ÖLÜSÜNE SAYGISI OLMAYANDAN NE BEKLENİR?

Yazıya başlamadan tüm okurlarımın Bayramını tebrik eder nice Bayramlara erişmelerini temenni ederim. Bayram olunca konumuz da ister istemez Bayramla ilgili olacak ancak genel anlamda alışılagelmiş Bayram yazılarından farklı bir yazı yazmak istiyorum, zira Bayramda küslük olmaz, barışın desek de herkes bildiğini okuyor. Rabbim içimize yumuşaklık verip küs olduklarımızla barışmayı nasip etsin diyerek asıl konumuza geçmek istiyorum.

Kimilerine göre Kur'an okunup ölülere bağışlamanın hiçbir yararı yok, Kur'an ölülerin değil, dirilerin kitabı, kimilerine göre okunan Kur'an'dan sevap sadece kişinin kendisine gelir, başkalarına gitmez, kimilerine göre ise okunan Kur'an'dan hasıl olan sevap ölünün ruhuna gitmez. Bu konuda çok enteresan bir anımı sizinle paylaşmak istiyorum. 2007 yılında meşhur A Takımı davasından içeriye girdiğimizde bizim koğuş ağası ile bu konuda bir tartışma yaşadım. Kendisi okunan Kur'an'ın ölüye en ufak bir faydası olmadığını, bunu kendisine ispat etmedikçe asla inanmayacağını söyleyince ona dedim ki tamam sana ispat edeceğim, ben şimdi senin yedi sülalene dümdüz gitsem onlara bir şey olur mu veya sen bana kızar mısın? Bizim koğuş ağası anında celallenip olmaz öyle şey deyince ona dedim ki benim gibi aciz bir kul'un söyledikleri senin sülalene gidiyor da yerleri ve gökleri yaratan Yüce Allah'ın kelamını okuyunca sevabı nasıl ölüye gitmez bana söyler misin?

Peygamber efendimiz mezarlıklardan geçerken sürekli onlara selam verir,Kur'an okur, dua ederdi. Kuran her iki cihanda da saadete erişmemiz için Rabbimiz tarafından bizlere indirilmiştir, onu okumak da dinlemek de,anlamından istifade edip yaşamak da cüzlerinden bir cüzdür, bunun aksini iddia eden abesle iştigal eder. Türk toplumu olarak ölülerimize değer veren bir Milletiz, Cuma günleri, Bayram günleri ölülerimizin mezarlarını ziyaret edip hem onlara Kur'an okumak, hem de kendimize ders almak için mezarlıklarımızı sık, sık ziyaret ederiz. Ancak son zamanlarda mezarlıklarda yaşanan bazı olaylar insanı çileden çıkaracak türden olaylar.

Eskiden mezarlıklarda Kur'an okuyup para alan şebekeler vardı, Belediyelerin büyük mücadelesi sonucu bunlar azaldı ancak şimdi de bunların yerine çapalama ekipleri çıktı, mezarların üzerini çapalayıp, çiçek diken, su döken uyanıklar ellerinde çapalarla mezarlıkta müşteri avına çıkmışlar, Belediye görevlileri de onlara çanak tutuyor, gelen insanlar da sanki bir şey varmış gibi onlara üç beş kuruş verdiklerinde ölülerine faydası olacak zannıyla iyilik yaptıklarını zannediyorlar. Bu uyanıklar o kadar saygısız insanlar ki ellerinde çapa ağızlarında sigara Ramazan günü mezarların başında müşteri bekliyorlar. Mezarlara gelen insanların kahhar ekseriyeti bundan rahatsız ancak kavga çıksın da istemiyorlar, seslerini çıkarmayıp işlerine bakıyorlar. Ancak bize kadar ulaşıp sıkıntılarını dile getiren bir hayli insan var. Bu konuda görevli arkadaşların mutlaka duyarlı davranmaları gerekir.

Bir ikinci sıkıntılı hususa gelince mezarlıklara giden insanların giyim, kuşam biçimleri, bazısı pavyona gidip şarkı söyleyeceği kıyafetleri giyip mezarlığa gidiyor, bayanların göğüslerinden, en mahrem iç giysilerine kadar hepsi meydanda. Bu şekilde mezarlığa gidip, mezar ziyareti yapmaktalar, bu insanlar mezarlıkları acaba ne zannediyorlar çok merak ediyorum. Orası ne meyhane, ne pavyon, ne de randevu evi, orası ecdadımızın, ölülerimizin ebedi istirahatgahı. Oralara nasıl gidileceğini bilmiyorsanız gitmeyin kardeşim,ölülere bir faydanız yok bari eziyet etmeyin. Bu yapılan saygısızlık Dünyanın hiçbir yerinde ve hiçbir Dinde yapılmadığını bilmenizde yarar var. Gerek Hıristiyanlıkta, gerek Yahudilikte, gerekse diğer semavi Dinlerde mezar ziyaretlerine bir bakın nasıl yapılıyor, insanlar üstlerini başlarını adam gibi giyinip mezarlarını ziyaret ediyorlar. Onlar dua okumuyorlar ama onun yerine farklı ritüelleri var, kimisi çiçek koyuyor, kimisi mum yakıyor, kimisi saygı duruşunda bulunuyor ama hiç birisi ötesini berisini açıp ölüye gösteri yapmaya gelmiyor. Atalarımızdan, dedelerimizden ve inancımızdan gelen mezarlık ziyaretlerimizi Allah rızası için inancımıza, gelenek, göreneklerimize uygun yapalım aksi halde bizden sonra gelecek olan nesiller mezarlarımızın başında içkili, müzikli dans partileri yaparsa şaşmayın. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin Ramazan Bayramını tekrar tebrik eder sağlıklı bir yaşam geçirmenizi temenni ederim. Hayırlı Bayramlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR