Kişilere değil, olaylara ....

Kişilere değil, olaylara tavır koymak gerekir

Önceki gün, Samsun Rotary Kulübü Başkanı Sayın Av. Kemal Kitaplı Bey, Kuyumcular Odası Başkanı Sayın Tevfik Sönmez ile birlikte ziyaretime geldiler.Daha önce Rotaryanlarla ilgili yazmış olduğum bir yazı ile ilgili olarak uzun boylu sohbet ettik. Hayat felsefemde kişilerden ziyade olaylarla ilgili duruş sergiler, ona göre fikir beyan ederim. Bu konuda da, yaşanmış bir olaydan dolayı tavır koyduğumu kendilerine anlattım.
Yaklaşık iki yıl önce, Cumhuriyet Balosu"nda yaşanan bir başörtüsü olayı ile ilgili bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları ortak bir bildiri yayınlayarak, başörtüsüne karşı tavır alan beyanlar vermişlerdi. Bu bildiri muhafazakâr kesimi hayli rahatsız ettiği gibi, beni de rahatsız ettiğinden, konuyla ilgili tanıdık birkaç rotaryan arkadaşa tepkimi bildirmiştim. Hatta Kral hazretlerine bu arkadaşlara tepki göstermesi gerektiğini, zira muhafazakâr insanların bu bildiriden hayli rahatsız olduğunu, bizimde bu konuda ortaya bir tavır koymamız gerektiğini söylemiştim. Her zaman yaptığı gibi olur demesine rağmen, rotaryanların yaptığı ilk toplantıya gidince, bir hayli rahatsız olmuştum. İlk tepkimi de orada ortaya koymuştum. Tevfik ağabey ile Kemal Bey"e de durumu anlatınca, kendilerinin de o yazıdan hayli rahatsızlık duyduklarını, yöneticilerin haberi olmadan, birilerinin emrivakisi ile o metne dahil edildiğini, kendilerinin de insanların inancına saygılı olduklarını, ancak yapılan bir yanlıştan ötürü tüm camiayı dışlamanın yanlış olacağını söyleyince, kendilerine hak verdim. Zira bir din görevlisinin yaptığı bir hata nasıl ki İslam dinini bağlamıyorsa, kendisini bilmez bir rotaryanın yaptığı bir hata da tüm camiayı bağlamamalı. Zaten benim tavrım da yapılan bu hareketten ötürüdür. Ben kimsenin giyim ve kuşamı ile ilgilenmiyorsam, kimsenin de  benim ailemin giyim ve kuşamı ile ilgilenmesine izin vermem. Ancak o camiada, gerçekten sevdiğim ve arkadaşlıklarından hoşlandığım bir sürü insan var. Fahrettin Ulusoy yıllardır tanıdığım ve sevdiğim bir insandır. Onun rotaryan oluşu beni hiçbir zaman rahatsız etmemiştir. Tevfik Sönmez Ağabey"de öyle, Mehmet Erbilgin"de. Öyle  saymaya kalksam onlarca rotaryan arkadaşım vardır. Onları severim ama hiçbir tanesi de benim inancıma saygısızlık etmez.Bilakis bir kısmı benim gibi düşünür. Daha önce tanıma imkanım olmadığı Sayın Kemal Kitaplı Bey"de sevecen, dürüst, bizden birisi diyebileceğim bir insan olduğu kanaati hasıl oldu bende. Keşke daha önce tanısaydım diyeceğim bir insan. Diyeceksiniz ki, senide kaybettik oldun rotaryan herhalde! Tevfik ağabey rotaryanlıktan istifa ederse bende rotaryan olabilirim!.. Dünkü sohbette, biraz pazarlık ettik ama henüz sonucu bağlayamadık.
Rahmetli Mahir İz Hocamızın dediği gibi; vusulsüzlüğümüz, usulsüzlüğümüzden, yani olaylardaki sonuca ulaşamamızın nedeni, seçeneğimizdeki yanlışlıktan kaynaklandığı kanatindeyim. Demek ki, oturup konuşulunca birçok şey halloluyor. O nedenle insanların sürekli biraraya gelip, iyi niyetle olayları tartışmalarında yarar olduğu bir gerçek.
Kalın sağlıcakla...   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR