KANDİLİ KUTLADIK

İki milyara yakın İslam aleminin rehberi olan Hz. Muhammedin doğum gecesiydi dün gece. Bütün Müslümanlar Peygamberimizin doğumunu kutladılar.

Kandiller, bizim ülkemizde ve milletimizde diğer Müslüman milletlere göre çok daha fazla değer görür. Bizde olduğu gibi kurumsal kutlamalar görülmez diğer milletlerde.

Kandillerin bid’at olduğu ifade edilir diğer milletler tarafından, bunun için de kutlamalar yapılmaz. Ülkemizdeki İlahiyatçıların bir kısmı da kandilleri bid’at olarak değerlendirir.

Ülkemizde genellikle kandiller kutlanır ve bu kutlamalar adet aline gelmiştir. Kandillerin değerlendirilmesi, o geceye mahsus olmak üzere ek ibadetlerin yapılmasıyla karşılık bulur. Mevlid-i şerif okunur, Sakal-ı şerif ziyaret edilir, bol bol Salavat getirilir, ayrıca nafile namazlar kılınır ve Kur’an-ı Kerim okunur.

Aslında, kandil gecelerine mahsus özel bir ibadet şekli yoktur. Ama bu gecelerde, adet üzere olan amellerin yapılması bir kusur da değildir. Bu gecelerde Mevlid-i Şerifin okunması bir ibadet değildir, ancak peygamberimizi hatırlatması bakımından önem arz eder.

Mevlid Kandilinde Peygamberimiz anılır. Peygamberimizin anılması değil anlaşılması ve tanınması esastır. Elbette anlaşılması için de anılması lazımdır.

Peygamberimiz insanlığın rehberidir, rahmet vesilesidir. Ümmeti için yol gösterici ve aydınlatıcıdır. Sahabeye saadet asrını yaşatmış Allah c.c’ın elçisidir.

Saadet peygamberi olan Hz Muhammedin ümmeti huzurlu ve mutlu olamıyorsa, Peygamberimizi anmada ve anlamada sorun var demektir.

Yılın üç yüz altmış dört gününde Peygamberini hatırlamayan Müslümanın, mevlit kandilini oruçla karşılaması bir anlam ifade etmeyecektir.Hayatını ramazanlaştıramayan Müslümanların, kandili ibadetleştirmesi, sorunlarına çözüm olmayacaktır.

Ahlakı benimsenmesi gereken Peygamberimizin, sakalını ziyaret etmek daha çok önemseniyorsa, o toplumun sorunlarına Peygamberimiz çözüm bulmayacaktır.

Müslümanlar, Peygamberimizi yaşayan bir rehber haline getirmezlerse,göz yaşlarına ve kan dökülmesine engel olamayacaklar, küfre karşı koyamayacaklar, düşmana galip olamayacaklardır

Kandilleri kutlamak, Peygamberimizi hayatın içine taşıyacaksa anlamlıdır. Eğer duygular köpürtülüp, Peygamberi sünnet unutulacaksa, kandillerin anlamı olmayacaktır.

Peygamberimizin sünneti, Müslümanların yaşam projesidir. Hiç kimsenin bu projede tadilat yapma hakkı ve yetkisi yoktur.Kandil gecelerini, sevap kazanma sermayesine dönüştürmek doğru değildir. Bu geceleri silkinme zamanları olarak algılamak gerekir. Kandil gecelerinde, Peygamberi tefekkürün yapılması lazımdır. Kandiller tefekkür vesilesi olarak değerlendirildiğinde, maksadına uygun olarak kutlanmış olacak ve Müslümanların hayatına ışık tutacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR