LADİK NEDEN GERİ KALMIŞ?!.

Konumuza girmeden önce bir hususa değinmek istiyorum; Efendimiz "Üzkürü mevtaküm bilhayr" yani ölülerinizi hayırla yâd edin buyurmakta. Buna itirazımız elbette olamaz, ancak ölülerimiz derken ne demek istediğini ele almakta fayda var kanaatindeyim. Zira Allah Resûlü Ebu Cehil'i hiç bir zaman hayırla yâd etmemiştir. Neden yâd etmemiştir? Çünkü adam ömrü boyınca İslam'a düşmanlık etmiş, Allah ve Resûlüne her türlü hakaretlerde bulunmuş, Efendimize yapmadık zulümleri bırakmamış bir zalim. Bu tür insanları herhalde hayırla yâd edecek halimiz yok. Yaşadığı süre boyunca İslama ve Müslümanlara zulmeden insanlar öldükleri zaman onları yere göğe sığdıramayan insanları gördükçe aklım şaşıyor! İnsanların şahsi manadaki inançları, yaşam biçimleri kimseyi ilgilendirmez ama topluma mal olmuş siyasetçiler ve iş adamları yanlarında çalıştırdıkları insanlara inançları nedeniyle zulmetmişlerse veya siyasetçiler söylemlerinde sürekli İslam düşmanlığı yapmış iseler, bu insanlar öldükten sonra onları asla ve kat'a hayırla yâd etmemiz mümkün değil.
Gelelim konumuza; bazen kendi işimizi kendimiz görmemiz gerektiğinden piyasaya çıkıp, olup bitenden daha yakın manada haberdar oluyoruz. Haftanın belli günleri Ladik’e gidip gelmek zorunda olduğumdan ilçedeki kamu kurumlarında işlerimi bizat takip etmem gerekiyor.
Eskiden, Ladik'in neden bu kadar geri kaldığını çok merak ederdim, ne zaman ki bizzat gidip orada yatırım yaptım, neden geri kaldığını çok iyi anladım. İlçe o kadar geri kalmış ki anlatamam. Bizim Of'taki köy, ilçeye tam 17 km uzaklıkta olmasına rağmen, köyün neredeyse tüm yolları beton olmuş durumda. Kaldı ki bizim köy Of'un devletten en son hizmet alan bir köyü olduğunu da belirtmek isterim. Hal böyle iken Ladik ilçesine sadece 3 km uzaklıkta bulunan Kızılsini Mahallesi ve     Kapaklı Mahallesi'nin yollarının tamamı çamur ve çukur, Ladik'e her gidip döndüğümde aracımın içini, dışını tümden yıkamadan araca binmek mümkün değil. İlçeye dışardan gidip de yatırım yapan ilk ve tek müteşebbis biz olmuşuz. Bizden önce İl Özel İdaresi Kayak tesisleri yapmış, işletememiş, daha sonra özelleştirmiş ama işletmeyi alan arkadaş işletmeyi Ladik'teki siyasetçilere kiraya vermekten başka çare bulamamış. Neden bulamamış derseniz; o kadar enteresan insanı var ki anlatamam. Dışarıdan gelen yatırımcıya adeta düşman gözüyle bakıyorlar. Sanki onlar yatırım yapmışlar da onlara biz engel olmuşuz.
İlçedeki bazı üst yöneticisinden, sokaktaki vatandaşa varıncaya dek herkesin ağzında yapılan yatırımlarla ilgili düşmanlık almış başını gidiyor. Bazı ahmak yöneticiler yapılan yatırımla ilgili ellerinden birşey gelmediğini, gelmesi halinde anında durduracaklarını her fırsatta söylerler. Yapılan toplantıların neredeyse tamamında, gündem bizim yaptığımız yatırımlar. Muhtarların bir kısmından tutun da sokaktaki vatandaşa varıncaya dek, yapılan yatırıma olan düşmanlığı anlamak mümkün değil! Adamlara yaptığınız yatırımla ilgili, yapmaları gereken yolllarla ilgili talebiniz olunca, "sen yap" derler ama ağababalarının özel yazlık evlerinin önüne özel yollar yaparlar. Konuşmaya sıra geldiğinde de haktan hukuktan bahsederler. Ama zamanı gelince, bunları tüm belgeleriyle kamuoyuna sunduğumda herkes kimin ne olduğunu anlayacak!
Allah'a binlerce kez şükürler olsun ki, kimseye minnet etmeden, kimseden tek kuruş borç, kredi kullanmadan iki tane çiftlik yaptık. İlçelerine yapılan bu yatırımı takdir edip bizlere her türlü destek vermesi gereklenler, her fırsatta, her mecliste, yapılan yatırımın aleyhinde konuşmaları, Ladik ilçesinin neden bu kadar geri kaldığının açık ve net delilidir. Sadece yöneticiler mi böyle derseniz; çalışan işçisinden, sanayideki ustasına varıncaya dek, her şey bir alem. Ustaya gidip iş yaptırmak isterseniz, sıraya girmeniz lazım, ya da Havza'nın veya Kavak ilçelerinin yolunu tutmanız lazım. Bir ilçede inşaat ustası, boyacı, sıvacı, vs. bulmak için randevu almanın ne demek olduğunu siz düşünün! Bu aklımda olsaydım kesinlikle Ladik ilçesine gitmez, başka ilçeye giderdim. Önceki gün Kaymakamlık binasının önüne aracımı çekip, Maliyeye gideyim dedim. Kaymakamlık binasının önündeki otoparka konan levhaları görünce şalırdım kaldım! Nedir o levhalar derseniz; her bir parkın önünde Hakim, Savcı yazıları var. Oralara kimse park edemiyor, nasıl ama?
Nasip olursa önümüzdeki süreçte, ilçedeki yolların tamamının resmini çekip sizlerle paylaşacağım. Sanayi sitesinin yol kenarında, yol boyunca dizilmiş parke taşları iki yıldır orada bekliyor. Kimse alıp da, Allah rızası için çukur, çamur deryası olmuş yollara döşemiyor. Bu nasıl iş anlayabilmiş değilim! İşin daha da garibi nedir bilirmisiniz; Ladik ilçesini asıl yönetenlerin, ilçeye dışarından gelip yönetmesi ve ilçe insanının buna rıza göstermesidir. Allah ilçede yaşayan herkese yardım etsin diyerek sözlerime son veriyorum. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR