YENİ HÜKÜMET VE BÜROKRASİ

Seçimlerin ardından yeni kurulacak hükümet bugün yarın atanır. Yeni kabinede kimlerin olacağı konusunda çok tahminler yürütülse de kararı Cumhurbaşkanı vereceğinden fikir yürütmek zor. İbrahim Kalın, Hakan Fidan, Mevlüt Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu isimleri telaffuz edilse de neticede kararı veren Cumhurbaşkanı olduğundan tahmin etmek zor. Seçim sonuçlarıyla ilgili tahminde bulunmak bundan kolaydı, zira toplumun nabzı üç aşağı beş yukarı belliydi ama bu konuda karar verici bir kişi olduğundan tahmin etmek zor. Benim asıl üzerinde durmak istediğim konu; hükümet değişikliklerinde bürokrasinin de değişmesidir, aynı parti iktidarları olmasına rağmen bakan değişikliklerinde bürokraside de ciddi değişiklikler yaşanmakta. Yeni atanacak Bakanlar Kurulu’nun ardından da aynı değişikliklerin yapılması beklenmekte. Yeni atanacak Bakanlar Kurulu’nun ardından bu konuyla ilgili daha detaylı yazılar yazmak istiyorum ancak bugün Samsun Büyükşehir Belediyesi’ndeki bürokratlarla ilgili birkaç kelam etmek istiyorum.

Büyükşehir Belediyesi ilk kurulduğunda merhum Muzaffer Önder belediye başkanıydı. Genel sekreterlik makamına Arif Katar’ı oturtmuştu, ardından Vezir Hazretleri gelince Merhum Kenan Şara’yı genel sekreter yaptı. Merhumla dört yıl kadar çalışma fırsatım olmuştu, çok becerikli ve başarılı bir yöneticiydi. İş bilen, çözüm üreten, siyasetçinin de bürokrasinin de dilinden anlayan yük alan bir yöneticiydi ancak Vezir Hazretlerinin yükünü çok alıp yıpranınca Vezir Hazretleri her zaman yaptığı gibi onu da terk etti, emekliye ayrılıp SAMGAZ’ın başına geçti. Yaşadığı bu vefasızlık ona çok dokunmuş olmalı ki bir iki kez kalp krizi geçirmiş, ardından da Rahmet-i Rahman’a kavuşmuştu. Ardından SASKİ Genel Müdürü olan Coşkun Öncel Bey, genel sekreter olmuştu, Vezir Hazretlerinin istifasıyla o da emekliye ayrılınca Zihni Şahin vekâleten bir arkadaşı atadı, o da on bir ay gibi kısa bir zaman bu işi yapıp Mustafa Demir’in başkan olmasıyla birlikte görevinden alındı.

Mustafa Demir, başkan olunca İlhan Bayram Bey’i Kocaeli’den genel sekreter olarak getirdi. İlk zamanlar ben de kendisini çok tutmamıştım, halkla diyaloğu olmayan bir insan olarak düşünmüştüm ancak daha sonraki süreçte tanıdıkça sevdim ve şehrimiz için bir kazanç olduğunu gördüm. İller Bankası’nda Sivas ve İstanbul Bölge Müdürlükleri görevlerinin ardından on iki yıl İzmit Büyükşehir Belediyesi’nde İZSU Genel Müdürlüğü yaptı. Daha sonra da belediyenin genel sekreterliğini yaptı. Son yerel seçimlerde seçilen başkanın daha önce yardımcısı olması hasebiyle çalışması zor olacağından başka bir kuruma geçmek isteyince Mustafa demir kendisini daha önce İller Bankası’ndan tanıdığından genel sekreter olarak atadı. Görev süresince kavga değil uyum politikaları uyguladı, zaman zaman bürokraside yaşanan iç çatışmalara alet olmadan görevini başarıyla yürütmüş bir bürokrat kendisi.

Son genel seçimde Amasya’dan milletvekili aday adayı oldu, aday olmamasına rağmen aday gibi seçim sürecinde Amasya’da çalıştı ve seçimin ardından görevine döndü. Gerek gidişinde gerek dönüşünde Mustafa Başkan’dan izin alarak her şeyi yaptı. Şimdi ise temmuz ayı itibarı ile emekliye ayrılmak istediğini öğrendim. Seçime altı yedi ay kala ayrılmasını ben çok uygun bulmuyorum zira o süre zarfında yerine dışarıdan adam getirmek zor, vekâletle yardımcılarından birisi götürür ama vekâletle işler ne kadar yürür hepimizin malumu. Eski bir belediyeci olarak İlhan Bey’in oradaki dengeleri nasıl tuttuğunu az çok biliyorum. Seçime kadar kalmasının hem belediyenin hem de şehrin yararına olduğu kanaatindeyim.

Mustafa Demir’in kurduğu ekibin en başarılılarından birisi de SASKİ Genel Müdürü Bahattin Bey’dir. Çok çalışkan ve işinin hakkını veren bir bürokrattır. Hem özel sektörü hem bürokrasiyi çok iyi bilen Bahattin Bey, çok güzel bir ekip kurarak SASKİ’yi güzel yerlere taşıdı. Diğer gelen arkadaşları çok iyi tanımadığımdan bir şey söylemek istemiyorum ama şu bir gerçek ki Büyükşehir Belediyesi daha önce esnafın mal vermek istemediği, verdiğinde parasını alamadığı bir kurumdan çıkıp ödemeleri muntazaman yapan bir kurum haline gelmiştir. Bunun en önemli nedeni İlhan Bey ve Bahattin Bey gibi becerikli yöneticilerdir. Mustafa Başkan’ı bu atamalardan ötürü tebrik ediyorum. Siyasetçilerin yaptıkları yanlışları yazarken güzel işlerini de yazmak zorundayız. Yeni kurulacak hükümetin ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederek sözlerime son veriyorum. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR