PİYASALAR SIKINTILI

Ekonomik hayatın içerisinde bulunduğu sıkıntının en büyük nedenlerinden birisi de belediyelerin esnafa olan borçlarını ödeyememesidir. Dün ziyaret ettiğim birkaç esnaf bu konuda o kadar muzdarip ki anlatamam. Esnafların belediyelere verdiği maldan kaynaklanan alacaklarını alamadıkları için dönüşemiyorlar. Lâdik’te yanan elektrik motorunu sardırmak için bir bobinajcıya gittim. Adam beni hiç tanımıyor ama sürekli Lâdik’teki çiftliklerin yanan motorlarını tamir ettiğinden beni tavukçu olarak biliyor. Adamcağız belediyenin arızalanan motorlarını tamir etmiş, yaptığı işlerin yüzde 10’unu alabilmiş. Belediyenin birinde bir buçuk milyon alacağı var. Adamın yaptığı işten kârı zaten yüzde 10-15 bazında, kalan yüzde 85’lik kısım maliyet. Adam bankadan kredi çekerek belediyenin işlerini yapmış ama belediyeden parasını alamayınca batma noktasına gelmiş. Bu tür o kadar çok esnaf var ki anlatamam. Bu insanları bu hale getiren mevcut yönetimler değil, eski yönetimler ama Devlet de devamlılık esasına dayalıdır. Nasıl ki geçmişteki alacaklar tahsil edilir, borçlar da ödenmek zorundadır. Bu insanları bu kadar mağdur etmek doğru değildir.

AK PARTİ’DEKİ KONGRE TAKVİMİ
AK Parti’de kongre takviminin başladığı ocak ayından itibaren beldelerden başlamak üzere, ilçe ve il kongreleri önümüzdeki yıl içerisinde yapılacak. Delege seçimleri iptal edildi, bunun nedenini sorduğumuzda kimse net bir biçimde şu nedenle iptal edildi demiyor ancak son beş, altı seneden beri AK Parti’de sandık yarışı olmadığı bir gerçek. Bundan sonra sandık kurulup yarışa izin verilir mi derseniz, kanaatimce verilmez. Teşkilatlarda yenilenme olacağı, teşkilatların yüzde ellisinin değişeceği ifade edilmekte. Ancak daha önce metal yorgunluğu denilerek epeyce yenileme yapılmıştı, hatta Samsun da bu furyadan nasibini almıştı. Bu tür değişikliklerin yararı kadar zararı olduğu kanaatindeyim. Zira her dışlanan insan partisine düşman oluyor. Açıkça veya gizlice düşmanlık yaptıkları da ortada. Geçtiğimiz mart ayında yapılan yerel seçimlerde bu yüzden AK Parti ciddi oy kaybına uğradı. Pek çok AK Partilinin el altından başka partilere çalıştıklarını ve AK Parti’nin bu nedenle çok oy kaybettiğini hep birlikte gördük. Şimdi ne olur derseniz, bu tamamen Milletvekillerinin ve Büyükşehir Belediye başkanının tavrına bağlıdır. Onlar mevcut il başkanıyla devam etmek isterseler Ersan Aksu devam eder. Yok, devam etmek istemez iseler o zaman değişir. Şahsi kanaatin nedir derseniz, Ak parti kurulduğu günden bugüne kadar bu şehirde il başkanlığı yapacak insanların tamamına yakınını ya il başkanlığı yaptı veya başka görevler verildi. İl başkanlığı yapacak insan yok denecek kadar az olduğu da bir gerçek. Önümüzdeki süreçte durum daha da netleşir.

GÜLÜNÇ OLUYORLAR
Bazı meslektaşlarımız sırf Mustafa Demir’e veya AK Parti il başkanı Ersan Aksu’ya düşmanlık yapmak için öyle saçmalamaktalar ki aklınız durur. AK Parti’de en ufak bir özgül ağırlığı olmayan veya toplumda karşılığı olmayan insanları konuşturup haber yapmaktalar. Bu insanları bu toplum tanıyor, düşmanlık yapmak için bu tür insanları konuşturup gülünç hale düşeceklerine yapılan yanlış işleri yazmış olsalar çok daha inandırıcı olacaklarını da unutmasınlar. Gerek Mustafa Demir’in gerekse Ersan Aksu’nun yanlış icraatlarını yazmak onların en doğal hakkıdır. Hatta ben de son yapılan su indiriminin yanlış olduğunu düşünmekteyim. Suya yüzde beş indirim yapmak yerine CHP’li ve İYİ Partili meclis üyelerinin önerdiği TEFE, TÜFE zammının kaldırılması çok daha mantıklı ve isabetli olurdu. Yüzde beşlik indirim birkaç ay sonra yok hükmünde olacak. Belki birkaç ay sonra TEFE, TÜFE de kaldırılacak ama o zaman da bu yapılan indirimin anlamı kalmayacak. Eleştiri yapacağız, yanlış gördüklerimizi eleştireceğiz ama bunu sırf düşmanlık yapmak için değil, yapıcı olacak şekilde yapmaz isek toplum bunu yutmaz.

LÂDİK BELEDİYE BAŞKANINI TEBRİK EDİYORUM
Belediyelerin yaptığı en büyük yanlışlardan birisi de ellerindeki kısıtlı bütçelerin bir kısmını spor kulüplerine tahsis edip ilçelerine yapmaları gereken hizmetleri kısıtlamalarıdır. Geçen dönem Lâdik Belediyesi’nin altı milyondan daha fazla bir paranın Lâdikspor kulübüne harcadığını öğrendim. Bunun Lâdik gibi küçücük bir ilçeye yapılacak en büyük ihanet olduğunu düşünmekteyim. Spor kulüpleri şehrin tanıtımı için önemli olabilirler ama Lâdik bu bölgenin en eski yerleşim birimlerinden biri, İpekyolu’nun geçtiği bir ilçedir. Bu ilçeye yapılması gereken yatırımları aksatıp spor kulübüne vermek çok ama çok yanlış bir uygulamadır. Nurhan başkanın bu uygulamaya son verdiğini öğrendim. Çok isabetli bir iş yapmış, kendisini bu isabetli uygulaması için tebrik ediyorum. Kim kızarsa kızsın ona, bu yaptığının Lâdik ilçesine çok büyük bir iyilik olduğunu önümüzdeki günlerde herkes görecek. Lâdik’te küçük paralarla büyük işler yapılabilir. Zaten Nurhan başkan da yapıyor. Onları da haber olarak sizlerle paylaşacağız. Bugünlük de bu kadar kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR