DÜNYA VE AHİRET GÜZELLİĞİ

İnsan; ruh ve bedenden müteşekkil bir varlıktır. Ruh olmadan bedenin, beden olmadan ruhun anlamı yoktur.
Beden, fizyolojik unsurları ihtiva eder. Ruh da, bedenin manevi bölümüdür ve nurani veya şeytani  olarak şekillenebilir. Ruh ve beden uyumlu olursa insan huzurlu olur. Ruhunu doyuran insan hayatını huzurlu, bedenini doyuran insan da sıhhatli olur.

Ruh ve beden ihtiyaç duydukları gıdalarla beslenirlerse doyarlar. Doyan ruh ve beden birbiriyle uyumlu olarak çalışırlar. Beden, maddi gıdalarla doyar. Yemek, içmek bedenin ihtiyacıdır. % 70 oranında su olan beden,  bu miktarda suyu muhafaza etmek durumundadır. Terleme ve boşalmalarla eksilen vücut suyu, sıvı alarak tamamlanmaktadır. Vücudun suyu eksildiğinde yavaş yavaş kişi zayıflamaya ve kurumaya başlar ve nihayet vücut kendisini taşıyamaz olur ve ölür.

Yemek de bedenin asli ihtiyaçlarındandır. Bedenin günlük harcadığı kalori ölçüsünde yenisini alması gerekir. Vitamin, mineral, protein vs ihtiyaçlar yenen gıdalarla alınır. Beden ihtiyaç duyduğu bu gıdaları alamazsa, kısa zamanda halsizleşir, dengesi bozulur ve sona yaklaşarak, kişinin ölümüyle süreç tamamlanır.

Bedenin ihtiyaç duyduğu su ve gıdalar yaşaması için zaruridir. Ruh da kendisini beslemek ve yenilemek durumundadır. Ruhun fıtrat üzere hayatiyetini devam ettirmesi için sürekli yenilenmesi ve gıda alması lazımdır. Vücuttaki ruhun gıdasızlığı, ruhsuzluktur. Ruhsuzluk da, ruhun yok olması değil aslından uzaklaşmasıdır. Ruhun gıdası, ibadet ve zikirdir. Günlük ibadetlerle ruh gıdasını alır.
Ruh Allah c.c. kendi katında insana üflediği nurdur. Bu nur Allah c.c. ile iletişimi kesildiği andan itibaren aslında uzaklaşır, aç kalır, bozulur ve huzursuzlaşır.     
    
Hem bedeni hem de ruhu doyuma ulaşan, gıdasını alan insanlar dünyada da ahirette de huzurlu ve mutlu yaşarlar.
Salih amel ruhun gıdası, helal rızık da bedenin gıdasıdır. Peygamberimiz, az olsa bile devamlı olan ibadetin öneminden bahsetmiştir. Böylece ruh her an manevi gıdasını ibadetlerle almış olacaktır. Helal rızıkla beslenen beden de böyledir. Helal rızık fıtrata uygundur. Yaratılış üzere bulunan bedenin aynı halinin devamı helal rızıkla beslendiğinde gerçekleşir.

Ruh ve beden uyumu, ruhun ve bedenin doyumu ile sağlanır. Ruhun ve bedenin doyumu da salih amel ve helal rızıkla olur.
Bir kimse salih amel işler ve de helal rızıkla beslenirse dünyası da ahiretti de güzel olur. Bunun için ruh ve bedenin uyumu önemlidir.

Dünya ve ahiret huzuru için; dünya hayatının güzel olması gerekir. Bu güzellik izafi bir güzellik değil, ilahi güzellik olmalıdır.
İlahi güzellik; insan fıtratı için Yaratıcının insan için ortaya koyduğu ve insanlığa sunduğu ilahi mesaja uygun hayat yaşamakla sağlanır.

Ruh için; alınan dua, beden için yenilen helal gıda önemlidir. Duayı alacak güzel hizmetler ve işler yapıldığında -ki buna salih amel denir- insanın ruhu tatmin olacak ve doyuma ulaşacaktır. Vücudun ayakta ve hayatta olması için de; alın teri ile elde edilmiş helal rızıkla vücut gıdasını alacaktır. Bu da bedenin fıtratına uygun yaşamını sağlayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR