Bjk-Çarşı- Gezi

Gezi olayları dış kaynaklı bir projeydi, halkın destek vermesi mantıklıdır, mantıksızdır tartışılır, başlangıçta arkasına aldığı rüzgar ve sonuç ortadadır. Gençlik hareketidir,yeşil hareketidir,iktidarı devirme harekatıdır, iktidara toparlan demek için balans ayarıdır, her ne derseniz deyin, dış destek ve onların kurguladığı bir eylemdi. Her zaman ki gibi birileride o eylemin içerisinde olma gereği hissetti. Kara propaganda meyvesini verdi, bir kaç şehrin dışında etkinliği uzun sürmediği gibi, kazanmadı, karşı olduğu iktidara kazandırdı. Ne derseniz deyin amacına ulaşamamış, idealist düşünceye sahip olduğunu sanıp,idealist olmayan insanların yanlış kullanılmasıyla kendini sonlandırmış bir eylem tarzıydı gezi, iyi ders verdi densede siz onlara bakmayın, eğer ders vermiş olsaydı, üzerinden zaman geçmeden ikinci hareket başlardı, hiç bir halk eyleminede örnek olmamıştır maalisef. Neden kesin konuşuyorum, çünkü inandığın bir davan varsa ve sen bunun uğrunda fedakarlık yapamıyorsan, eylemler esnasında rahatlık, zorluğun önüne geçiyorsa, kusura bakmayın inanmadığınız bir yolda kitleleri arkanızdan sürükleyemezsiniz.
Planlama yapanlar ülke insanın yaz tatiline, heyecandan, politikadan  daha çok önem vereceğini  düşünemediği için, şehir dışına ekonomik nedenlerle çıkamayan kişilerin omuzunda mesafe kat edememiştir bu hareket. Son dönemlerinde  sosyal bir taraftar grubu olduğunu iddia eden çarşının eylemlerde yer alması, grup içerisindeki ideolojik yaklaşım sahiplerinin yönlendirmesi, toplum psikolojisi ile hareket eden diğer grup üyelerinin katılımını kullanan unsurlar spor ruhunu siyasete teslim etmiştiler. Aynı anda iki büyük takımın taraftar grupları olayın içerisinde yer almaya çalışmaları, oynanan oyunu farketmeleri üzerine  vazgeçmelerine rağmen, çarşının eylemlerde boy göstermeleri sonun başlangıcıydı.
Ligler başladığında, Beşiktaş futbol takımının arkasına aldığı rüzgarla, yeni hoca,yeni sistem, yeni bir çok futbolcu ile başlayan yükseliş trendi spor camiasının gözünden kaçmazken, tribünlerde hükümet karşıtı yapılan gösterilerde başka birilerinin gözünden kaçmamıştı.
Peki böylesi bir gerilimi kim neden kullanır ? topluluğun olduğu yerde her tür amaç için rahatlıkla o toplum yönlendirilir. Bir grup bunu hükümet yanlısı taraftarlarca organize edilmiş olarak düşünebilir, başka bir grup ise futbol takımının başarısını engellemek için kullanıldığını düşünebilir. Her ne düşünülürse düşünülsün, ülke içinde kaos çıkarmak için ağzından salyalar akarak bekleyenlerin  dikkatini çektiğini kesinlikle unutmamak gerekiyor.  Taraftarı eylemlere dahil etmek için çok uğraşmaya gerek yoktur. Gaza rahat gelen  kişiliklerden seçilecek olan bir kaç taraftarın  yakınında,uğranılan haksızlıktan, bu haksızlığa tepki olarak sahaya gireceklerinden , yakıp yıkacaklarından konuştuktan sonra, eylem günü bu tiplerin yakınında haydi kelimesi olayların fitilini ateşlemek  için yeterli olacaktır.Sahaya bir kişinin koşarak girmesi, toplumu aynı harekete zorlayacağından, planlayıcıların ekmeğine yağ sürülmüş olacaktır.
Bu eylemi bir taraftar grubunu cezalandırmak adına iktidar yapar mı sorusu irdelenmelidir. İyi bir politikacı veya siyaset adamlarının böylesi bir eylem için start verdiğini düşünmek oldukça basit kalacaktır. İktidarlar oy kazanmak peşindeler ,oy kaybetmek peşinde değildirler. Taraftarı yanına çekme adına olumlu bir kaç davranış ve sözün buna yeteceğini  düşünmekteyim. İktidar bunu yapmazsa  taraftar grubunu kim kullanacak peki ?
Gezi eylemlerinde başarıyı yakalayamadıklarını bilen planlayıcılar, olayların katılım yelpazesini artırmak için kullandığı taraftarlara bir çok yerde tezahürat yaptırma, bunu sosyal medyada, köşe yazarlarının yazılarında veya haber programlarında canlı tutmaya çalışmalarına karşın yeterli  ilgi veya uyandıracağını düşündükleri etkiyi yakalayamayınca çift taraflı hareket planı uygulamaya konuldu. Bir yandan futbol takımının cezalandırıldığını yayarak, diğer taraftan halk harekatını başlatma adına stad eylemlerine ağırlık verilmiş, bunun için çarşı taraftar grubu kullanılmış, takımı her yönüyle ateşleme gücüne sahip bu grup kullanıldığını fark edemeden, başkalarının ideolojik amaçları doğrultusunda  kulübün  büyük kayıplar vermesine  neden olmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR