BELEDİYE BAŞKANLARINA BAŞARILAR DİLİYORUZ

Mahalli seçimler yapıldı. Yoğun geçen seçim çalışma sürecinde, gerek parti mensupları, gerek belediye başkan adayları, gerekse seçmenler birbirlerine dönük seçim sonucunu etkilemek amacıyla, bir takım kastı aşan cümleler de söylediler. Ama artık hepsi geride kaldı. Şimdi kucaklaşma ve halka hizmet zamanı. 
      Halka hizmet ibadettir, "Hak"ka hizmettir. Duaya dönüşen her hizmet ibadettir, rahmet ve bereket vesilesidir. Bedduaya dönüşen iş,tavır ve yaklaşımlar da "Gayratullah"a  dokunur ki, sonucu da vebali de ağırdır. Belediyeler vatandaşa en yakın kamusal kurumlardır. Vatandaş çocuğunun okul sorununu bile okul müdürüyle direk halletme yerine, kendine daha yakın gördüğü belediye başkanı referansıyla çözmeye çalışır. Belediyeleri devlet kurumu değil sivil hizmet alanı olarak görür. Bu da hizmetin ne kadar faziletli ama bir o kadar da veballi olduğunu anlatmaya yetecek güçtedir. 
      Bazı belediye başkanları kaldıkları yerden devam edecekler, bazıları bu hizmetle yeni tanışacaklar, bazıları daha önce tanıdıkları belediye hizmet alanına tecrübe sahibi olarak tekrar başlayacaklar. Her pozisyonum avantaj ve dezavantajları vardır elbette. Ama, her birisi siyaseten ve devlet geleneği açısından deneyim sahibi olan belediye başkanları, oturdukları koltuğun hakkını vermeye gayret edeceklerdir. Devlet deneyimi olmayanlar bazı bürokratik zorluk çekerlerken, siyâset deneyimi olmayanlar da toplumla ilişki açısından bir takım sorunlarla karşılaşacaklar. Ama, bunlar hizmete engel olacak çapta değil, kısa sürede aşılacak sorunlar arasında yer alacaktır. 
     Akıllı idareciler, hangi memuru nerede istihdam edeceğini bilirler. Her amir her konuda deneyim ve birikim sahibi değildir. Ama, her idareci kurumunu ve alt personelini nasıl çalıştırması gerektiğini bilecektir. Bunu da kuracağı kurmay ekibiyle sağlayacaktır. En yakınında olanlar, kurumu en iyi şekilde idare etmesine yardımcı olacaklardır. Doğru ekip kurmuş olanlar başarılı olacaklar, ahbab-çavuş ilişkisi üzerinden bir kadro oluşturanlar zamanı doldurduktan sonra buharlaşacaklardır. Bunun örnekleri çoktur. Elbette siyasi bir takım değerlendirmeler yapılacak, bunlar da makul karşılanacaktır. Ancak, kadronun tamamını yandaş kitle ve siyasi saikler üzerinden dolduranlar hem toplumdan tepki alacaklar hem de başarılı olamayacaklardır. Hele, kendi özel amaçlarını, emanet olarak aldıkları koltuk üzerinden gerçekleştirme hesabı yapanlar hem milletin hem de tarihin çöplüğünde yer alacaklardır. 
     Koltuğuna oturan belediye başkanlarının çoğu kurmay ekiplerini oluşturdular. Çalışma gruplarını belirlediler. Şimdi, dumanlı havayı seven çakallar yavaş yavaş ortada görünmeye başlayacaklar, koltuklara oturanlara hızlıca yaklaşacaklardır. Koltuk nedeniyle tanışacak olanlarla, dostluk nedeniyle tanışmış olanlar arasında yer değişemi oluşacaktır. İradesi elinde olan idareciler koltuk nedeniyle yaklaşacak olan çakallar yerine, dostluk nedeniyle kader bağı kurmuş olduğu saygın insarlarla yola devam edeceklerdir. Onlar zaten bizden deyip, çakallarla yolculuğa devam edip, çakal dostlukları oluşturanlar menfaat ve çıkar merkezli bir idarecilik yapacaklardır. Belki makamları üzerinden imkân sahibi de olacaklardır ama asla huzurlu ve mutlu olamayacaklardır. Dünyada imkan, makam, mekan ve ünvan sahibi olsalar da, böyle yaparak hem itibar ve saygınlıklarını, hem de ahiretlerini kaybedeceklerdir. İlahı Allah olanla, tanrısı imkân olanlar birbirinden ayrılacaktır. 
      Bizler de toplum olarak seçtiğiniz belediye başkanlarını ve hizmetlerini takip edeceğiz. Güzel ve faydalı işler yapanları tebrik ve takdir, yanlış ve zararlı işler yapanları da  tenkit edeceğiz. Vatandaş olarak belediye başkanlarını ya alkışlayacağız ya da aşağılayacağız. Koltuklara oturanların iradeleri bizlerin de tercihini belirleyecektir. Ayrıca bizim gibi medya mensubu olanlar da, sorumluluklarımızın gereği olarak belediye hizmetlerinin olumlu yanlarını destekleyeceğiz, olumsuz olanlarını da hatırlatmayı borç bileceğiz. Topmumun sesini belediye başkanlarına, başkanların hizmetlerini de topluma ileteceğiz.  
      Hesabı hasbi olan belediye başkanlarının duaya dönüşecek hizmetlere imza atacaklarını düşürüyoruz. Bu vesileyle, seçilen belediye başkanlarını kutlar, başarılar diliyoruz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR