KORONAVİRÜS DÖNEMİNDE DİN HİZMETİ

Din hizmeti anayasal ve yasal olarak Diyanet İşleri Başkanlığının görevidir. Anayasının 136. maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı din hizmetini sunmak üzere görevlendirilmiştir. 633 sayılı yasayla da Diyanet İşleri Başkanlığının görev tanımı yapılmış, kurumsal işleyiş yasayla belirlenmiştir. Tüzük, Yönetmelik, Yönergeler ve Genelgelerle kurumun görev ve sorumlulukları, görevlilerin görev tanımları tek tek ifade edilmiştir. 

Cumhuriyetin temel kurumlarından biri olan Diyanet İşleri Başkanlığında çeşitli hizmet birim ve alanlarında 35 yıl görev yapmış biri olarak, kurumun ülkemiz için ne kadar hayati öneme sahip olduğunu biliyorum. Milletimizin birlik ve beraberliğinin sağlanmasında, dini değerlerini doğru öğrenip yaşamasında, ibadetlerini dinin kaynaklarına uygun ihya etmesinde Diyanet İşleri Başkanlığı tek otoritedir ve tartışılmaz bu kabule sahiptir.

Merkez teşkilatında, hizmet tanımına uygun idari yapılaşmasıyla, taşra teşkilatlarının görev ve sorumluluklarının nasıl ve ne şekilde yürütüleceğinin yöntemini belirleyip, denetimini yapan kurumun; taşra hizmetleri il ve ilçe müftülükleri marifetiyle yürütülmektedir. Hizmet açısından Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez teşkilatına bağlı İl Müftülükleri; başında bulunan İl Müftüsünün sorumluluğunda,  İl ve İlçedeki hizmetlerin yürütülmesini sağlamaktadır. 

Müftü yardımcıları, vaizler, şube müdürleri, murakıplar, uzmanlar, şefler ve büro memurlarıyla millete din hizmeti sunan il müftülükleri; aynı zamanda ilçe müftülüklerinin yaptığı hizmetlerden de sorumludurlar. Müftülükler; din hizmetinin sunumu, dini mekanların denetimi ve toplumu dini konularda bilgilendirmek gibi temel sorumluluk alanlarında başarıyla görevlerini yerine getirmektedir.

Koronavirüslü günlerde din hizmeti farklı bir sunumla neredeyse hiç ara verilmeden devam etmiştir. Yaklaşık bir yıldır devam eden Pandemi döneminde hizmet formu kısmen değişikliklere uğramışsa da muhtevası daha derinleşmiştir. Din hizmetinin hassasiyeti gereği, hizmeti sunan müftülükler de bu hassasiyete uygun adımlar atarak ve projeler geliştirerek toplumu dini konularda aydınlatmaya devam etmişlerdir. 

Yaşadığımız il olan Samsunda bu hassasiyetin detaylarını her gün görmekten büyük bir memnuniyet duymaktayız. Basına da yansıyan Samsun Müftülüğünün din hizmetindeki takdire edilen başarısını bir vatandaş ve köşe yazarı olarak yakından takip ediyor ve kutluyorum. İl Müftümüz Seyfullah Çakır hocamızın koordinesinde ve birer bir takibini yaptığı din hizmetinin ilimizde çok başarıyla yürütüldüğünü görmekteyiz.

Bilgi kirliliklerinin yoğunlaştığı, sosyal medya platformlarında herkesin rahatlıkla aklına geleni paylaştığı bir ortamda, dini konuların doğru elden ve doğru yöntemle paylaşılmasının çok önem arz ettiğine inanıyoruz. Bu kapsamda, Samsun Müftülüğünün sosyal medya hesaplarını günü gününe takip eden birisi olarak, müftülüğün irşat programlarındaki başarısını takdir etmeden ve sayın Müftümüzü ve ilgili personeli tebrik etmeden geçemiyoruz. 

Temel sorumluluk alanlarından biri;  toplumu dini konularda bilgilendirmek ve aydınlatmak olan müftülüklerin bu görevini Samsun Müftülüğünün çok başarıyla yürüttüğünü görmekteyiz. Müftülük hizmet binasında kurulan stüdyolarla, sosyal medya hesapları üzerinden her gün birkaç tane, konunun uzmanı din adamlarıyla yapılan irşat programlarının çok faydalı olduğuna inanıyoruz. Takipçilerinin çokluğu ve yoğunluğu da, bu hizmete itibar edildiğini göstermek için yetmektedir. Samsun Müftümüz Seyfullah ÇAKIR hocamızı, ilimizde yaptığı bu güzel  hizmetleri nedeniyle kutluyor ve başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR