RAVZA-İ MUTAHHARA'DA OLMAK ...

Mescid-i Nebevi'nin, Peygamberimiz döneminde yapılmış olan ve "Cennet Bahçesi" olarak isimlendirilen ilk ölümüne "Ravza" denir. Yaklaşık 330 m2 civarında olan bu bölüm, Mescid-i Nebevi'nin merkezidir. 

Peygamberimiz döneminde, İslam devletinin merkez Karargahı da Mescid-i Nebevi'dir. İbadet burada yapılır, diplomatik görüşmeler burada gerçekleşir, devletin işleyişi ile ilgili işler buradan yürütülür, askeri kararlar burada alınırdı. 

İslam devlet ve medeniyetinin nüvesi Peygamberimizin mescidi olan, Mescid-i Nebevi'dir. O nedenle olmalı ki, Mescid'in söz konusu ilk inşa edilen bu bölümü  "Cennet Bahçesi" olarak isimlendirilmiştir. 

"Cennet bahçesi" diye isimlendirilen, diğer adı ile "Ravza-i Mutahhara", hacı ve umrecilerin Medine'de bulundukları sırada, namaz kılmak ve dua etmek için yarışa girdikleri yerdir. 

"Ravza-i Mutahhara" adı verilen, günlük tarifle hacıların "Yeşil Halı"lı bölüm olarak bildikleri alanda namaz kılmanın, cennete girme vesilesi olacağı bilgisi, bu bölümün önemini daha da arttırmaktadır. 

Her hâlükârde, cennetle ilişkisi olduğu kabul edilen bu bölüm, içerisinde namaz kılanların bir çok özel duygular yaşadığının anlatıldığı yerdir. Peygamber kokusundan, bir takım olağanüstü hallerin yaşanmasına kadar pek çok duygusal hâle şahit olan insanların anlattıkları olayların  olduğu bilinmektedir. 

Şu anda, Mescid-i Nebevi'nin en anlamlı fonksiyonunu, Peygamberimize ev sahipliği yapmasıdır. Bu vesileyle de, Medineye uğrayan ve orada yaşayan herkes Peygamberimize salam vermek için Mescid-i Nebevi'ye koşar. İlk sorumluluk budur Mescid-i Nebevi'de. Sonra da fırsat bulan, Ravza-i Mutahhara'da namaz kılmaya gayret eder. 

Peygamberimizin, tarifini yaptığı, evi ile minberi arasındaki bölüm fazilet bakımından önemlidir ve bu bölüm Peygamberimizin tarifin den hareketle,  cennetle ilişkilendirilmektedir. Biz de bu akşam umreci arkadaşlarımızla bu bölümde namaz kılma fırsatı bulduk. 

Erkeklere yirmidört saat açık olan bu bölümün yarısı, günün belli saatlerinde hanımlara tahsis edilmektedir. Bu bölüme girip, namaz kılmak çok zor olsa da, namaz kıldıktan sonra yüzler gülmekte, gönüller rahatlamaktadır.

"Ravza-i Mutahhara"da olmak, çok çok özel bir duygu hâli yaşatır insana. Deryalarda dolaşmak, cennet hülyalarını yaşamak, bu bölümde bulunup, namaz kılmanın en bariz sonuçları olarak yansır Müslümanın o andaki hayatına. 

Allah c.c. her müslümana Mekke'nin ve Medine'nin havasını teneffüs edip, kutsallarını koklamayı nasip etsin. 

Mekkede; Kâbe, Kabe'de de; "mültezem" ve "hicri ismail" koşulup, koklanacak  en önemli bölümlerdir.  

Medine'de; Ravza-i Mutahhara, Ravza'da da, Peygamberimizi selamlayıp, cennet bahçesinde namaz kılıp, dua yapmaktır en öncelikli ibadetler. 

Kutsal topraklara gidenlerin buralara ulaşmak, döndükten sonra da buralarda yaşadıklarını paylaşmaktır en büyük hayâlleri. Çok farklı bir duygudur "Ravza-i Mutahhara"da bulunmak. Anlamak ve anlatmak için yaşamak lâzım gelir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR