımız var. Bu dostlarımızın söylediklerini ciddiye alır, gereğini yapmaya çalışırız. Dost, sizin istediğinizi değil doğru olanı söyler; bu zaman zaman canınızı sıksa da onlara riayet etmek zorunda olduğunuzu unutmayacaksınız. Bunu neden dedin derseniz, bir arkadaşım yazılarımın giriş kısmını uzun tuttuğumu, biraz daha kısaltmam gerektiğini söyleyince, bu uyarıyı dikkate alarak yazılarımızın giriş kısmını biraz daha kısaltmaya karar verdim.

       Bu kadarlık kısa girişten sonra gelelim konumuza. Dünkü manşet haberimizde çok enteresan bir konuya değindik. Bu konu bazılarına çok abes veya hayal gelirse şaşırmam. Zira bu iddia çok ciddi bir iddia. Bunu bu şehirde bilecek kimse olmadığı gibi yazacak bir babayiğidin hiç olamayacağı da açıkça ortada. Ama olayın arka planına bakıp fotoğrafı irdeleyerek okuduğunuzda dediklerimin ne kadar doğru olduğunu rahatlıkla göreceksiniz. Dilerseniz teker teker fotoğrafı çözelim. Olaya önce şuradan başlayalım… Büyükşehir Belediyesi’nin kadrolu müteahhidi olan bir gazeteci arkadaş var; ismini vermeme gerek yok. Bu arkadaşımızın, Vezir Hazretleri evine gitmeyeceksin dese evine dahi gitmeyecek kadar O’na göbeğinden bağlı bir arkadaş olduğunu bu şehirde bilmeyen yok. İlk soruyu sorarak devam edecek olur isek ne oldu da bu arkadaşımız Vezir Hazretleri’nin gazetesini bırakıp eften püften bir siteye gitti? Zira o site ile Vezir Hazretleri’nin işi ne olabilir ki? Cevabını fotoğrafın tamamına bakınca vereceğim, şimdilik burada duralım.

        Peki, o sitenin resmiyetteki sahibi kim? Perde arkasındaki veya şirketin ortaklarından birisi kim? CHP’den Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi seçilip daha sonra istifa eden kişi bu işin neresinde derseniz, kanaatimce tam göbeğinde ama resmen ortalıkta yok. Peki, bu arkadaşlar şimdi de 8 sahifesi renkli 8 sahifesi siyah beyaz olmak üzere 16 sayfalık bir gazete çıkarmak için matbaalardan teklif alıp bugün itibarı ile bayilerde olacak bir gazete çıkarmaya karar vermişler mi?  Vermişler... Peki, bu gazetenin sadece günlük 100 adet baskısı için matbaaya her ay en az 30.000 TL ödemek zorundalar mı? Evet. Bir de çalıştırdıkları personelin maaşı, SSKsı derken gazetenin onlara aylık maliyeti en az 70-80 bin lira olacaksa -ki ondan aşağısı mümkün değil- resmi ilan alan bir gazeteyi de alacak paraları yoksa bu yüklü parayı nasıl karşılayacaklar?

      Hadi diyelim ki personelin bir kısmını İŞKUR’dan aldılar, orası maaşlarını ödüyor, Yılbaşından sonra bu personelin de maaşlarını ödemek zorunda olacaklarına göre şurada üç, dört aylık bir süre bu maliyeti azaltma imkânları olacak, ondan sonra her ay bu parayı bulmak zorundalar. Bizim gibi 24 sahife olsalar her ay asgari 100 bin lira para bulmak zorundalar. Peki bu parayı nasıl bulacaklar derseniz, öyle piyasadan üç beş liralık reklam alarak bu işler dönmez. İlçe belediyelerinin bir kısmının zaten gazeteleri var, olmayanlardan aldıkları reklam, haber ilan paralarıyla da bu parayı karşılamaları mümkün olmadığı ortada.    

       Hesap bu olduğuna göre yapılması gereken tek şey, her ay bekli bir akar sağlayacak gelir bulmak. Zaten arkadaşların derdi de gazeteden ziyade gazete aracılığı ile geçimlerini sağlamak olduğundan bu işi çözmek için yukarıda bahsettiğim Büyükşehir Belediyesi’nin kadrolu müteahhidi olan köşe yazarını işin başına getirdiler. Kadrolu müteahhidi işin başına getirmekle bu iş bitiyor mu derseniz elbette ki bitmiyor… Vezir Hazretleri’nin kıramayacağı bazı zevatın da bu işe dâhil edilmesi gerektiği ortada. Bunun için de çok güzel bir yol buldular, Vezir Hazretleri’nin sürekli kollamak zorunda olduğu dayıoğlunun bir oğlu var, bu hatırlı evlat Çiftlik (İstiklal) Caddesi’nin binalarını, yolunu vs. kimlerle ortak yaptı biliyor musunuz? Hani şu TSO da başkan yardımcısı mıdır nedir, eskiden Büyükşehir Belediyesi’nin altında işyeri olan zatı muhterem var ya, işte o… Hatırlı zatı muhteremi de perde arkasında bu işe dâhil etmek suretiyle Ersin Yılmaz’ın uzun yıllardır yaptığı evde hasta bakımı, yaşlılara hizmet gibi yaklaşık 2500 kişiye hizmet veren işi almak üzere yola koyuluyorlar. Bu işin bir de kıyından köşesinden aba altında sopa gösterme kısmı olması kazım. Zira ta 2004 yılında çetelerin yalandan Vezir Hazretleri’ne Yalova Gemisi’nde saldırmış gibi yapıp kendi arkadaşlarının fedailik yapması numarası sonucu Belediye’ye çeteleri doldurduğu gibi şimdi de benzer bir numarayla Vezir Hazretleri’nin  birlikte Umre’ye gidip resim çektirdiği Paralelcilerin resmini araya bir spot koyarak Vezir Hazretleri’ni çıkarmak suretiyle basına servis ediyorlar.

    İşin garip tarafı bir yerel gazete dün, bu ihale hemen yenilenmeli diye manşet yapmış. Manşeti yaptıranın da yine bu sitenin arkasındaki zatı muhterem olduğu  belli oluyor. Ama tüm bu olup bitenleri bizim anlayıp dün manşetten vermemiz, sanırım bu arkadaşlarımızı bir hayli üzdü. Ama arkadaşlar üzülmesinler; yeter ki onlar il yapsınlar biz destekleriz ama eğitimli, donanımlı, alt yapısı hazır olan sağlık kuruluşları varken temizlik şirketlerine böyle vasıflı personelin yapacağı işi vermeye kalkanlarla da işimiz olacağını unutmasınlar. İşte size bir haberin arka planı ve fotoğrafın tamamının portresi… Beğenmeyen varsa biz buradayız efendim. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR