HACİVAT İLE KARAGÖZ’ÜN SERÜVENLERİ

                      

            Bugün sizlere tarihi Amisos kentinde yaşamış olan Hacivat ile Karagöz lakaplı iki düzenbazın yaşantılarından kesitler ve hayat hikayelerinden özetler sunacağız. Umarım bu iki hikaye kahramanından ders alır, bu insanların topluma yaşattıkları sıkıntıları tekrar yaşamaz, bu tür oyunlara gelmeyiz. Bu tür yazıları yazmamın en büyük nedeni de budur. Tarih tekerrürden ibaret olduğundan, tekerrür etme olasılığı olan olaylardan etkilenmemeniz için hikaye kahramanlarını iyi tahlil etmek gerektiği kanaatindeyim. Dikkat ederseniz Yüce Kitabımız"da da geçmişte yaşanmış olan birçok olay anlatılıp, ders almamız istenmektedir.

            Hacivat lakaplı düzenbaz Amisos kentinde doğmamış, kendisini Avrupalı gören, Amisos kentinin Büyük İmparatorluğa bağlı olduğu dönemde, Balkanlarda yaşayan atalarının daha sonra bulundukları toprakların Grek topluluğu tarafından işgal edilip, zulme uğramaları sonucu yapılan mübadelede Amisos topraklarına yerleşen, hatta Amisos kentinin en güzel topraklarına yerleştirilen Hacivat Lakaplı düzenbazın ailesi, iyi bir aile olmasına rağmen kendisi çok yüzlü, yalancı, egoist bir adammış.  Şahsiyetinin bozukluğu nedeni ile kendisine toplumda yer bulamayınca işi dini kisve altına sokup, insanlara hoş görünmeye ve toplumda yer edinmeye karar vermiş. İlk icraat olarak sakal bırakıp, Hanif dininin emirlerini yerine getirme işini yapmış, ardından ne kadar vakıf, hayır kurumu varsa oralarda görev almaya başlamış, ardından ise siyasette kendisine zemin aramaya başlamıştır. Amisos kentinde yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu liberal insanlar olduğundan, kökten dinci eğilimlere pek itibar eden olmazmış. Hacivat lakaplı düzenbaz ise bu boşluğu fark edip, radikal eğilimli hizbin yönetim kadrolarına sızmayı başarıyor. Gerek yerel seçimlerde, gerekse genel seçimlerde aday bulmakta güçlük çeken radikal hizip, adeta her seçimde bizim Hacivat lakaplı düzenbazı aday gösterip, seçimleri kaybediyormuş. Nihayet yenilgiden bıkan radikal hizip yöneticileri, İmparatorluğun kurtarıcısının Amisos kentine ayak bastığı, Öncü Adım Beldesi"nde sevilen, sayılan Tababeti sinn (Diş Hekimi) bir adayla girmeye karar verir.

               Herkes tarafından sevilen ve sayılan bu Tababeti Sinn Büyük Okuyan Adam sayesinde seçimi kazanır. Okuyan Adam beş yıl süre ile yönettiği, Öncü Adım Beldesi"nde o kadar güzel hizmetler yapar ki, bu hizmetler sayesinde hem halkın, hem de hizip liderinin sevgilisi haline gelir. Bu arada Hacivat lakaplı düzenbazla sürekli beraber olan, ona akıl hocalığı yapan, sinsi bir adam siyasette neşvü nema bulmaya başlar. Bu Sinsi Adam Amisos Kenti"nin doğusunda bulunan evleri gümüşle kaplı beldede dünyaya gelmiş, daha sonra orada geçim darlığı çekince ailesi Amisos kentine yerleşmiş. Sinsi Adam"ı ailesi Hendesei İmalatı Beytiyye yani, bugünkü anlamı ile İnşaat Mühendisliği Rüştiyesi"nde okutup hendese uzmanı yaparlar. Hendese uzmanı olan Sinsi Adam kendi mesleğinden ziyade siyasete merak salmış. Karakterinde sinsilik, adam satma, menfaatten başka bir şey bulunmayan Sinsi Adam, Hacivat lakaplı düzenbazın beynine girip, her istediğini ona yaptırmaya başlamış. Bu arada radikal hizip siyasete inançları alet ettiği gerekçesi ile İmparatorluğun İmparatoryasa Mahkemesi tarafından kapatılmış. Sinsi adam bu fırsattan istifade ederek Öncü Adım Beldesi"nin şehremini olan Okuyan Adam"a giderek, kendisinin yeni kurulacak hizipte reis olmasını talep eder, zira kapatılan hizbin yerine kurulacak olan yeni hizbin reisini atayacak olan hizip genel kurulu Öncü Adım Beldesi"nin Şehremini Okuyan Adam"a sormadan iş yapmıyormuş. Bunu çok iyi değerlendiren Sinsi günün her saatinde Okuyan Adam"ı arayıp bağlılığını bildiriyormuş. Nihayet yeni kurulan hizbin reisliğine önce Hacivat gelmiş, ardından ise Sinsi Adam onu bir şekilde zora sokup, istifa ettirip, kendisi onun makamına oturmayı becermiş. Becermesine becermiş, ancak ilk ihaneti Okuyan Adam"a yapıp, onu yeniden partinin adayı yapmamayı  bir şekilde halletmiş. O günden sonra Tababeti Sinn Okuyan Adam, Sinsi Adam"ın adını Karagöz olarak koymuş. Hacivat ile Karagöz"ün isimleri buradan gelmekte olup, birlikte birçok yanlış uygulamalara imza attıklarından, birçok manevi değeri birlikte heba ettiklerinden ve birçok insanın istikbalini birlikte mahvettikleri için adları Hacivat ile Karagöz olarak tarihe geçmiş. Öyle geçmiş ki 2300 yıl sonra dahi unutulmamış, bu aciz kulun kaleminden ele alınma ihtiyacı hissedilmiş.

            Doğrusunu ararsanız bu Hacivat ile Karagöz"ün Amisos Kentinde yaptıklarını yazmaya kalksak bir kitap yazmamız gerekir. Bunların Mektebetül Eimmei Velhutaba adlı mektepte yaptıkları yanlış icraatlardan tutun da, İlmi Geliştirme Cemiyeti"ndeki affedilmeyecek hataları, siyasette yaptıkları ihanetler, ticarette yaptıkları sözleşmelere bağlı kalmamaları, dostlarının aralarını açmaları gibi icraatlarını yazmaya kalksak emin olun ki bir kitap yazmamız gerekir. Gerek Hacivat, gerekse Karagözün gerçek şahsiyetleri o günkü toplum tarafından bilinmiş olsa eminim herkes yüzlerine tükürürdü, ancak her iki düzenbaz da gerçek kimliklerini çok iyi saklamayı becerdiklerinden toplum onları tanıma imkanı bulamadı. İşte bu nedenle biz geçmişte yaşanan olayları burada sizlere anlatıyoruz ki tekrar bu tür insanlarla karşılaştığınızda aldanmayın. Sanırım bu günlük bu kadar yeter daha sonra tekrar hikayelerimizde buluşmak ümidiyle kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR