YETİMLERİ KORUMAK

Kur’an-ı Keriminin 23 yerinde yetimlerle ilgili bilgi geçmektedir.

Bakara suresi 220. ayette; “Dünya ve ahiret hakkında sana yetimlerden soruyorlar. De ki : Onlar hakkında yapacağınız ıslah, işlerine karışmamaktan daha hayırlıdır.”

Nisa suresi 2. ve 3. ayetlerde; “Öksüzlere mallarını verin ve kötüsünü onlara vererek iyisiyle değiştirmeyin. Onların mallarını, kendi mallarınıza karıştırıp yemeyin. Zira bu, büyük bir günahtır. Eğer öksüz kızlarla evlendiğinizde onlara karşı adaletli davranamamaktan korkarsanız, hoşunuza giden diğer kadınlardan iki, üç ve dörde kadar evlenebilirsiniz. Eğer adaleti gözetmemekten korkarsanız, o zaman bir tane ile veya elinizin altındakiyle(sahip olduğunuz cariye ile) yetinin. Doğruluktan ayrılmamak için bu daha elverişlidir.”

Nisa suresi 6. ayette: “Evlenme çağına gelinceye kadar yetimleri gözetip deneyin. Onların akılcı olgunlaştıklarını görürseniz, mallarını kendilerine teslim edin. Büyüyecekler de mallarına sahip olacaklar endişesiyle onları israf ederek, tez elden yemeyin. Zengin olan, onların malını yemekten çekinsin. Fakir olan ise, meşru surette yesin. Mallarını kendilerine verdiğiniz zaman, bunu şahitler karşısında yapın. Hesap görücü olarak Allah yeter.”

Nisa suresi 10. ayette; “Yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, muhakkak ki karınlarını ateşle doldurmuş olurlar ve cehennemi boylarlar.”

En’am suresi 152. ayette; “Yetimin malına yaklaşmayın; yalnız erginlik çağına erişinceye kadar (malına) en güzel biçimde yaklaşabilir ve uygun şekilde harcayabilirsiniz.”

İsra suresi 34.ayette; “Yetimin malına da yaklaşmayın. Ancak rüştüne erinceye kadar en güzel bir şekilde yaklaşabilirsiniz. Ahdi de yerine getirin. Çünkü verilen sözde elbette sorumluluk bulunuyor.”

İnsan suresi 8.ayette; “Düşküne, yetime ve esire seve seve yemek yedirirler.” Fecr suresi 17.ayette; “ Hayır hayır, doğrusu siz yetime ikram etmiyorsunuz.” Duha suresi 9.ayette; “Öyleyse sakın yetimi üzme.” Maun suresi 2. Ayette; “İşte o, öksüzü iter, kakar”

Yukarıda belirtilen ayetlerde Yüce Allah yetimlerle ilgili hususları başta Müslümanlar olmak üzere tüm insanlığa hatırlatmıştır.

Peygamberimiz (s.a.v.) bir Hadis’i Şerifinde; “Üç kişiye Allah rahmet nazarıyla bakmaz ve onlara azap eder. Yetimi ezen hocaya, ihtiyacı olmadığı halde dilenen dilenciye, imkan, makam ve yaranmak için sultana dalkavukluk yapan kişiye” buyurmuştur.

Yetimin malın yiyenlerin Cennet yüzü göremeyeceğini  Peygamberimiz bildirmiştir.

Kalbinin yumuşaması isteyenlerin yetim başı okşamasını yine Peygamberimiz tavsiye etmiştir.

Toplumun yetimleri eğitip büyütmek zorunluluğu vardır. Unutulmamalıdır ki Peygamberimiz de yetim ve öksüzdü. Yetimlerde rahmet ve bereket vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR