KİM İKTİDAR OLURSA OLSUN DÜZEN DEĞİŞMİYOR

                    KİM İKTİDAR OLURSA OLSUN DÜZEN DEĞİŞMİYOR       

                İki  yıl önceydi, eşimle birlikte sahilde  yürürken eskiden tanıdığım ama işi  olmadığında asla selam dahi vermeyen bir iş adamı da eşiyle  yürüyordu. Uzaktan selam verdim, arkadaş yanaştıkça ben uzaklaşmaya çalıştım ancak arkadaş ısrarla yanaşıp, bir dakika görüşmek istediğini söyleyince durmak zorunda kaldım.

Arkadaşımızın sıkıntısı büyüktü, yapmakta olduğu işle ilgili daha önce alışageldiği düzen bozulmuştu. Alıştığı düzen neydi derseniz, sağlık sektöründe medikal işi ile uğraşan arkadaşlımız eski iktidar dönemlerinde istediği gibi at koştururken Ak Parti iktidarında eski düzeni bozulmaya başladığından bana başkalarını şikayet edip, konuyla ilgilenmemi istedi.  Ben de sesimi çıkarmadan yanından ayrıldım. Arkadaşımızın   Ak  Parti ile uzaktan yakından ilgisi olmadığından biraz sıkışmıştı ama  daha sonra işini bir STK  nın yönetimine girerek halletmiş olmalı ki  Ak Partililerle gayet samimi  görünüyor.

                Yine bundan dört beş yıl önce bir Sanayici beni arayıp bir sivil toplum örgütünden istifa edeceğini,  kurumun yanlış yönetildiğinden şikayet ederek  istifasının haber yapılmasını istedi. Ben de olur ne demek, ancak bizde resmin yok dedim, vesikalık resmini gönderip haberini yaptık. Arkadaşımız da  sosyal demokrat kökenli bir arkadaştı  ama  dürüst olduğunu düşündüğümden kendisine destek verdim. Arkadaşımız ne zaman ki o çok eleştirdiği kurumun başına geçti,  uygulamaları eskisini aratır  hale geldi. Bunu nereden biliyorsun derseniz  isimleri ile olayların anlatıldığı  mektuplar gelince biraz araştırdım gerçekten yazılanların tamamı doğru olduğunu öğrendim. Bu arkadaşımızın da dünya görüşü Ak Partiye uzak olmasına rağmen şimdi bazı  Ak Partili arkadaşlar  bu arkadaşımızı canla başla desteklediklerini  görünce şaşırmadım desem yalan olur.

                Büyükşehir Belediyesi'ndeki bürokratların büyük bir kısmı merhum Muzaffer Önder döneminden kalma bürokratlar. Mevcut Başkanın atadıkları ise  ya Ak Parti ile  kavgalı olup görevden alınan bürokratlar veya sosyal demokrat kökenli bürokratlar. Ak Parti tabanından gelen tek bir tane bürokrat  yok . Diyeceksiniz ki adam olsun da hangi partili olursa olsun; eyvallah orada problem yok. Ancak uygulamalarına bakıldığında tamamen ahbap çavuş ilişkilerine dayalı işe adam almalar, ihale yapılmaksızın iş vermeler, kendi adamlarını kayırmalar  almış başını gidiyor. Gerek 2010 yılında yapılan teftiş sonunda, gerekse daha önceleri ve sonralarında yapılan teftişlerde tutulan raporların tamamında Belediyedeki boş işçi ve memur kadrolarının KPSS sınavı sonucu doldurulması gerektiği belirtilmiş olmasına rağmen, Belediyeye alınan personelin tamamı  sınavsız, usulüne uygun olmadan alınmış, bir de sözleşmelilerin kadroya geçirileceği yetkililer tarafından ilan edilince nerede adamları varsa tamamını sözleşmeli yapmışlar.

               

Siz işinizi yapıp, helalinden para kazanmak isteyince olusunuz en büyük çete, ama başkaları  malı hamuduyla götürürler onlara asla kimse sesini çıkaramaz. Dünyada en zor iş dürüst olabilmek ve ilkeli kalabilmektir insanlar biri birlerine selam verirken dahi, “ acaba ne menfaatim olacak selam verirsem” düşüncesi ile davranmaya başladığı bir Dünyada güçsüz ve zavallı insanların işi çok zor. Adili Mutlak olan Yüce Rabbimiz bu insanları korumamış olsa zalimler onları yeryüzünden çıkarırlardı ama Allahu Teala onlara belli bir yere kadar izin veriyor. Azdıklarında ise mutlaka belalarını veriyor, zavallı insanlar da rahat nefes alabiliyorlar. Menfaati için her şeyi gözden çıkaranların ideali, ilkesi, partisi, Dini olmaz, onların her şeyleri menfaatleridir, üç kuruşluk menfaatleri için öz analarını babalarını dahi satacak kadar alçalırlar. Bu tür insanlar tarihin her döneminde olmuştur, olmaya da devam edecektir.  Bu tür insanlar topluma zarar verseler de bunların sayesinde iyi insanların kıymeti biliniyor.

                Yazı başlığıdaı “kim iktidar olursa olsun düzen değişmiyor” dememin nedeni de budur. Hangi parti iktidara gelirse gelsin bu tür insanlar işlerini o kadar rahat yürütürler ki aklınız şaşar. Ankara'daki bazı siyasetçilerle görüştüğümde çok enteresan şeyler söylediler. Bizim atadığımız bürokratların büyük bir kısmı  bizim işlerimizi yapmıyorlar ama  başka partililerin işlerini yapıyorlar,  nedenine gelince bizden bir şeyler  talep edemiyorlar ama başkalarından rahatlıkla talep ettiklerinden onların işlerini  yapıyorlar, bizim işlerimiz ise savsaklıyorlar dediler. Bu tespit çok enteresan  bir tespit üst düzey bir bürokrat arkadaşımın anlattıkları bu söylenenleri tasdik eder mahiyette. Normal olması gereken işler dahi  önce yapılmıyor, ardından vatandaş çare aramaya başlıyor. Ne yapıp ne edip kendi   yanlarına  getirtip bazı talepleri  yerine geldikten sonra olayın çözüldüğünü bana anlatmıştı.Demek ki hangi parti iktidarda olursa olsun  insanların davranış biçimleri, vicdanları doğrudan yana olmayınca değişen bir şey olmuyor. Bugünlük de bu kadar yeter kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR