Ramazan Bayramımı, şeker bayramımı?

Öncelikle bayram tebriği ve mesajı gönderip bayramımı tebrik eden, ancak gerek yoğunluk gerekse gazetemizin kuruluşundan itibaren geçirdiği ilk dini bayram olması nedeniyle basımında geç kaldığımız, dolayısıyla da matbaamızın henüz bize ulaştıramadığı tebriklerimizin elimizde bulunmaması nedeniyle kendilerine cevap gönderemediğim değerli dostlarımdan özür dileyerek; o dostlarımın, siz değerli okurlarımın ve tüm inananların bayramını tebrik ederek bugünkü yazıma başlamak istiyorum.
Her Ramazan bitiminde  tartışmalara konu olan bayramın adının Ramazan mı yoksa Şeker mi olduğu konusu benim de kafama takıldı. Kafamda düşünüp kendimce yorumladığım fikrimi; ilmine, irfanına, bilgisine değer verdiğim OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okuyan hocayı arayıp konuyu istişare ettiğimizde düşüncemin doğruluğunun onun tarafından da onaylandığını gördükten sonra sizinle paylaşmaya karar verdim.
Gerçi hocaya ulaşmak hayli zor oldu. Anne ve babasının ellerini öpüp dualarını almak üzere gittiği Çaykara'nın yüksek rakımlı köyünde iletişim kurmak hayli güçtü. Ancak hocamın görüşünü almadan yazmak doğru olmazdı, çünkü konunun uzmanı o idi.
Ramazan ayının bitmesiyle birlikte, bayram sabahı camilere koşup kılacağımız namazı yılda iki kez kıldığımızdan, hoca efendiler hem namazın tarifini yaparlar hem de namaza niyet ederken, müezzin efendi de niyetleri sesli olarak tekrar eder ki cemaat doğru biçimde niyetlensin.
Müezzin efendilerin büyük bir kısmı niyet ederken, dikkat ederseniz fıtır namazını kılmaya diye niyet eder. Yani bayram namazının arapçadaki adı fıtır namazıdır. Fıtır ne demektir? İftar demektir, yani Ramazan"da bir ay boyunca oruç tuttuktan sonra bu orucun manevi iftarı anlamına gelen "fıtr veya fıtır namazı", müminlerin 5 büyük bayramından birisi olan Ramazan Bayramı namazı olmuş oluyor.
Buradan benim anladığım şudur: Bu bayram, oruç tutan veya mazereti nedeniyle tutamayıp fitresini verenler için RAMAZAN Bayramı'dır. Mazereti olmaksızın oruç tutmayıp oruca inanmayanlar için ise ŞEKER Bayramı'dır.
Peki, 5 büyük bayram nedir? diye soracak olur iseniz; Peygamber Efendimiz, bir hadis-i şeriflerinde “Müminlerin 5 büyük bayramı vardır, bunlar sırası ile; 1: Her hafta kılınan cuma namazı, 2: Ramazan Bayramı, 3: Kurban Bayramı, 4: Hac"da Arafat"taki toplu buluşma, 5: Kıyamet sabahı o büyük gündeki buluşma” diye buyurmuşlardır.
Peki, oruç tutanlar tutmayanların bayramını tebrik etmeyecek mi? Elbetteki edecek, ancak onların Şeker Bayramını tebrik edip şekerlemelerini de ikram edip gönderecek. Çünkü onların tek dünya inancı olduğundan, şekerlerini de bol vermek gerek diye düşünüyorum.
Aslında bayramda yazı yazmamak gerektiği halde, sırf siz değerli okurlarımızın bayramlarını tebrik etmek için bu yazıyı kaleme aldım. Biraz uzattıysam affola...
Yazıma son verirken, hepinizin bayramını (hangi bayram olduğunu herkes kendisine göre yorumlayabilir) canıgönülden tebrik eder; bayramın size, ailenize, şehrimize, milletimize, vatanımıza, devletimize hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ederim.
Esen kalınız.    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR