BASIN ŞEKİLLENMEYE DEVAM EDİYOR

                  BASIN  ŞEKİLLENMEYE  DEVAM  EDİYOR
Önceki  gün yazdığım köşe yazısında bazı öngörülerde bulunmuş ve yazının sonunda basın, önümüzdeki günlerde şekillenmeye devam edecek demiştim. Aradan bir gün dahi geçmeden uydudan yayın yapan  yerel bir  kanalın el değiştirdiğini öğrendik. Bu değişiklik  biraz erken oldu ve ben bu kadar erken bir şekilde bu kanalın el değiştireceğini düşünmüyordum. Demek ki bazı değişimler umduğumdan çok daha hızlı gerçekleşiyor. Bu değişiklikle ilgili net bir şey söylemek  şu an için mümkün değil. Ortada garip bir durum var. Bu kanal son iki yıldır Büyükşehir Belediyesi tarafından destekleniyordu, aksi halde ayakta durması çok zor olurdu.
Uydu televizyonlarının sadece uydu kirası aylık elli bin lira civarındadır. Çalışanların maaşı, işletme giderleri de eklendiğinde ortalama seksen bin liranın üzerinde giderleri vardır. Bu rakam ciddi bir rakamdır ve şu ana kadar iki tane uydu yayını şehrimizde yayın hayatına başlamış olmasına rağmen ekonomik açıdan giderleri  karşılanamadığı için satılmışlardır. Belki bu işi yapanlar ticari düşünselerde  ne olursa olsun uydu kanallarını yerel idarelerin desteği olmadan ayakta durması mümkün değildir.
Son günlerde basın camiasında ortaya çıkan bazı değişikliklerin arkasında siyasetçilerin olduğu bir gerçek. Arka planda yapılan pazarlıkları bilmek mümkün değil. Yaklaşık bir ay önce dördüncü büyük gazetenin Genel Yayın Yönetmeni'nin işine son verildi. Ardından o gazetede köşe yazarlığı yapan Büyükşehir Belediyesi'nden sürekli iş alarak hayatını idame ettiren köşe yazarı arkadaşımızın yazı yazmasına son verildi. Gazete yirmi dört sahifeden on altı sahifeye düşerek camianın deyimi ile adeta amatör lige geçmiş oldu.
Amatör ligde mücadele eden bir başka gazete ise yayın kadrosuna  bazı isimleri ilave ederek gazetenin  ilk ve son sahifelerini  renkliye çevirip biraz daha ön plana çıkma  mücadelesi versede piyasada konuşulanlar ve gazete  çalışanlarının iddia ettikleri gibi olmadı. Büyük değişimle ortaya çıkan çalışma ürününün çok farklı olduğunu görünce  şahsen onlar adına üzüldüm. Ancak bu gazetedeki değişimin arkasında  de  bazı siyasetçilerin olduğunu düşünmekteyim.
Gelelim şehrin en eski gazetesine, bu gazete yayın hayatına ilk başladığında basın adına bu şehre güzel hizmetler vermişti. Ofset baskısı olan bir gazete olması bakımından yıllarca rakipsiz çalışmış, istediği gibi yayın yapmanın yanında hem şehrin gündemini belirlemiş, hem de reklam pastasının  tamamını dilediği fiyattan almıştı. Ne zaman ki gazete çalışanları genel yayın yönetmenlerinin öncülüğünde toplu olarak gazeteyi terk edince gazete o günden itibaren düşüş trendine geçerek çok zor ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Nihayet işin içerisinden çıkamayan gazete sahipleri gazetenin ismini değiştirerek yeni bir nefes alma yoluna gittiler. O soluk da yetmedi ve ikinci kez gazeteyi yeniden kapatıp yerine yeni bir isimle yeni bir gazete olarak çıktılar. Bu arada her yerel seçimlerde bizim Vezir Hazretleri birilerinin üzerinden bu gazeteyi istediği gibi kullanıp kendi haberlerini yaptırdı. Ancak yerel seçimin ardından gazeteye verdiği desteği geri çekince gazete sıkıntılı günler geçirmeye başladı.
Gazete  son olarak yayın ekibine aldığı bazı isimlerle yeniden canlanma yoluna gittiyse de istediği sonucu alamadı. Yöneticiler istediklerini almış olabilirler ancak gazete bu işten karlı çıkmadı. Şimdi  yerel seçimler yeniden yaklaşınca Vezir Hazretleri her seçim  dönemindeki planını tekrar devreye sokarak yeniden gazeteye el attı. İlk olarak belediyeyi elli tane abone yaptı. Ardından röportaj ve  ek  yaptırmak suretiyle destek vermeye başladı. Bu destek seçimlerin sonuna kadar devam eder. Tabii ki aday olabilirse!.. Bir de aday olmama durumu ile karşı karşıya kalırsa o zaman yeni  bir yapılanma  gereği duyulacak demektir.
Eski Cemiyet Başkanı'nın başında bulunduğu gazeteye sıra gelince daha önceleri Büyükşehir Belediyesi'nin aleyhinde her türlü haber, köşe yazısı yazılırken son günlerde herkesin sesi soluğu kesilmiş durumda. Her ne kadar gazete patronu yanına genel yayın yönetmenini alarak Canik Beylerbeyi'ni ziyarete gitmiş ve orada  Vezir Hazretleri  ile ilgili olumsuz konuşmalar yapılmışsa da bu işin politikasıdır. Satın aldığı uydu kanalının sahibi  Vezir Hazretleri'nin haberi olmaksızın o kanalı devredeceğine ihtimal vermiyorum. Bu işlerin aracılığını yapan Vezir Hazretleri'nin Fino Köpeğidir. İşlerin arka planını ve pazarlıklarda olup biten her şeyi o bilir. Ona yakın arkadaşlar gidip görüşürseler gerekli haberleri ondan alabilirler. Kanaatim o ki yeni şekillenme yoluna giren basın camiasında DENGE Gazetesi dışındaki tüm basın organlarında her şey olabilir. Makam ve mevki bekleyenler basını kullanmak için her şeyi yaparlar. Biz ise işimizi dürüst, vicdan  muhasebesi yaparak yapmaya devam edeceğimizden bu tür oluşumların içerisinde asla olmayacağız. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR