KÖTÜ DAVRANIŞLARDAN BAZILARI…

KÖTÜ DAVRANIŞLARDAN BAZILARI…

İslam dini, topluma ve kişiye zarar veren insan davranışlarından uzak durulmasını emreder.

Yalan söylemek ve hile yapmak bunların en başında gelmektedir.

Allahc.c., insanların yalan söylemesini yasaklar ve “…..Yalan sözden kaçının !,… Emrolunduğunuz gibi dost doğru olun !” buyurarak insanları ve insanlığı adalete, doğruluğa, yalandan ve hileden uzak bir duruşa çağırır.

Peygamberimiz, “doğruluğun kişiyi iyiliğe, iyiliğin de Cennete götüreceğini, yalanın ise kötülüğe, kötülüğün de kişiyi Cehenneme sürükleyeceğini” haber vererek, doğruluğun önemli bir İslami hassasiyet olduğunu bildirmektedir.

Yüce AllahınKur’ani mesajı ve Hz. Peygamberin bu konudaki tavsiyelerinde, bir kimsenin yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmesi durumunda kötülüklere ve kötülere yakın olacağı, bunun da uhrevi bir sonuç ortaya çıkartarak ahiretini karartacağı anlatılmaktadır.

Aklını iyi ve doğru kullanan kimseler yalanın ve hilenin ne kadar kötü olduğunu ve olumsuz sonuçlar ortaya çıkardığını olayları tahlil ederek de anlayabilirler.

Gıybet etmek ve İftira atmak da önemli kusurlardan, Kur’anın haram olarak tanıttığı insan davranışlarındandır. Gıybet, bir kimsenin yüzüne karşı söylendiğinde üzüleceği hatalarını arkasından konuşmaktır. Dinimizde, başkalarının gıybetini yapmak, kusurunu aramak yasaklanmıştır. Kuran’da“…Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz, diğerinizi arkasından çekiştirmesin…” buyurulmaktadır.

Bir başka kötü davranış, iftira atmaktır. İftira; bir kimseyi yapmadığı bir kötülükle suçlamak demektir. Böyle bir davranış, ahlaksızlıktır. İftira edenler; zulme yol açar, kötülüğe alet olurlar. İftira etmek, aynı zamanda, kul hakkı almaktır, Kul hakkı alanlar, başkalarının ahını alırlar. Onlar da mutlaka karşılığını görürler.

Kıskançlık, alay etmek ve kibirlilik de kötü davranışlardandır. Bu davranışlar, sahibini yok eder, ruhunu karartır, çevresini darıltır, egoist bir yaşam oluşturur. İnsanların neredeyse tümü fıtratları gereği bu tür davranış sahiplerine karşı tepkilidirler. Bu insanlar toplumda iğreti durur. Söyledikleri, yedikleri, giydikleri ve yaptıkları ironik karşılanır. Söz konusu davranışlar, dostlukları çürütür düşmanlıkları da biletir. Düşman üretir, dostları bitirir. Toplumsal güvensizlik oluşturur. Kin ve nefretin çoğalmasına neden olur.

Kötü zanda bulunmak ve gizli halleri araştırmayı da olumsuz davranışlara eklersek, bu davranışlara sahip insanların çok olduğu bir toplum yaşanmaz hale gelir. Oralarda huzur ve mutluluk bulunmaz. Ayıpları yüze vurmak, hele gizli  olan halleri afişe edip insanların onurunu ve gururunu incitmek islami ve insani kardeşliğin bozulmasında en etkin insan davranışlarıdır.

Belirtilen kötü davranışlar ruhsal huzurumuzun ve toplumsal dayanışmamızın önündeki en etkili engeldir.  Bunlardan sakınmamızı Yüce Rabbımız bizden istemektedir, Kur’an ve Hz. Peygamber de sakınmamızın yöntemini bildirmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR