SİYASETTE ÇOK ŞEYLER DEĞİŞEBİLİR

 Seçimler  yaklaştıkça  anket firmalarının aslı astarı olmayan veya biri biri ile tezat teşkil eden anketleri  yayınlanmaya devam ediyor. Her ne hikmetse bir ay ara ile yapılan anketlerde yüzde yirmi gibi ciddi oran farklılıklarını görünce gülmeden edemiyorum. Bu işlerin nasıl yürüdüğünü üç aşağı beş yukarı biliyorum. Sadece ben değil, herkes biliyor.

Bu kadar gayri ciddi anketin olduğu bir yerde insanların kafalarının allak bullak olmaması mümkün değil.  Anket firmalarının büyük bir kısmına yüz bin lirayı vereni birinci sırada çıkardıklarını çok iyi biliyorum ama herkes işini yapacak. Ulusal anket firmaları işleri bu şekilde yürütmeye çalışırken, yerelde de durum çok farklı değil. “Sahada yoklama yapıyoruz” diye yola çıkanların ne yaptıklarını da çok iyi biliyoruz.

                Siyasetle ilgili yazdığım yazıya yorum getiren arkadaşlar Ak Parti dışında  olup bitenlerle ilgili de yazmamı istediler. Arkadaşlar taleplerinde haklılar ancak biraz sahayı okuduktan sonra  bu konulara girmek istiyordum. Madem ki arkadaşlar bu konudakı görüşlerimi merak etmişler  bugün  MHP ile ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu düşüncelerimi paylaşırken kesinlikle şahsi duygularımı ön plana çıkarma  niyetinde değilim. Yorum yaptığım kişi ile ilgili şahsi sorunum varsa bunu da açıklayacağımdan herkesin emin olmasını isterim.

Yapacağımız değerlendirmede ilk önce şehrin doğusundan  başlayalım ve Terme'yi ele alalım. Malumunuz  Terme'de 2009 yerel seçimlerinde MHP seçimi çok az bir farkla  kaybettiğinden bu konuda seçimi  alma şansı yüksek. Terme seçimini belirleyecek olan adayların kişiliği olacaktır. Çarşamba'ya gelince orada Hüseyin Dündar  yaptığı çalışmalar nedeniyle başarılı bir belediye başkanlığı  sergilediği  için seçimi ondan alma imkanı yok. Yine de MHP iyi bir aday koymak zorunda ki   büyükşehir deki oyları istenen seviyeye çıksın.  Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinde MHP şanslı.  Seçimi alma ihtimali yüksek. Tekkeköy  ilçesinde MHP  çok şanslı gözükmese de  iyi bir aday koyması halinde güzel  oy alabilir.

Canik ilçesine gelince Şefik Yazgı, MHP'den iki dönem belediye başkanlığı  koltuğuna oturmuş  ise Canik'te MHP güçlü demektir. Orada iyi bir adaya ihtiyaç var. Şu ana kadar birkaç aday adayı çıkmış ancak bana göre orada en iyi oy alabilecek kişi eski İl Başkanı Abdullah Karapıçak'tır. Her ne kadar  Karapıçak adaylığını açıklamamış olsa da henüz çok erken olduğundan bu konu  enine boyuna değerlendirilmeli kanaatindeyim.

İlkadım'a gelince; Birileri mevcut başkan Necattin Demirtaş'ı kötülemeye çalışsa da bana göre çok başarılı bir belediye başkanlığı sergilemiştir. Elimdeki resmi verilere göre Başkan, İlkadım belediyesini devraldığında  eski İlkadım Belediyesi'nin 28.471.106TL, Eski Gazi Belediyesinin 21.092.967TL, eski Yeşilkent  Belediyesi'nin  53.153TL olmak üzere toplam 49.619.226  lira borç ile  devralmış. Belediye adeta borç batağında iken başkanlık makamının makam aracı dahi haczedilmiş. Personel maaşları ödenemeyecek durumda bir belediye iken, bugün herkesin maaşını tıkır tıkır aldığı bir  belediye haline gelmiş. Bu başarısından ötürü Necattin Demirtaş'ı tebrik ediyorum.

                Atakum'a gelince orada şu an itibarı ile üç dört tane aday var. Adaylardan bir tanesi eski Ayvacık Belediye Başkanı. Bu arkadaşla ilgili şahsi düşüncelerimi daha önce yazmıştım, Ayvacık'ta belediye başkanlığı yaptığı dönemle ilgili bir dosya hazırlamaktayım. Yayınlayınca Atakum'da ne kadar şanslı, ne kadar şanssız olduğunu daha rahat  göreceksiniz.

Kanaatimce Atakum'da en şanslı aday Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Cemalettin Kola'dır. Eski aday Fevzi Er de bu arkadaşı desteklemektedir.  Şehrin Batı Yakasında  Bafra ilçesinde mevcut başkan  kişilik olarak iyi bir insan olsa da başarılı bir performans sergilediği söylenemez. MHP orada güzel bir aday çıkarırsa seçimi alması mümkün gözükmekte. Alaçam zaten MHP'nin, Yakakent'e gelince oradaki mevcut başkanın tekrar seçilebileceğini düşünmekteyim. Şehrin Güney bölgesine gelince Kavak ve Ladik zaten MHP'de.  Yeniden seçimi bu arkadaşların kazanma ihtimali yüksek. Havza, Vezirköprü  bölgelerinde AK Parti güçlü. Adayların güçlü olmaları halinde alınacak oy oranı değişebilir.   

                Bu  tabloya göre MHP  Büyükşehir Belediyesi'ne güzel bir aday çıkarabilirse seçimi zorlar. CHP şu an itibarı ile güçlü bir adaya sahip değil. Tavanda birleşme olmasa da taban güçlü adayı gördüğünde oyunu ona verir. Bu nedenle MHP oyunu iyi kurarsa güzel sonuç alabilir. MHP İl Başkanı  tecrübeli ve siyaseti iyi bilen bir kişi olduğundan bu konuda hata yapmayacağını düşünmekteyim. MHP içerisindeki  muhalif gruplara  ağabeylik  yapıp, seçimde onlarıda yanına alırsa ve çetelerden uzak durursa başarılı olur. Sizin anlayacağınız seçimde hiçbir şey çantada keklik değil. Güzel  çalışma yapan partiler sonuç alırlar ama  küçük olsun benim olsun hesabını yapan partiler havalarını alırlar. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR