SİGARA ZAMMI, KAÇAK SİGARA,TÜTÜNCÜLER VE UYUŞTURUCU

Ak Parti hükûmeti geldiği günden beri Sigara vb. tütün mamüllerine savaş açmış, bu konuda büyük mesafeler kaydetmiştir. Sigara içmenin azaltılması için sigaraya üst üste zam yapılarak içimin azaltılmasına çalışmak da doğru bir karardır. Bu konularda Ak parti'ye olumsuz söz söyleyenler, eleştirenler haksızlık etmiş olurlar.

Buraya kadar her şey iyi güzel ancak anlayamadığım bir uygulama var ki, Ak parti'nin bu uygulamalarına muhalif olanlar için "Acaba haklılar mı" dedirtiyor! Bandrollü yani vergisi alınan sigaraya üst üste zam yapılırken, ülkemiz kaçak sigara reyonlarıyla dolduruldu.
Özellikle Kuzey Irak kökenli ve imalatı orada yapılan sahte ve taklit marka sigaralar bir çok büfede el altından, el üstünden satılıyor.

Kaçak sigara satan büfecilerle ilgili ciddi söylenti şudur: Bazen Devletin ilgili birimleri göstermelik bir baskın yapıp, 9-10 bin TL civarında ceza yazıyorlar ve kaçak sigaralara el koyuyorlar. Büfeci cezayı gidip Maliye veznesine yatırıyor ve makbuzu Kuzey Iraktaki fabrikaya gönderiyor. Fabrika anında bu büfeciye, el konulan sigaraları ve ceza tutarı kadar sigarayı gönderiyor.

Yani olay şu : Büfecinin zararı tazmin edilerek, satış yapmaktan vazgeçmemesi sağlanıyor. Her köşebaşına bir tütüncü açıldı ve resmen çalışıyorlar. 200'lük hazır sarma sigara koliyle satılıyor ve 20'lik bir paket 3-3,5 TL'ye geliyor... Devletin Bandrollüsü ise en ucuzu 11,5 TL.

Satılan kaçak sigara ve tütünlerin menşeinin ise Kuzey Irak olması akıllara ister istemez PKK ve hempalarına çok büyük bir parasal desteği akla getiriyor. Kimilerine göre de Barzani'nin imiş ve ona bilerek destek veriliyor deniliyor...

Sahi, tütün ve mamulleri kaçakçılığından içeride beslenenler kimler? Neden göz yumuluyor ve kimin menfaati var? Hükûmetin böyle bir kaçakçılıktan haberi yok mu?

O halde soralım!
Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman SOYLU: Sizin bu kaçak sigaraların ülkemize tırlarla girmesinden gerçekten haberiniz yok mu? Tütüncüler gerçekten tütünü Tekelden mi alıyorlar yani faturalı mı? Sigaraya zam yapılıp, kaçağın artırılması bilinçli mi yapılıyor?

Ve can alıcı son soru: Bu kaçakçılığın milyar dolarları bulan kaymağını kim yiyor? Bir başka vahamet de; uyuşturucu sokaklarda!
İçişleri Bakanlığı kaçakçılığın önlenmesinde de, uyuşturucunun önlenmesinde de maalesef pek başarılı değildir... Hatta başarılı olmaması için sanki bilinçli olarak kurulan tezgahlar var gibi...

Ülkenin her yanı kaçak tütüncülerle, kaçak sigaralarla ve uyuşturucu baronu, satıcısıyla doluyken ekranlarda nutuk atmak inandırıcı olmuyor! Sayın Bakanımızın bu üç konudaki, şimdiye kadar olan performansı galiba yeterli değil gibi!
İnşallah bundan sonra yeterli olur da hafızalarımıza "BAŞARILI VE GÜZEL ADAMDI" diye kazınır...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Alan Arşivi
SON YAZILAR