SABAH SOHBETLERİ

SABAH SOHBETLERİ
Diyanet İşleri Başkanlığı son yıllarda merkezi idareden de güç alarak camilerde toplumsal ve sosyal hizmetlere ağırlık vermeye başladı. Din görevlilerinin sadece namaz kıldırma ile sınırlı gibi görülen görevlerini sosyal alana da taşımaya karar verdi. 
Camiler, bir memleketin İslam olduğunun mührü ve sembolüdür. Cemaatler de camilerin süsü ve sermayesidir. Öteden beri gelen uygulamalarda, camiler sadece namaz kılınan mekanlar olarak hizmet vermiştir. Halbuki, gerek  Peygamber döneminde, gerek sahabe döneminde, gerek halifeler döneminde ve gerekse milli tarihimizle ilgili olarak da Osmanlı döneminde camiler külliye olma özelliğini yansıtmışlar. Son dönem tarihimizde ise camiler beş vakit ezanların okunduğu, vakit namazları ile cuma, bayram ve cenaze namazlarının kılındığı yerler olarak kabul görmüş, uygulama alanı bulmuştur.
Birkaç yıldan beri camilerde ve Kur’an kurslarında toplumun tamamını, her açıdan kucaklayacak hizmetler sunulmaya başlanmıştır. Kur’an kurslarında, vatandaşın vakti dikkate alınarak kurslar düzenlenmekte, her kademedeki insanımıza uygun kurslar açılmaktadır. Engelliler başta olmak üzere, toplumun tüm katmanları kendileri için ihtiyaç duydukları dini amaçlı kursları  cami çevresinde bulabilmektedirler.
Camilerin külliyeye dönüşmesi yolunda pratik adımlar atılmış, uygulamalar başlatılmıştır. Özellikle cami sohbetleri, bunlar içerisinde de sabah namazı sohbetleri vatandaşlarımızın dikkatini çeken ve katılımın üst düzeyde olduğu bir hizmet alanına, ağına dönüşmüştür.
Altı ay önce Samsun il müftülüğüne atanmış olan, il müftüsü sayın Veysel Çakı hocamızın talimatları ile, ilçe müftülükleri, kendi hizmet alanlarında cami sohbetleri uygulamasına önem vermektedirler. Her ilçe müftüsü, kendi çalışma bölgesindeki merkezi bir camide her Cuma sabahı, namazdan önce cemaate sohbet etmekte, namaz sonrası da cemaatin katılımı ile gerçekleştirilen kahvaltıya iştirak ederek, vatandaşlar tarafından sorulan dini  soruları cevaplamaktadırlar.
Son iki haftadır mahallemizde bulunan  İlkadım İlçesi Yenidoğan camiinde, Cuma sabahları, ilçe müftüsü sayın Yahya Polat hocamız sohbet vermektedir. Mesleki formasyonu çok iyi olan ve cami hizmetlerinin en üst düzeyde  yürütülmesinde başarılı bulunan cami din görevlisi Ali Osman Çetin hocamızın bir süredir yürütmekte olduğu sohbetlere, iki haftadır ilçe müftümüz devam etmektedir. Bizim de dinleyici olarak katıldığımız bu sohbetlerin çok faydalı olduğu, cemaatin ifadelerinden anlaşılmaktadır. Sabah namazı öncesi yapılan sohbet, namaz sonrası yapılan kahvaltının da konusu haline gelmektedir. 
Bu hafta Yenidoğan camiinde ilçe müftüsü Yahya Polat hocamız, Yasin Suresinin anlam ve önemini anlattı, ilk ayetlerin de tefsirini verdi. Devam edecek haftalarda Yasin suresinin tefsirini anlatacağını da belirtti. Namaz sonrası kahvaltıda vatandaşlar hem konu ile ilgili hem de kendi karşılaştıkları durumlarla ilgili olmak üzere ilçe müftüsüne sorular sordular. 
Katılımın yoğunluğu, bu hizmete olan teveccühün yansımasıdır. Bu vesileyle, uygulamayı başlatan ve takibini de yapan il müftümüz Sayın Veysel Çakı hocamıza teşekkür ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR