KABE’NİN PUTLARDAN TEMİZLENMESİ (MEKKE’NİN FETHİ)

Mekke’nin Fethi; Peygamberimizin, arkasına bakarak çıktığı Mekke’ye, başı dik olarak dönmesini anlatır. Mekke’den ayrılırken; “Ey Mekke seni seviyorum, buradan ayrılmak istemiyorum, ama senin evlatların beni rahat bırakmadılar” diye seslenen Hz. Peygamber, tekrar ayrıldığı yere döndüğünde kendisini kovanlara “eman” vermesidir Mekke’nin Fethi. En önemlisi de, Kabe’nin putlardan temizlenmesidir.

Hz. Peygamber’in Mekke’den ayrıldığı, 622 tarihinde Kabe’nin etrafında 360 tane irili ufaklı put bulunuyordu. Mekke’yi Fethinde de aynı putlar yine Kabe’nin etrafındaydı. Putların en büyüğü olan “Hubel” Kabe’nin üstüne konulmuştu. Bu durum müşrikleri sevindiriyor, Müslümanları da üzüyordu. Diğer putlar Kabe’nin içine ve etrafına yerleştirilmişti. Peygamberimiz Mekke’nin fethi esnasında elindeki değneği ile bu putları itiyor, her birini yıkıp deviriyordu. Putlar yıkılırken de; “Hak geldi, batıl yok oldu, esasen batıl yok olmaya mahkumdur. Hak geldi, batıl ne yeniden başlar, ne de geri gelir” diyordu. Allah (c.c.)’ın ayetlerini konuşturuyordu.Peygamberimiz, Kabe’nin içine girmek için Talha oğlu Osman’dan Kabe’nin anahtarını isteyince, “Emanettir Ya Rasülallah” diyerek Hz. Peygambere teslim etmiştir. Kabe’nin içi de putlarla doluydu. Peygamberimizin emri ile Hz. Ömer Kabe’nin içindeki putları yerlerinden kopartıp dışarıya fırlattı. Müşrikler İlah diye secde ettikleri putların yıkılışını ve kırılışını şaşkınlıkla seyrediyorlardı. Dün İlah olan putlar, Hz. Peygamberin fethi ile moloz yığınlarına dönüşmüştü. Kabe’nin içi temizlenince Peygamberimiz içeriye girerek Kabe’nin içini gezdi ve içeride namaz kıldı. Yıllarca arzuladığı Kabe’nin içinde Hz. Peygamber kendisini dinledi ve geçirdiği süreci düşündü.

Mekke feth edilmişti. Müslümanlar sevinçli, müşrikler hem üzüntülü hem de tedirgindi. Hz. Peygamberin kendileri için vereceği kararı bekliyorlardı. Kendileri Hz. Peygamberin yerinde olsa herkesin başını keserlerdi, bu düşünceden dolayı hepsi korku ve panik içindeydiler. Hz. Peygamber Kabe’den dışarıya doğru baktığında müşriklerin sıra halinde durduklarını gördü. Yıllarca kendisine düşmanlık yapanlar, şimdi düşmanlık yaptığı kişiden karar bekliyorlardı. Bunları bir bir zihninden geçiren Peygamberimiz; Allah(c.c.) birliğinden bahsetti ve “geçmişten dolayı size azarlama yoktur, hepiniz serbestsiniz” hükmünü verdi. Öğle vakti olmuştu. Hz. Bilal Kabe’nin üzerine çıkarak öğle ezanın okudu. Mekke sokaklarında ezilen ve çiğnen Bilal şimdi müşriklerin de kutsal kabul ettiği Kabe’nin üzerindeydi. Bu, önceliğin takvada olduğunun fotoğrafıydı. Mekke’lilerin Hz. Peygambere biat etmesiyle fetih süreci tamamlanmıştı.  Putlar’ınKabe’den temizlenmesi “Tevhidin” ilanı olmuştur. Bu gün de kalplerin fethi için gayret gerekmektedir. Hz. Peygamberin Mekke’yi fethi bu günün Müslümanına önemli bir strateji vermiştir. Hz. Peygamber müşriklerin bile gözyaşı dökmesine neden olmamıştır. Ama bugün Müslümanlar kendi aralarında kan dökmektedir. Mekke’nin Fethi iyi anlaşılır ve stratejisi çözülürse Müslümanlar arasındaki nifak ortadan kalkar, göz yaşı ve kan durur.

1 ocak Mekke’nin Fethi harekatının başladığı tarih, 11 ocak da Fethin gerçekleştiği tarihtir. İslam devletinin güçlenmesi, İslama girişlerin çoğalması ve Müslümanların üç kıt’aya yayılması Fetihle başlamıştır. Bu nedenle de, Fetih günün kutlanması Müslümanlar için ayrı  bir önem arz eder. Bu tarih, Müslümanlar için yeni bir dönemin başlangıcıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR