Çözüm Gereklimiydi ?

Çözüm Gereklimiydi ?

Devletin 2013 yılında başlatmış olduğu çözüm süreci, birkaç bölgede oluşan lokal olayın  dışında kesintisiz devam ederken, Lice ilçesinin  Yolçatı köyünde bir teröriste ait heykelin yıkımı esnasında gelişen olaylarda iki  askerimiz şehit edilmesiyle  oluşturulan algı çözüm sürecinin bir çözümsüzlük olduğu yönündedir. Ortadoğu bölgesinde gelişen olayların, pamuk ipliğine bağlı bir çözümün olumsuz etkileneceği  herkes tarafından bilinmektedir.

 Çözüm süreci gündeme gelmeseydi nasıl bir gelişmeyle yüz yüze kalacaktık . Bin nasihattan daha iyidir bir müsübetin gelmesi , fakat böyle bir müsübetin gelmesi, ülkenin temelinden sarsılmasına  ve büyük yıkımlara neden olacaktı. Ortadoğu yeniden şekillendirilirken Türkiye Cumhuriyetide bu faaliyetten nasibini alacaktı. Çözüm sürecine geçilmesi bir nevi önleyici vuruştu.

Kck yapılanmasının boyutunu ve ülkenin bununla  uğraşmak için nasıl mücadele ettiğini bilmeyenimiz yoktur. Bu yapılanmanın  o dönemin Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Başkanını kendi çalışanı tarafından sorgulanacak kadar ileriye götürüldüğü, kendi mahkemelerini kurduğu ve bölgede etkin faaliyet içerisinde olduğu bilinmektedir. Nasıl bir yapılanma içinde olduklarını  görürsek, gelecekteki planlarının ortaya  çıkması daha rahat anlaşılacaktır.

Kck'nın oluşturulan ana bölümleri, İdeolojik bölüm, toplumsal bölüm, siyasi bölüm, askeri bölüm ve kadın bölümüdür

Kck'nın diğer bölümleri ise

Türkiyede: Pkk (Partiya Karkeren Kürdistan- Kürdistan İşci Partisi)

İran: Pjak  (Partiya Jiyana Kurdıstane Azad- Kürdistan Özgür Yaşam Partisi)

Irak :Pçdk (Partiya Çaresera Demokratik Kürdistan- Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi)

Suriye: Pyd  (Partiya Yekitiya Demokratik – Demokratik Birlik Partisi)

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Pkk'nın silahlı kanadı (Hezen Parastina Gel- Halk Savunma Kuvvetleri,

Kck'nın ideolojisinin bir noktasındaki ifade: Demokratik konfederalizm dört parçaya bölünmüş olan ve tüm dünyaya yayılmış Kürt halkının demokratik birliğinin felsefesidir. Amaç '' Dil birliği, sermaye ve Özgür iradedir.

Bu oluşumun diğer bölümlerine baktığınızda Türkiye, İran, Irak, Suriye'deki Kürtlerin birleştirilme çabalarını görmektesiniz. Böylesi bir yaklaşımda Ortadoğu ve Suriye'nin sınırları yeniden çizilmeye çalışılırken, Irak bölünmenin eşiğindeyken, iki Büyük devletin iç meseleler ile yeniden yapılandırılacağını görememek ilgisizlik olur.

 Suriye'de gelişen olaylar esnasında, Ülkemizden, Irak bölgesinden Suriye'de savaşmak üzere Kürtlerin gittiğini ve bunun televizyon ekranlarıyla, gazetelerin manşetlerinde görmüştük. Eğer yapılanma yukarda gösterildiği şekilde olmazsa, amaç bildirildiği gibi dört parçanın bir araya toplanması olarak gösterilmese, Türkiye'deki bir Kürt gencinin Suriye'ye gönderilmesi  organize bir yapılanmanın eseri olmazdı.

 Filistin'e bakın, İsrail Gazze'yi bombaladıkça oradaki  çocukların içinde intikam duyguları gelişmekte, acıyla yoğrulan, acıyı yaşar, yaşatır. Yarın hepsi, kardeşinin, babasının intikamını almak için  İsrail ile  mücadele edecek. Ordu dağlarda gezerek teröristleri vurabilir, uzun yıllarcada vurdu, sonuçta o bölgeye akıtılan bir ekonomi, ülkenin kanayan yarası olan bir bölge, her terörist ölümünden sonra artan üç-beş terörist adayından başka bir şey kazanmamıştır terör sorunu.Çözüm süreci önleyici bir vuruştu

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR