ŞEREFLİLERLE ŞEREFSİZLER ...

ŞEREFLİLERLE ŞEREFSİZLER BERABER OLABİLİR Mİ?

İnsan hayatındaki münasebetlerin ölçüsü ya beşeri hukuk, ya örf ve adetler veya inancına göre tanzim edilir, bunun dışındaki münasebetlerin dayanağı yoktur. Peki bu tür münasebetler yokmu derseniz elbette var ancak o birliktelikler hayvanların birlikteliklerinden pek farkı olmayan birlikteliklerdir. Hayvanlar neden beraber olurlar derseniz ya karınlarını doyurmak veya nesillerini devam ettirmek için beraber olurlar ama insan öyle değil yaratılışının bir gayesi vardır, hem dünya hayatında hem de ahiret hayatında sorumlu olduğu pek çok kural vardır, bu kurallara riayet ettiğinde meleklerden daha üst mertebeye çıktığı gibi kurallara riayet etmediğinde hayvanlardan daha aşağı mertebede olduğunu Yüce Kitabımız beyan etmektedir.

İnancımız beşeri münasebetlerdeki ölçümüzü net olarak ortaya koymuş, Nur Suresinin 26. Ayetinde “Kötü kadınlar kötü erkeklere, kötü erkekler ise kötü kadınlara, temiz erkekler temiz kadınlara, temiz kadınlar da temiz erkeklere yaraşır” buyurmaktadır. Bu ölçü evlilik için konulmuş olan temel ölçü olup, ahlaksız kadınlarla ahlaksız erkeklerin evlenmesini yasak kılan Yüce Kitabımız beşeri münasebetlerde de aynı ölçüyü koymuştur. Düzgün bir insanın kötü bir insanla birlikte olması mümkün olmadığı gibi, kötü bir insanın da düzgün insanla birlikte olması mümkün değildir. Efendimiz bir Hadisi şeriflerinde kişi sevdiği ile beraberdir buyurmak sureti ile kişinin ahirette de sevdiği kişi ile haşrolunacağını işaret etmektedir.

Atalarımız “Söyle bana arkadaşını söyleyeyim kim olduğunu” sözünü söylerler iken almış oldukları ölçü de yukarıda belirtmiş olduğumuz ölçüdür. Yine efendimiz bir Hadisi şeriflerinde “Kişi arkadaşının dini üzeredir” buyurmak sureti ile kişinin arkadaşlık yaptığı kişi ile şahsiyetinin uyuşması gerektiğini iade buyurmaktadır. Bu kadar izahtan sonra gelelim asıl konumuza insan ister siyaset yapsın, ister ticaret yapsın, isterse bürokrat olsun arkadaşlık yaptığı, birlikte olduğu kişileri seçerken veta davetlere icabet ederken kendi kişiliğini topluma sunduğunun bilincinde olmak zorundadır.

Ben siyaset yapıyorum, ticaret yapıyorum veya topluma mal olmuş kişiyim herkesin davetine icabet etmek zorundayım diyen kişiler şahsiyetlerini kaybetmiş, menfaat için her çeşit insanla birlikte olabileceklerini beyan eden onursuz kişilerdir. Onurlu insan oturduğu, kalktığı, yediği, içtiği insanları çok iyi seçmek zorundadır aksi halde toplumda itibarı kalmaz. Hele hele siyaset yapan insanların katıldıkları toplantılarla ilgili çok ince eleyip sık dokuma zaruretlerti vardır. Ahlaksız ve şerefsiz insanlar yaptıkları ahlaksızlıkları örtmek için kullandıkları en büyük yöntem birtakım uydurma ödül törenleri düzenleyip törene şehrin eşrafını, esnafını, üst düzey bürokratını ve siyasetçisini çağırıp onlara ödül vermek suretiyle topluma hoş görünmeye çalışmaktır.

Hiç unutmuyorum bundan dört beş yıl önce İlin Valisi olan kendisine bağlı bir kuruluşun yeni yıl açılış yemeğinde bir tarafına bir çete liderini, diğer tarafına da başka bir çete liderini alarak yemek yedi ve bu olayı resmettirdi. Peki böyle bir Vali şehri nasıl yönetecek size sorarım. Bu tür yöneticiler deşifre edilmez ise topluma ihanet olur. Allah'a şükürler olsun ki şehrimizi yönetmekte olan değerli Valimiz bu tür olaylarda çok hassas davranıp, en ufak bir taviz vermiyor, aksi halde şehir perişan olurdu.

Bu tür insanların üzerine neden bu kadar gidiyorsun derseniz yıllardır bu tür şerefsizler toplumun kanını emmiş, berberlik yapıp evine üç kuruş para getirmek isteyen zavallı insanlardan dahi haraç almış, şehirdeki tüm gayriyasal işlerin altından bu tür soysuzlar çıkmış biz de vicdanımızın sesini dinleyerek bu mücadeleye destek verdik, vermeye de devam edeceğiz.

Bu tür insanlar benim inancımda şerefsiz insanlardır, onlarla birlikte olanlar, hatırlarını güdenler, arkadaşlık edenler veya icraatlarına hangi şartlarda olursa olsun destek verenler de onlar gibidir, bunun başka tarıfi yoktur. Ben burada kimsenin isminden cisminden bahsetmiyorum ama bu tür insanlara destek verenlerin isimlerini zamanı geldiğinde vermekten çekinmeyeceğimi de bilmenizde yarar var. Kalın sağlıcakla

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR