BIÇAK PARASI

     Doktorluk dünyanın en zor ve sorumluluk gerektiren mesleklerinden biridir. Bir kişinin doktor olabilmesi için ömrünün yarısını okumakla geçirmesi gerekir ki uzman hekim olabilsin. Eğitimi bittikten sonra da sabah saat 07:30 da başlayan mesai, nöbet, icap, ameliyat derken kalan ömrünün de yarıdan çoğunu mesleğiyle ilgili işlerle geçiriyor. Dikkat ederseniz doktorlar kendi meslektaşları dışında pek evlilik yapmazlar, genellikle ya hemşire veya doktordur tercihleri. Kendilerince de haklıdırlar başka meslek dallarındaki insanlarla mesaileri de uymaz birbirlerinin dillerini de pek anlamazlar.Bu tercihlerinde de haklı olduklarını düşünmekteyim.
     Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ bundan 1.5 yıl kadar önce Samsun"a geldiğinde beraberinde üst düzey bürokratları da getirmiş, kendisi şehre gelmeden önce de başka bir heyet göndererek bir araştırma yaptırmış. Araştırma heyeti Samsundaki hastahanelere ziyaretçi gibi girip hastaları tek tek dolaşmış ve sormuşlar "direk hastahaneye mi yattınız yoksa bir doktorun muayenehanesine giderek ücret ödedikten sonra mı hastaneye yattınız." Aldıkları cevap % 80 oranında doktorun muayenehanesine giderek ücret ödedikten sonra hastahaneye yattıkları şeklinde olmuş.
     Sağlık Bakanı bu oranın Türkiye genelinde % 50-55 civarında iken samsun da % 80 olmasından çok rahatsız oldu ve benimde bulunduğum özel toplantıda şunları ifade etti ; "Arkadaşlar tüm çabamız ve amacımız hastahaneye giden vatandaşlarımızın herhangi bir ek ücret ödemeden devlete ödediği prim, vergi v.s ile kendi bakımını yaptırmasıdır. Ne vardır ki bu tür uygulamaları yapan doktorları cezalandırmaya kalktığımızda karşımızda siyesetçi arkadaşlarımızı buluyoruz" dedi.
     Birkaç gün önce sanayi de uğradığım dükkandaki bir esnaf arkadaş annesinin yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı geçirdiğini birkaç kez hastahaneye getirmesine rağmen ilgilenmediğini yatış yapmadan çözümlenmesinin de mümkün gözükmediğini yatış için de bir doktorun muayenehanesine giderek ücret ödemek gerektiğini söyleyerek benden yardım istedi. Aradım hastahane müdürünü durumu anlatarak arkadaşımı annesiyle birlikte kendisine gönderdim. Sonuç aynı doktor hiç ilgilenmeden geri göndermiş. Gitmişler başka bir doktorun muayenehanesine ücret ödeyip annesini hastahaneye yatırmışlar.
     Şimdi soruyorum bu insani midir veya devlet bu doktora ne yapmalı? Ayrıca her şey paramıdır? Bu insanlar Ssk ya veya Bağkur Emekli Sandığı yeni adıyla Sosyal Güvenlik kurumlarına neden para ödüyorlar? Bizim hekimlerimize döner sermayeden aldıkları pay yetmiyor mu? Veya yetiyorsa böyle bir uygulamaya hala neden devam ediliyor?
      Sağlık İl Müdürü Sayın Mustafa Kasapoğlu kardeşime burada büyük görev düşüyor.Türkiyede son yıllarda yapılan en büyük reformlar sağlık sektöründe yapılmıştır. Bunu uygulama görevi Sağlık İl Müdürlüğüne düşmektedir.
       Sağlıklı ve mutlu günlerin sizlerle olması temennisiyle.    

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR