DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

3 Aralık tarihi, dünya engelliler günü olarak kutlanmaktadır. Dünyada 600 milyon civarında, ülkemizde de 10 milyonun üzerinde engelli vardır. Engeliler günü ve engelliler haftasıyla, engelliler adına bir farkındalık oluşturulmaktadır. Engellilerin daha iyi tanınması, sorunlarının öğrenilmesi, çözüm yolları ile ilgili olarak da fikirlerin üretilmesi sağlanmaktadır.

Birleşmiş Milletler, 1992 tarihinde almış olduğu bir kararla, 3 Aralık tarihi, “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir. 3 Aralık gününün, tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak tarifi yapılmıştır. O tarihten beri engelliler günü kutlanmaktadır.

Toplumumuz engellileri yeterince tanımamaktadır. Biz de engelli konusuna ve engellilerin sorunlarına son on yıldır muttali olduk. Engelliler, yardıma muhtaç, işe yaramaz, aileye ve topluma yük olarak tanıtılırdı. Halbuki, engellilerin kendilerini idare edecek ve topluma da katma değer ilave edecek kabiliyet ve yeteneklere sahip olduğunu gördük. Engellilere imkan ve mekan sağlanması halinde, engelsiz olanlardan çok daha başarılı olduklarına şahit olduk. Engellilerin esas engelinin, kendilerine engel çıkarılması oluğunu öğrendik.

Birkaç yıldır basın sözcülüğünü yaptığım Karadeniz Engelliler Derneğinin faaliyetlerini takip ediyorum. Takip etmekle de kalmıyor, vermiş oldukları sorumluluk gereği  etkinliklerinin içinde bulunuyorum. Yönetim kademesindeki her bir arkadaşımızın fiziksel engellerinin, kendilerinin başarısına engel olmadığını görüyorum. Dernek başkanı Selman SARUHAN, başkan yardımcısı Mustafa TOPRAK, sekreterleri Davut GÖKMEN, muhasipleri Özgür ALIŞ ve isimlerini hatırlamadığım diğer yetkililerin çalışkan ve başarılı kimseler olduğuna defalarca şahit oldum.

Söz konusu dernek sayesinde, engellileri ve engellilerin sorunlarını tanıdım. Yardıma muhtaç olmadıklarını, imkan verilmesini beklediklerini, topluma yük olmadıklarını, yükü hafifletme gayretinde olduklarını öğrendim. Siyasette, ticarette ne kadar başarılı olduklarına şahit oldum. İbadet heyecanları ve eksiksiz ibadet yapmak için gösterdikleri gayret karşısında utandım. KEF başkanı Selman SARUHAN sayesinde tanıdığım ve 2013 yılında umreye götürdüğüm, altı nokta körler derneği eski başkanı Ufuk GÜRBÜZ abimizin Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenmek için nasıl çaba gösterdiğini görünce gerçekten şaşkına döndüm. İlkadım Müftüsü Yahya POLAT hocamızın imkan ve mekan sağlaması neticesinde, yaklaşık 10-15 kişinin kısa sürede  Kur’an okumayı öğrendiklerine şahit oldum. İşitme engelli olan kardeşlerimizin dini bilgi öğrenmek için gösterdikleri gayret ve çabanın herkese örnek olacak bir mesaj taşıdığına şaştım.

Fiziki, görme, işitme ve zihinsel engelli olmak üzere farklı grupları bulunan engellilerin her birisinin de imkan sağlanması halinde çok başarılı olacakları, güzel işlere imza atacakları bir gerçektir artık. Engelliler günü ve engelliler haftası münasebetiyle engelliler tanınacak, sorunları öğrenilecek, çözüm yolları üretilecektir. Engellileri sevap kazanma  sermayesi görmek, onlara karşı yapılacak en büyük haksızlık olacaktır. Onları tanımalı, imkan ve mekan temin etmeli, hayata katma değer ilave etmeleri sağlanmalıdır. 3Aralık “Dünya Engelliler Günü”, nutuk atma günü değil, proje sunma, fikir üretme sorun çözme günü olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR