Ticaret ve Sanayi Odası'nda neler oluyor?

 

Uzun zamandır gündemimde olup da bir türlü fırsat bulup yazamadığım konulardan biri de  Ticaret  ve Sanayi Odası'nın bugüne kadar ticaret ve sanayi adına ne yaptığıdır!..

Aslında kurum olarak Ticaret ve Sanayi Odası'nın  eleştirilecek bir şeyi yoktur, ancak  başında bulunan yöneticilerinin, yapmaları gerekenleri yapmayınca müessesenin zarar gördüğü de bir gerçektir.

1992 yılında başkanlık koltuğuna oturan Adnan Sakoğlu 16 yıldır aralıksız başkanlığını sürdürmektedir. Koltuğa oturduğu günden bugüne kadar Samsun ticaret ve sanayisinde ne gibi bir ilerleme sağlandığını çok merak ediyorum!..

Sürekli siyasetçilerinin eleştirildiği ilk 6 şehirden biri olan şehrimizin şu anda 35'inci sıralara gerilemesini sürekli olarak eleştirenlerin, hiç Ticaret ve Sanayi Odası'nı eleştirdiklerini görmedim.

16 yıldır şehrimizde siyaset yapan herkes suçlu olacak, bu şehri geriye götürmüş olacak; ama direkt bu işin meslek örgütünün başında olan kişiyse masum ve bir Samsun sevdalısı olacak öyle mi? Yesinler sizi... Ufak atın da civcivler yesin!..

Peki bu başkan, devr-i iktidarında hiç mi bir şey yapmadı? diye soranlara da elbette ki verilecek cevabımız var. Başkanın en iyi ve güzel yaptığı iş, yurt dışı seyahatleridir.

Şimdi soruyorum siz değerli Samsunlu hemşehrilerime: Bu yurt dışı seyahatlerine katılıp da bir tane iş bağlantısı yapıldığını gördünüz mü? Ben 4 yıl Kral hazretlerini bu yolculuklarda uğurlamak üzere havaalanına gittim, gidenleri gördüm. Ne için gittiklerini de herkes biliyor, benim söylememe gerek yok.

Bu iş adamlarının yanında bürokratlar da o seyahatlere katılarak yurt dışına gittiler. Giden bürokratları şöyle bir inceledim: hepsi belli kişisel menfaatler düşünülerek götürülmüş bürokratlar.

Birkaç  örnekle açıklayacak olur isek, dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın yurt dışı seyahatine götürüldü. Gittiği ülkedeki eğitim politikalarını gelip ülkemizde uygulamak için mi gitti; yoksa Sayın Sakoğlu"nun eşinin Milli Eğitim personeli olması nedeniyle Sayın Müdür'ün ona iyi davranmasını sağlamak amacıyla mı yurt dışı seyahatine götürüldü?

İl Genel Sekreter Yardımcısı Aydın Sarıyıldız"ın yurtdışı gezisinde işi ne!.. Gittiği yerdeki köy yollarını inceleyip burada uygulamasını yapacak olmasından mı, yoksa Sayın Sakoğlu"nun Kavak'taki köyünün yolunu yapma karşılığında mı yurt dışına götürüldü?

Kavak Kaymakamı, yurtdışı seyahate götürülüyor da Bafra, Çarşamba kaymakamlarının neden götürülmediğini hiç düşündünüz mü? Yurt dışı seyahatine götürülmediği için isyanları oynayan Bölge Çalışma Müdürü son yurt dışı gezisine neden götürüldü? Yurt dışındaki çalışma şartlarını inceleyip Samsun"la kıyas etmek için mi,  yoksa Sayın Sakoğlu"nun fabrikasına ceza yazma tehdidi yüzünden mi götürüldü?

Bu bürokratların seyahat bedelleri de, oda bütçesinden karşılanmakta. Yıllardır bu düzen böyle gidiyor da hiçbir Allah"ın kulu çıkıp, "Arkadaş ne oluyor bu şehirde?" diyemiyor.

Bir kısmı neme lazımcı; bir kısmı, 'bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın' diyor; kimisi de o seyahatlere katılıp,  bir takım yanlış işler yaptığını insanların öğrenmesinden korkan iş adamlarından oluyor.

İşte size 16 yıllık Ticaret ve Sanayi Odamızın durumunu özetleyen içler acısı tablolar. Artık bu şehir, bir şeye karar vermeli: ya bu entrika, menfaat, siyaset şebekelerine bir dur diyecek ya da 'halimizden çok memnunuz, padişahım çok yaşa' diyecek.

Bizden söylemesi, karar sizin...

Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR