ÖZGÜVEN SAHİBİ OLMAK...

Mutlu ve huzurlu yaşamak için özgüven sahibi olmak önemlidir. Hayattan tat almayı engelleyen bir çok unsur vardır ama mutlu olmayı sağlayan da bir çok husus vardır. Yeter ki kişi özgüven sahibi olsun.

Güvensiz, yılışık, sinik ve ezik kimseler; hayatı tanımadan yaşarlar, öyle de vefat eder bu âlemden giderler. Gördüklerini ve yaşadıklarını hayatın tamamı sanırlar.

Özgüven sahibi olmak; rahat ve kendinden emin olmaktır. Çekinmeden ve yılmadan yaşamaktır. Gölgesinden korkmamak, önünden ve arkasından, sağından ve solundan endişe etmemektir.

Özgüven sahibi olan kişinin huzurlu ve mutlu yaşamasını sağlayan husus, kendi düşünce, tavır ve davranışlarının bir sonucudur.

Özgüven sahibi hiçbir şekilde bahane üretmez. Olumsuzlukları bahane kalkanıyla izaha kalkışmaz. Sorumluluğunun gereğini bilir, minderden kaçmaz, yanlışını ve eksiğini bahanelere sığınarak kendini iknaya çalışmaz.

Özgüven sahibi; risk almaktan kaçınmaz, hesabını iyi yapar, karar vermeden önce düşünür, verdiği kararla bütün tabuları yıkar, risklere savaş açar. Bu tavır da onu güvenli kılar.

Özgüven sahibi insan; konfor peşinde koşmaz, işini yarına bırakmaz, günlük şakşaklardan hoşlanmaz, lüzumsuz iltifatlara itibar etmez. Gönlünü dinlendirmek için gereksiz sözlü takviyelere ihtiyaç duymaz.

Özgüven sahibi; kendini mutlu etmek için başkasını sorgulamak ve yargılamak yarışına girmez. Kendi eksikliğini ve kusurunu başkasını yargılayarak hafifletme gayretinde olmaz. Başkasının olumsuzluğunu ölçü olarak sunup, kendisinin yerini anlatmaya kalkmaz.

Özgüven sahibi; yokluğa, yoksulluğa boyun eğip ümitsizliğe mahkum olmaz. Kendisini başkalarıyla mukayese etme yarışına girmez. Ölçü olarak genel geçer doğruları değerlendirir, herkesi memnun etmek gibi bir tavrın ve yaklaşımın içine girmez.

Özgüven sahibi kimse; stetik değil dinamiktir. Sabit bir güvenceye ve yörüngeye göre gününü ve yaşamını şekillendirmez. Hayatın gerçekleri karşısında yılmaz ve eğilmez. Küçük engellerin günlük başarısını olumsuz etkilemesine müsade etmez.

Özgüven sahibi; alacağı kararlar ve atacağı adımlar için başkasının onayına gerek duymaz. İstişareyi karar vermeden önce yapar, kararlarını şarlatanların övgüsüne ve yergisine kurban etmez.

Özgüven sahibi; büyük düşünür, kendi alanını küçük hesaplarla daraltmaz ve enerjisini basit değerlendirmelerle harcamaz. Duyduğu ve okuduğu her konuyu değer yargılarının süzgecinden geçirir, duyduklarının etkisiyle kaygılanmaz karar vermez, adım atmaz.

Bu ve benzer özellikleri nedeniyle özgüven sahibi insan, her zaman huzurlu ve mutlu olur,  rahat ve endişesiz yaşar. Bu özellikler aynı zamanda Kâmil mümin olmanın da ilkeleridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR