KORONAVİRÜS DERSLERİ

Kâbenin tavafa, Ravzânın selâma, camilerin cemâata, sağlık nedeniyle zorunlu olarak kapandığı bugünler; insanlık tarihinde yerini alacaktır. Bu duruma; biyolojik, kimyevi tıbbi, fiziki bir takım haklı izâhlar getirilebilir.  Ancak bunlar; haklı ve makul izâhlar olarak kabül edilse bile, mutlaka süreçten ve ortaya çıkan sonuçlardan ibretler çıkarmak, hikmetleri üzerinde düşünmek gerekir.

Tarih, bu süreç ve sonrasını;  Koronavirüs'ten öncesi ve sonrası diye yazacaktır. Zira, KORONAVİRÜS; tüm dünyayı kapsam alanına almış ve tüm insanlara nüfus edecek ortam bulmuştur. Daha önce kainatın sahibini tanımayanlar bile, "Virüs"ün etkisiyle secdeye kapanmışlardır.

Koronavirüs,  hiç bir çoğrafya ve millet ayırt etmediğine göre; bu yolla tüm insanlığı ilahi bir mesaj verilmektedir. Allah adına hiç kimsenin söz söyleme hakkı yoktur ve hangi konuda Allahın muradının ne olduğu, Peygamberler tarafından bile bilmemekedir. Burada  ifade etmeye çalıştıklarımız; olaylardan çıkarılan hikmetlerin izahıdır.  

İbret ve hikmetleri açısından bakıldığında Koronavirüs yoluyla verilen ilahi mesajın; insani ve imani kusurlarla ilgili olduğunu düşünebiliriz. İnkâr, âsilik, zulüm, enaniyet, haksızlıklar, adaletsizlikler, şımarıklıklar, saygısızlıklar; virüs yoluyla cevaba dönüşmüş olmaktadır.

"Onların yaptıklarını Allah'ın görmediğini mi sanıyorsunuz ?"ayet-i celilesi, ortaya çıkan durumun izahını yapmaya yetmektedir. İnkârcı, âsi, zâlim için müsibet ve helâk, büyük günah işleyenler için ceza ve uyarı, müttekiler için keffaret, masum ve mazlumlar için de ihsan ve lütuftur diye değerlendirme yapabiliriz.

Koronavirüs mikrobuyla karşılaşan insanların çektiği sıkıntıyı tahmin edebiliyoruz. Onlara tıbbi hizmet sunan her kademedeki sağlık personelinin tedirginliğini de anlayabiliyoruz. Hastalığın bulaşmadığı insanların endişelerini de görüyorüz. Herkesin Koronavirüs mikrobunun muhatapları arasında olduğunu da biliyoruz. Toplumun her kademe ve katmanındaki insanımız söz konusu virüsten bir şekilde etkilenmektedir.

Genelde dünyada, özelde ülkemizde, daha da özelde hanemizde Koronavirüs dersleri görülmektedir. Herkes kendi çapında bu dersi anlamaya çalışmakta, sırrını öğrenme gayreti içinde olmaktadır. Koronavirüs derslerinin bir süre daha devam edeceği görülmektedir. İçinde bulunduğumuz bu sürecin; insanların konum ve pozisyonuna göre; siyasi, ekonomik, sosyal, toplumsal ve dini sonuçları olacaktır.

Süreçten ders çıkaranlar; Koronavirüs dersine, ibret ve hikmetlerini dikkate alarak çalışanlar olacaktır. Dersine çalışanlar ve hikmetini çözenler için söz konusu virüs ve ortaya çıkardığı kâbüs gibi süreç; gelecek günlerin aydınlığını oluşturacaktır. Dünya ve ahirete yönelik, çok ciddi dersler veren Koronavirüs; dersine çalışanlar için rahmet ve berekete dönüşecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR