MART KEDİSİ GİBİ BİR YANDAN...

MART KEDİSİ GİBİ BİR YANDAN BAĞIRIP DİĞER YANDAN İŞİNE DEVAM EDENLER

 

Doğrusunu ararsanız bu konuya girmeyi hiç düşünmüyordum, nedenine gelince bu şehirdeki olumsuzlukları veya sırf güçlü oldukları için haklı çıkmaya çalışanları benden başka birilerinin de çıkıp yazmasını bekledim ama nafile yine iş başa düştü. Kendisini böyyüüük gazeteci sananlar, üstadı azamlar, pos bıyıklılar, mesleği sadece ve sadece gazetecilik olanlar ne iş yaparlar derseniz yakında sizlerle paylaşacağım iddianamede ne iş yaptıklarını açıkça göreceğinizden bugünkü yazımda bu konuya girmek istemiyorum.

            Bugün sizlerle son bir haftadır gündemde olan Cerrahi aletler O.S.B ile ilgili tartışmaların ele alınmayan bölümünü değerlendirmek istiyorum. Neden ele alınmayan bölümü dediğimi soracak olursanız herkes olayları işine geldiği gibi yorumluyor da ondan beni tanıyan herkes pekala bilir ki kimsenin yanında veya karşısında olmak adına değil, doğrudan ve haktan yana olmak adına olaylar karşısında tavır alırım.

 Bundan yaklaşık üç yıl önce İŞGEM de yapılan bir toplantıda yapılacak yer tahsisleri ile ilgili verdiğim mücadeleyi bilmeyen yoktur. Malumunuz kısa adı İŞGEM olan İş Geliştirme ve Desteklene Merkezi"nde 24 civarında iş yeri olup, bu iş yerlerine yerleştirilecek olan girişimcileri tespit ederken önceliğin yeni iş kuracak sermayesi az olan müteşebbislere verilmesi hedeflenmekte idi. Vali Bey"in başkanlığında yapılan toplantıya ben de katılmıştım, toplantıya o günkü TSO Başkanı, Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü temsilcisi, KOSGEB temsilcisi, Büyükşehir Belediye temsilcileri katılmıştı.

            İŞGEM"in bu tür girişimcilere verdiği destek belli bir dönem cüzi kira, elektrik, su, internet gibi desteklerdi, müracaat edenlerin büyük bir bölümü cerrahi aletler fabrikalarında çalışan işçilerdi, işin aslı bu işletmeler yanlarında çalıştırdıkları personeli azaltmak amacıyla personeli işten çıkartıp onlara fason iş yaptırmak amacıyla iş yeri açtırmak istemeleri idi.  Böylece hem personelleri azalacak, hem SSK primi, kıdem tazminatı ödeme işleri kolaylaşacak, hem de yaptıracakları işi fason yaptırma imkanları olacaktı. Bu tahsislerle ilgili benim dışımda toplantıya katılanların tamamına yakını itirazda bulunup, burada yasayı arkadan dolanarak büyük işletmelere imkan tanınma olayı var şeklinde itirazda bulundular. Ben söz alıp, tahsislerin yapılması gerektiğini, zira bu işletmelerin sıkıntıda olduklarını, aksi halde böyle bir yola neden başvuracaklarını söyleyince ortam biraz yumuşadı, nihayet ikinci turda da itiraz edenler çoğunlukta olunca tekrar söz alıp, işin ciddiyetini anlatınca üçüncü turda tahsisler gerçekleşti.

            Peki bunu neden yaptın diye soracak olursanız şehrimizde istihdam yaratan kim olursa olsun aynı şeyi yaparım, bu işletmelerin yükünü azaltacaksınız ki rahat çalışsınlar, ancak burada işin dozu biraz kaçmış gibi bir pozisyon var, nedenine gelince malumunuz geçtiğimiz yıl OKA denen kuruluş yani Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı küçük ve orta ölçeli işletmelere kredi verdi, OKA"nın kuruluş amacı küçük ve orta ölçekli işletmelere destek vermektir, oysa ki geçtiğimiz yıl verdiği kredilerin büyük bir bölümünü cerrahi aletler üreten büyük ölçekli işletmeler almıştır.

            İnsan bir şeyi isterken biraz insaflı, biraz da başkasını düşünerek hareket etmeli, İŞGEM kurulacak siz istifade edeceksiniz, OKA"dan siz yararlanacaksınız, KOSGEB den siz yararlanacaksınız yetmedi size özel olarak Organize Sanayi kurulacak iyi güzel de bu şehirde sizden başka  istihdam yaratan, iş yapan başka işletmeler yok mu, siz ticaret yapıyorsunuz da onlar başka bir şey mi yapıyorlar. Sırf sizin sesiniz çıkıyor diye ortalığa yaygara basmanın ne anlamı var. Organize Sanayi Bölgesi"nde başkaları yer aldı da size mi verilmedi. Bu iş neye benziyor biliyor musunuz aynı mart kedilerinin mıyavlamasına benziyor, bir yandan bağırıyorlar, diğer yandan yapmaları gerekeni yapmaya devam ediyorlar.

            İyi güzel de bu şehirde bir Allah"ın kulu çıkıp bu insanlara arkadaş siz ne yapmak istiyorsunuz bu şehirde sizden başkaları da var haberiniz olsun diyemedi. Bunu birilerinin demesini çok bekledim, çünkü geçtiğimiz yıl yüzlerce insan OKA"dan kredi alabilmek için proje üretti, masraf yaptı, emek verdi ama kredi alamadı, cerrahi aletlerde söz sahibi olan şu anda gazetelere çıkıp beyanat verenler aldı. Gönül isterdi ki bu arkadaşlarımız o zaman da çıkıp yapılan bu haksızlığa karşı üç beş kelam etsinler, ama maalesef kendileri krediyi alınca sesleri çıkmadı, kredi alamayan garibanlar ise seslerini duyuramadılar. Bu dediklerime itirazı olan varsa geçtiğimiz yıl OKA"nın verdiği kredilerle ilgili liste elimde yayınlayabilirim.İşte sizlere bir haftalık tartışmanın perde arkası takdir sizlerin. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR