BELEDİYECİLİK ÇOK FARKLI BİR İŞTİR

Seçimlerin  üzerinden henüz iki hafta gibi kısa bir zaman dilimi geçmiş  durumda olmasına rağmen  yeni seçilen Belediye Başkanlarının bir kısmı ile ilgili  şikayetler gelmeye başlamış durumda. Yeni seçilen Belediye Başkanı arkadaşlar özellikle şunu çok iyi bilmeleri gerekmektedir, Belediyeler yarı siyasi yarı resmi kamu kurumlarıdır, bir personelle uğraşmaya başladığınız an kendi kuyunuzu kazmaya başladınız demektir. Belediyelerde iki çeşit personel vardır birinci türü işini yapan ancak kendisine iş verdiği için bir önceki Başkana vefalı olmaya çalışan personel  ikinci tür personel ise işle güçle ilgisi olmayıp seçimde kazanan Başkanın etrafında dolaştığı için ona yalakalık yapıp ortalıkta gezen personeldir. Yeni seçilen Başkanların bu iki personel arasında çok iyi bir değerlendirme yapıp, işini yapan personeli asla üzmeden işini yapmasına imkan tanıması gerekir, aksi halde kaybeden personel değil ilçe halkı ve Belediye olur. 657 sayılı Devlet Memuru statüsünde çalışan personele  Belediye Başkanının yapabileceği en ufak bir yaptırım yoktur sadece çalıştığı birimi değiştirir, o da personelin işine gelir çalışmadan yattığı yerden maaş alır. Akıllı yönetici kendisine çalışmadığını veya oy vermediğini bildiği personeli çalıştırabilen yöneticidir, personeli şucu bucu, eski Başkanın adamı yeni Başkanın adamı diye ayıran yöneticiler bulundukları kurumlara zarar vermenin ötesinde en ufak bir şey yapamayacaklarını zamanla anlarlar ama iş işten geçmiş olur.

Bir ilin veya ilçenin önünü açma noktasında Belediye  Başkanlarına ve Bürokratlara çok iş düşüyor, bir Belediye Başkanı veya bürokrat  yatırım yapmak isteyen bir iş adamının önünü açmaz ise o yatırımcı o bölgeyi terk edip önünün açıldığı bölgeye gider, bu da bölgenin kalkınmasına engel olmak anlamına gelir. Dilerseniz konunun daha iyi alaşılabilmesi için bir kaç örnekle açıklayalım, geçtiğimiz yılın ortalarında tavuk çiftliği kurmaya karar verdim, önce konuyla ilgili detaylı bir araştırma yaptıktan sonra çiftliği hangi ilçeye kurmam gerektiği konusunda bir araştırma yaparak sonunda Ladik ilçesinde karar kıldım. Ladik ilçesindeki çalışmalarım esnasında bazı bürokratlar o kadar müspet davrandılar ki ikinci kümesi yapmak için kendimi zorladım. Tapu tesçil müdürü Selami Bey ellili yaşların ortasına gelmiş olmasına rağmen sırf ilçseine yatırım yapılsın diye adamcağız adeta yirmi yaşlarındaki delikanlılar gibi heyecanlanıp işlerin bir an evvel yapılması noktasında efor sarfetti. Aynı şekilde Belediyenin Fen işlerine bakan amiri Nesrin hanım tam bir müteşebbis dostu gibi hareket ederek yapılması gereken resmi işlemleri  bekletmeksizin  yapmaya çalışması ladik adına sevindirici bir durumdu. Ladik Vergi dairesi Müdürü ve çalışanlarının da bu yöndeki  tavırları beni ladikte yatırım yapmaya teşvik etti ve ikinci projeyi de Ladikte yapmaya karar verdim.

 Bir ilçedeki bürokrat isterse amirinden habersiz  yatırımcının önünü keser ben bunu hem Belediyecilik hem de ticaret yapan birisi olarak çok iyi biliyorum, yine bu süreçte Ladikte Tarım ilçe Müdürünün yapması gereken çok basit bir işlemi yapmayıp amirlerini dahi dinlemeksizin işin önünü tıkaması bunun en bariz örneğiydi.Biz kimseden yasal olmayan bir işlemi talep etmeyiz ama hakkımız olan bir şeyin önünü tıkayanları da asla unutmayız. Bir ilçede yapılan yatırımdan o ilçe halkı yararlanır, çalışanından vergisine, ssk sına varıncaya dek her türlü yatırım ilçeye yapılır, bunun bilincinde olmayanla olanı ayırd etmek gerekir. Yine bu süreçte siyasetten ve siyasetçiden medet ummadan adam gibi işini yapan kısa adı TKDK olan kurumun amirinden personelie herkesi takdir etmemek mümkün değil. Biz yaptığımız işler nedeniyle bir çok kamu kurumuyla çalışırız örneğin  Yurt işletiriz Milli eğitimle çalışırız, gazetecilik yaparız Basın İlan Kurumu ile çalışırız, ticaret yaparız maliye, ssk gibi bir çok kamu kurumu ile çalışırız. Bu güne kadar çalıştığımız kurumlar içerisinde siyasi baskıdan uzak sadece işimizi yaparak muhatap olduğumuz tek kurum TKDK olmuştur dersek abartmış olmayız. Özellikle Basın İlan kurumundan  çektiğimiz sıkıntıyı anlatmaya kalksam sayfalarca yazmam gerekir.Bunun dışında Adliyede, Emniyette ve siyasette bulunan Haşhaşi uzantılarından çektiğimizi bir çoğunuz biliyor.

 Asıl konumuza dönecek olursak yeni seçilen Belediye Başkanı arkadaşlara tavsiyem personelle uğraşıp küçük adam olmaktan vaz geçip iş üreterek başarılı olmaya çalışsınlar. Bu başarıyı yakalamanın en önemli yolu da birlikte çalıştıkları mesai arkadaşlarını üzerek değil onları yanlarına alarak, onlardan istifade ederek  yollarına devam etmeleridir.  Hiç unutmuyorum Büyükşehir Belediyesinde iken bir memuru yaptığı suç nedeniyle memuriyetten atmıştık, aradan altı ay geçmeden mahkeme kararı ile geri döndü ve hiç bir iş yapmadan maaşını tıkır, tıkır aldı. Memuriyette işten adam çıkarmak adeta imkansızdır onun için önemli olan insanları dışlayarak değil kabullenerek kazanmak ve çalıştırmaktır.Siz ne kadar iyi niyetli olursanız olun altınızdaki personel işini savsaklayıp size engel olmak isterse bunu fevkalade başarır, buna kimse mani olamaz en hafifi ile yapacağı işi savsaklar iş zamanında olmaz ve bundan toplum kaybeder. Sözlerime son verirken daha iyi günlerin sizlerin olmasını temenni ederim, Allah'a emanet olunuz.                                                                         

                 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR