NİMETİN KADRİNİ BİLMEK

İnsanın sahip olduğu her şey nimettir. Şükrü gerektirir. Şükrün,  nimetin yanıyla olması esastır. 

Doğum, yaşam ve ölüm de ayrı ayrı nimetlerdir. Her birisi dünyevî imtihanın unsurları, ahiret hayatının belirleyenleridir. 

Dünyevî unsurlar içerisinde, en önemli nimet; akıldır. Akli problemi olanların sorumlulukları, akılları ölçüsündedir. Aklını kullanmayanların başlarına pislik yağar bilgisi, Kur'ani  bir bilgidir. Allah tarafından va'z edilen vahyin muhatabı da akıldır. 

Aklını, vahyi bilgi merkezli kullananların mahzun ve mahcup olmayacakları hem tecrübi hem de ilahi bir gerçektir. 

Aklını kullanmayanlar için, "aklını kiraya vermiş" kavramı kullanılmaktadır. Bu ifade ile, kişinin kendi aklını devreye sokmadan, başkasının fikirlerini de hiç sorgulama ihtiyacı duymadan kabul ettiği anlatılmış olur. 

Sorgulamadan, söylediklerinin kabul edilmesi gerekenler Peygamberlerdir. Onlar, vahiy merkezli konuşur ve yaşarlar. Peygamberlerin dışında hiçbir şahsiyetin fikirleri ve yaşamı sorgulamadan kabul edilemez. 

Kendisine itaat ve itibar edenleri ibadete götüren "ABİD ve ALİM", ihanete götüren de "HAİN ve ZALİM" olur. Sorgulamadan aklını kiraya verenler ise "GAFİL"dirler. Gafiller, akıllarını kullanmadıkları için masum değildirler. İnsan, özellikle müslüman, peşine takıldığı kimselerin önündeki şahsiyetlere ve kabullere dikkat etmek zorundadır. 

Ülkemizin her karesi, insanımız için bir lütuftur. Her bölgenin güzelliği, ayrı özellikte olmasıdır. Kâinatın özeti, ülkemizin sınırları içinde okunabilir. Ayrıca, bu güzellikteki ülkemizin insanına, her bunaldığında Allahın yardımı da ayrı bir nimettir. Akıl, bu nimetlerin hepsinden istifade etmeyi sağlayan üst nimettir. 

Müslümanın takip etmesi gereken yöntem ayakta kalmaktır.  Ayakta kalmayı başarmanın yolu, ölmeyi göze almaktan geçr.  Ölmekten korkanlar, ölene kadar eğilerek yaşarlar. Böyle onların, ömürleri uzamış olmaz, sadece yaşadıkça eğik dururlar.

Aklını kullanmayan ve vahye uygun yaşamayan fikirler ve kişiler, eğiktirler. Onlar yaşadıklarını sanırlar ama aslında başkalarının kopyası olurlar. Değersiz yaşarlar. Yoz olurlar, Yoz yaşarlar.  

Müslüman milletin ulusal değerlerini, o milletin ümmeti olduğu inanç değerleri belirlemelidir. Kur’an mesajı ve Peygamberi anlayış, milletimizin toplumsal genlerini oluşturmalıdır. Düşüncesi İslami referanslara uygun olan Müslümanlardan oluşan bir toplum hiçbir zaman mağlup olmaz. Ülkemiz insanı da bu nedenle tarihi süreçte mağlubiyet yayanmamıştır. 

15 Temmuz işgali, ölmeyi yaşamaktan daha hayırlı gören bir inancın müntesipleriyle önlenmiştir. Bu anlayış, vahyin muhataplarına sunduğu mesajın gereğidir. 15 Temmuz işgali girişimini yapan hainler aklını kiraya verenler, 12 saatte işgali bertaraf edenler de aklını kullananlar olmuştur Akıl, en büyük nimettir. Ne kiralanır, ne de kiraya verilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR