ILGAZ’IN DAĞLARINA...

ILGAZ"IN DAĞLARINA KIŞIN ORTASINDA YAZ GELMİŞ

Sivas"ın dağlarında türküsüne yeni bir versiyon eklenerek Ilgaz"ın dağlarının da eklendiğini biliyor muydunuz?  Bilmeyenleriniz için bugün bu hikayeyi sizlerle paylaşmaya karar verdik. Zira başkaları her gün hikayeden geyikler yazarken, izin verin de biz de haftada bir gün hikaye yazıp, biraz yorgunluk atalım. Hikayemiz yine Amisos kentinde yaşanmış olup, soğuk bir kalandar (Ocak) ayında Amisos kentinde boşalan hizip reisliği için yapılan yolculuk hikayesidir.

            Tarihi Amisos kentinde yaşanan entrikaları bilmeyeniniz yoktur, bu günkü hikayemiz altı kahraman arasında geçmekte olup mücadele iktidar kavgasından oluşmaktadır. Kahramanlarımızdan birisi Hazreti Osman"ın torunlarından kayalarla mücadele eden çetin adam lakaplı Kayazade Efendi, bir diğeri yıldızların oğlu lakabıyla tanınan Dulkadiroğulları"ndan Yıldızoğlu Efendi, bir diğeri Hazreti Hüseyin"in torunlarından ömrünün büyük bir bölümünü derelerde tepelerde geçirmiş olan amazonların torunu Derelizade Efendi.  Bir başka kahramanımız Amisos kentinin Canik Derebeyliği"nin yılmaz bekçilerinden Hocaların torunu Hocazade Efendi. Bir diğer hikaye kahramanımız ailenin  H.z. Muhammede olan bağlılığı nedeni ile onun adını alan Acarzade Efendi. Son hikaye kahramanımız ise yeryüzüne beklendiği vakitten önce geldiği için Erdoğan adını alan ve siyaseti çok iyi bildiğinden karnının doymadığı yerde kendisini sürekli olarak tok göstermeyi beceren Tokzade Efendi"dir.

            Hikaye kahramanlarımızın kışın ortasında eski adı ile yani Rumi Takvim"le kalandar Miladi Takvim"de Ocak ayı olarak bilinen ayda Ilgaz Dağları"na gitme nedenleri iktidar hizbinin boşalan reislik makamına yapılacak olan atama ile ilgili bir sınava girmeleridir.  Aslında yapılacak olan sınav göstermelik bir sınav olup Reisliğe yapılacak olan atamada etkili olacak olanlar Amisos kentinin seçilmiş mebuslarıdır. İktidarda bulunan hizbul ebyez  fırkası kendi fırkasına mensup insanların  gönlünü almak adına böyle bir uygulama yapmayı adet haline getirmiş. Fırka liderinin yetiştiği ahi evran ocağı ona bu şekilde bir eğitim verdiğinden bu yolu sürekli uygularmış.

            Hikaye kahramanları boşalan koltuğu doldurabilmek adına bir hayli uğraş vermişler, mevcut idarenin içerisinden çıkan üç adaydan Yıldızoğlu Efendi eski fırka reisinin desteği yanında şehri yöneten zalim vezirin de desteğini alarak yola çıkmış, ancak zalim Vezirin gönlünde yatan asıl Aslan Amazonların torunu ve kendi arkadaşı olan Derelizade imiş. Canik derebeyliği yılmaz bekçilerinden olan Hocazade Efendi"yi sadece tek bir mebus desteklediğinden çok fazla şansı yokmuş. Arkasındaki Mebus Meclisi mebusanın kuvvetli mebuslarından birisi olmasına rağmen diğer mebusların sert muhalefeti nedeniyle pek şansı yokmuş.

            Ilgaz Dağları"nda kalandar ayında geçen sert mücadelede olay kahramanlarından finale kalanlar üç kişi imiş birisi Kayazade Efendi, bir diğeri Derelizade Efendi ve sonuncusu ise Tokzade Efendi imiş. Tokzade Efendi biraz hocalıktan, biraz da siyasetten geldiği için işi çok iyi biliyormuş ve istemem yan cebime koyun taktiği ile ipi göğüslemeye çalışıyormuş, soranlara da ben istemedim, halkım zorladı deyiveriyormuş.

            Kayazade Efendi ise Amisos kentindeki oylamada en çok oyu alan ve demokrasinin uygulanması halinde ipi göğüslemede en şanslı aday olmasına rağmen, meclisi mebusan üyeleri onun yüzüne gülüp, arkasından entrika çevirmeleri sonucu bu sınavı kaybederse şaşırmayın. Zira Kayazade Efendi herkesle görüştüğü ve arası iyi olduğu için hiziplerin büyük bir bölümü bu işten rahatsızlık duyuyormuş. Her hizip kendisine bağlı sadık birisini koltuğa oturtmak istiyormuş.

            Hikayemizin son kahramanı olan amazonların torunu zalim vezirin ırkdaşı  Derelizade Efendi yapılan demokratik oylamalardan en az oy alan namzet olmasına rağmen, meclisi mebusan üyelerinin tamamına yakınının desteğini alması nedeni ile koltuğa oturma noktasında en şanslı namzet olma özelliğini yakalamış durumda. Kendisine destek verenler alenen destek vermek yerine önce olmazları gösterip, ardından olması gerekeni gösterme politikası izlediklerinden ipi göğüslemede bir hayli yol almış durumdalar.

            Soğuk kalandar ayında Ilgaz"ın dağlarında hararetten yazı yaşayan arkadaşların bir kısmı Ilgaz"ın dağlarında kalmışem yollarında şarkısını seslendirirken, bir kısmı amman kimseler duymasın şarkısını seslendirmişler, bir kısmı adaletin bu mu dünya şarkısını söylemiş, bir kısmı ise olur, olur bal gibi olur şarkısını söylemişler. Peki, kim hangi şarkıyı söyledi derseniz izin verin de onu da başka bir yazıda yazalım. Mutlu pazarlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR