Dostluk üzerine

   Dost kelimesi Fransızca bir kelime olup, lügat anlamı ile sevgi, karşılık beklemeksizin bir şeye meyletme, muhabbet gibi anlamlar ifade eder, bizim anladığımız anlamdaki dostluk ise biri birini herhangi bir karşılık beklemeden, sırf Rızai Bari için seven, sevdiği kişi için her türlü fedakârlığı yapan, acı ve tatlı günlerinde beraber olan insanlara dost denir.
 Dost kelimesinin Arapça karşılığı veli dir, Allah dostlarına Veliyullah denmesinin nedeni de budur. Dünya kurulduğu günden bu güne kadar liderlerin, peygamberlerin, dava adamlarının dostları olmuş, dünyaya yaymak istedikleri inanç, ideoloji ve rejimleri dostları ile birlikte yaymışlardır, H.Z. Âdem"in yaratıldığı günden itibaren bu böyle olmuştur.
 Altın madeninin kıymetli olmasının nedeni az oluşu ve elde edilmesinin çok zor oluşudur, ortalama 1ton taşın işlenmesinden 10gr altın elde edilebiliyor, demek ki kazanımı güç olan ve az olan şeyler daha kıymetli oluyor, dostluk da elde edilmesi çok zor olduğundan, çok sayıda insanla yapılması da mümkün değildir, ayrıca devam edebilmesi için emek isteyen bir olay olduğundan kıymeti de çoktur, dostun sayısı üçü, dördü geçmez, şayet geçerse ona dostluk değil, arkadaşlık denir.
 Peygamber (S.A.V.) efendimizin dost sayısı dört idi, ceharyari Güzin olarak adlandırdığı H.Z. Ebu Bekir, H.Z. Ömer, H.Z.Osman ve H.Z. Ali den oluşan dostları ile her türlü sırrını paylaşır, yapacağı önemli işleri onlarla istişare eder, gerek devlet işleri ile ilgili, gerekse içtimai hayatla ilgili önemli konularda onların görüşüne başvurmadan karar vermezdi.
 Günümüzdeki beşeri münasebetlerde de ölçü olarak bu saydıklarımızı alabilirsek başarılı olmamamız için hiçbir neden yoktur, bir insanın hayatında en az 10–15 yıllık üç beş tane dostu yoksa o kişinin kendisinde sorun olduğu bir gerçektir, insanların biri birini menfaatleri olmaksızın sevip, saymadıkları sürece dost olmaları da mümkün değildir, gazetemizin ve benim Avukatlığımı yapan Ahmet  Çavuş Kardeşimizin çok güzel bir sözü var, der ki; Ağabey ben bir adamla dost olmadan önce bakarım şayet hayatında 10-15 yıllık dostluk yaptığı bir arkadaşı yoksa onunla arkadaş olmam, çok güzel bir tespit, bu hem İslami, hem de insani yönden örnek alınması gereken bir tespittir.
 Etrafımızdaki insanları şöyle bir gözden geçirip, ne kadar zamandan beri birlikte olduğumuzu, bu birlikteliğin arkasında menfaat mi, yoksa gerçek sevgi mi olduğunu tespit edersek hem kendimizi, hem de dostlarımızı daha iyi tanıma imkânına sahip oluruz.Birlikte olduğumuz insanlar bizimle olan birlikteliklerinden beklentileri doğrultusunda bizimle olup, beklentilerinin karşılanma ihtimalleri zayıfladığını düşündüklerinde başka taraflara gidiyorlarsa onlara yapacak bir şey yok, onlara karpuzu görünce hıyara sırt dönenler denir, onları topluma tanıtmak ibadet gibidir, aynı şekilde bizler de birilerinden bir şeyler bekler, umduğumuzu bulamayacağımızı anladığımızda o insanları terk edersek aynı pozisyona düşeriz.Allah bu tiplerden emin ve uzak kılsın 
 İnsan olarak her türlü sıkıntılarımızı ve sevincimizi paylaşacağımız dostlara ihtiyacımız olduğu bir gerçek, ancak en güzel dost ve en güzel yardımcının yüce Mevla"nın olduğunu unutmayalım.Mevla gerçek dostlarlarımıza uzun ömürler versin.Hoşçakalınız.
  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR