SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ

Türk tarihi var olduğundan bu yana yüzlerce savaşa şahit olmuştur. Türk tarihi içinde en önemli savaşlardan bir tanesi de Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasını sağlayan Türklere büyük zaferle kazandıran Sakarya Meydan Muharebesi’dir. Subaylar Savaşı olarak da bilinen Sakarya Meydan Muharebesi birçok kişi tarafından oldukça merak edilen savaşlardan bir tanesidir.

Sakarya Meydan Muharebesi Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna zemin hazırlayan en önemli savaşlardan bir tanesidir. Osmanlı Devleti'nin yıkılması üzerine birçok devlet tarafından işgale uğrayan Anadolu toprakları Kurtuluş Savaşı sayesinde tekrardan Türklere ait olduğu kanıtlanmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi Kurtuluş Savaşı içinde bulunan en önemli savaşlardan biri olarak görülmektedir.

Kurtuluş Savaşı sırasında Türkler ile Yunanlılar arasında meydana gelen Sakarya Meydan Muharebesi için Tekalif-i Milliye Emirleri yayınlanmış ve ordunun ihtiyaçlarını karşılanmaya çalışılmıştır. Ordunun ihtiyaçlarını bir kısmı karşılandıktan sonra Yunanlılara karşı 23 Ağustos 1921 tarihinde Sakarya Ovası önünde iki taraf arasında çatışmalar başlamıştır.

Yunanlıların amacı Kütahya- Eskişehir Savaşı'nda olduğu gibi Türk ordusunun sol kanadını çember içine alarak yok etmek ve Ankara'ya ulaşmaktı ancak 23 Ağustos 1921'de Türk savunma hattı önünde saldırı düzenine giren Yunanlılar 24 Ağustos'tan itibaren iki Kolordu ile Türk sol kanadına saldırmaya başladılar. 31 Ağustos Yunan Ordusu'nun saldırılarında gerileme görüldü. Yunan Ordusu 7 Eylül'den itibaren sol kanattan kuvvetlerini çekmeye başladı daha sonra 12 -13 Eylül gecesi Sakarya doğusundaki arazi Yunanlılardan geri alındı.

22 gün 22 gece sürmüş 23 Ağustos 1921 tarihinde başlamış ve 13 Eylül 1921 tarihinde sona ermiştir. Tekalif-i Milliye Emirleri ile Türk ordusunun eksiklerini bir kısmı tamamlanmış ve savaşa hazırlanmaya çalışılmıştır. 23 Ağustos'ta Yunanlılar taarruzu başlamış Mustafa Kemal Paşa: ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.’ diyerek tarihe geçen sözünü bu savaşta söylemiştir. Böylece 22 gün 22 gece sürecek 13 Eylül 1921'de Türk ordusu büyük bir zaferle Yunan ordusunun kaçmasını sağlamıştır. Sakarya Meydan Muharebesi ile 1683 Viyana bozgunundan beri devam eden Türk geri çekilmesi durmuş, Yunanlılar savunmaya Türkler taarruza geçmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mert Varıcı Arşivi
SON YAZILAR