İYİ İNSAN OLMAK ZORDUR

Zor ama huzurlu yaşamanın adıdır "İyi insan" olmak. İyi insan olmanın Kur'ani karşılığı "Kâmil mü'min" olmaktır. Kâmil müminin özellikerini yüce Mevlâ kitabında bildirmiştir.

İyi insan olmak; iyi kul olmaktır. Allah'a itaat, insanlara adalet, canlılara merhametle yaşamaktır. Âsilik, hainlik ve canilik yapmamaktır. Yani, cahil olmamaktır.

İyi insan olkak; âlim, abid, zahit olmaktır. Kısaca, mütteki olmaktır. Takva üzere yaşamaktır. Güvenilen ve emin insan olmaktır. İman, islâm ve ihsan sahibi olmaktır.

İyi insan; haram yiyemez, yalan söyleyemez, kalp kıramaz, canlılara kıyamaz, binamaz(namazsız) olamaz, topluma duyarsız kalamaz.

İyi insan; diğer insanlarla olan ilişkisinde çıkar ve menfaat gözetemez, insanlara şirin gözükmenin lüzumsuz davranışlarını sergileyemez, riyakârlık yapamaz, enaniyet sahibi olamaz.

İyi insan; işini ihlasla yapar, dua eder dua alır, selâm verir selâm alır. Kimsenin malına, canına, ırzına, aklına, dinine, iffetine, aklına, bedenine zarar veremez.

İyi insanın amacı ve hedefi Allah rızasını kazanmaktır. Böyle kulları için yüce Allah fecr suresinin son ayetlerinde cennetini ve rızasını müjdelemektedir.

 İyi insan olmak; nefsini aşmak, öfkeye hâkim olmak, nefreti yenmek, intikamdan uzak durmaktır. Nefsini değil, yaratan Allah c.c. ilâh edilmektir.

İyi insan olmak; diğer insanlara karşılıksız hizmeti şerefle ve heyecanla yapmaktır. Sevgi ve muhabbeti Allah'ın sevdikleriyle paylaşmaktır.

İyi insan olmak zordur, iyi insan olarak yaşamak daha da zordur, iyi insan olarak arkada iz bırakmak hepsinden zordur. Bu nedenle iyi insanların amel defterleri kendileri ölse de açık kalır.

Kötü insanların olduğu yerde iyi insan çok zorlanır. İyilik için yaptıkları, menfaat için diye anlatılır. Kötülerin içinde iyi insan inci/aykut gibidir. Yaptıklarıyla kötülerden hep ayrıdır.

Kötüler iyileri tanır, bilir ve onların iyiliklerinin dönüşümünden istifade eder. İYİ kimse sahada ben de varım derse eğer işte o zaman kötülerin ortak hedefi haline gelir.

Peygamberimiz cahiliye döneminde "Muhammedül Emin" sıfatıyla herkesin takdirini almış bir Mekkelidir. "Ben Peygamberim, yanlış yaşıyor, yanlış yapıyorsunuz" dediği andan itibaren her türlü şer'in ve şerlinin hedefi haline gelir.

İyi insan; mahzun olabilir, mahrum kalabilir, mağduriyetlerle de karşılaşabilir ama iyi insan asla mahçup olmaz. Allah c.c. her yerde ve her zaman iyi insanın yanında ve yardımcısıdır.

Yalnız kalan iyi insanlar asla üzülmesin. Yalnız olmak, şerli'lerle birlikte olmaktan hayırlıdır. İyi insan her zaman her yerde itibarlı olur, kıymet görür.

İnsan için ahiret yaşamı hedeftir. Dünya ahiretin sermaye alanıdır. İyi insan olmak da ahiret için en gözde ve güzel sermayedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR