Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

CUMHURİYETİN 97. YILI KUTLU OLSUN

Bugün ülkemizin doğum günü, Cumhuriyetin ilanının 97. yılı, Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve minnetle anma günü.

Cumhuriyet Bayramı’nı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet ‘in onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda, en büyük bayram olarak belirlenmişti. 

“Gece olmuştu, Çankaya’ya gitmek üzere Meclis binasından ayrılırken, koridorlarda beni beklemekte olan Kemalettin Sami ve Halit Paşalara rastladım. Ali Fuat Paşa Ankara’dan hareket ederken bunların Ankara’ya geldiklerini o günkü gazetede “Bir uğurlama ve bir karşılama” başlığı altında okumuştum. Daha kendileri ile görüşmemiştim. Benimle konuşmak üzere geç vakte kadar orada beklediklerini anlayınca, akşam yemeğine gelmelerini, Milli Savunma Bakanı Kazım Paşa vasıtasıyla kendilerine bildirdim. İsmet Paşa ile Kazım Paşa ya ve Fethi Bey’e de Çankaya’ya benimle birlikte gelmelerini söyledim. Çankaya’ya gittiğim zaman, orada, beni görmek üzere gelmiş bulunan Rize Milletvekili Fuat, Afyonkarahisar Milletvekili Ruşen Eşref Bey’ler le karşılaştım. Onları da yemeğe alıkoydum. Yemek sırasında: “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.” dedim. Orada bulunan arkadaşlar, derhal düşünceme katıldılar. Yemeği bıraktık. O dakikadan itibaren, nasıl hareket edileceği konusunda kısa bir program yaparak arkadaşları görevlendirdim. “

(Nutuk’ta Cumhuriyet kararının verilişine ayrılan bölümden) 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hepimize kutlu olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR