Semiha Sandıkçı

Semiha Sandıkçı

REFAH'A ATEŞ DÜŞTÜ

"Savaşı icad eden cennet yüzü görmesin" der Yaşar Kemal.
Gece vakti uyuyan masumlar üzerine bomba yağdıran,kadın, erkek,çocuk demeden ,silahsız , savunmasız insanların canlı canlı yanmasına sebep olanlar görmesin cennet yüzü.Zaten onlar lanetlenmiş bir topluluktur.Gözlerini kan bürümüş , kalpleri taş kesilmiş,peygamberlerine ihanet etmiş,kendilerine gönderilen kitabı tahrif etmiş, merhameti olmayan bir millet.
Onların tahrif ettikleri kitaplarında;"Yalnız yahudi olanlara insan gözüyle bakılır.Yahudilerden gerisi sadece hayvandır.Yahudi olmayanın kanını akıtma Allah'a kurban sunmaktır."(Yahudiliğin kırmızı kitabı)
Onların kitabında;"Onların her şeyini tamamen yok et ve onları esirgeme.Erkekten kadına,çocuktan emzikli olana, öküzden koyuna,deveden eşeğe kadar hepsini öldür"der.( Tevrat 1.samuel böl.Ayet 3)
Kendi yazdıklarıdır bunlar.Yüzyıllardır genlerine işlemiş vahşet ve kin.
Yedi aydır bu zulmü, soykırımı izliyoruz maalesef.Ölenleri,parçalanan cesetleri, ağlayan kadınları -çocukları, aç susuz kalanları,imdat çığlıklarını, çaresizlik içinde çırpınan babaları, yüreği yanan anaları,bomba sesinden korkup titreyen çocukları.
Hayatları ellerinden alınmış,topraklarına zorla el konulmuş,evleri yıkılmış, taş taş üstünde bırakılmamış,gelecekleri çalınmış,aileleri dağılmış, yok olmuş,şu koca dünyada yalnız bırakılmış bir Gazze izliyoruz.
Baştan beri söylüyoruz,İslam dünyası sessiz, Batı ise ayakta.Şaşılacak manzaralar izliyoruz.Müslümanlar uyurken, batı canlanıyor, uyanıyor.Bizim ülkemizde bile çıkan ses batıdaki kadar gür değil.İnsanımız ne kadar zevke,dünyaya meftun olmuş.Gözü görmek istemez, kulağı duymak istemez olmuş.Batı daki sanatçılar mesleklerini,kariyerlerini riske atmak pahasına, kırmızı halıda bile tepkilerini gösterirken bizimkilerde -çıt-yok.
Paylaşım yapana ,sokakta protesto yapana,yazana çizene de tamammülü yok bir çok kişinin.Yapılanları küçümsüyorlar,ne işe yarayacak diyorlar."Devletler birşey yapsın,benim yaptığım ne işe yarayacak ?"diyorlar.
İnsanların tepkileri devletleri de birşeyler yapmaya sürüklüyor farkında olmasakta.
Batıda insanların bu istikrarlı gösterileri, protestoları onların yöneticilerinin de kararında etkili oldu.Bazı ülkelerde halkların sesi yönetimleri de etkiledi.Kiminin sesinin çıkmasına kiminin de sesinin kısılmasına sebep oldu.
Mesela; İspanya, Norveç,İrlanda Filistin'i devlet olarak tanıyacağını söyledi,bir başka ülke de tanıma yolunda olduğunu.Uluslararası Adalet Divanı İsrail'e Gazze'de soykırımı önleme hükmü verdi.Her ne kadar şu an İsrail karara uymasa da ilerisi için önemli olur diye umuyorum.En azından soykırım yaptığı uluslararası mahkemede kanıtlandı.Netenyahu'ya Uluslararası Ceza Mahkemesinde "savaş suçlarında sorumlu tutularak"tutuklama kararı çıktı.
Bizim yaptıklarımız işe yaramaz fikri yanlış bir düşüncedir.Sadece Gazze için değil,Gazze ile birlikte insanlık ölmesin, güçlü zayıfı ezmesin, çocuklar ölmesin,daha güzel barışçıl bir dünyada yaşasın,gelecek kaygıları içinde kaybolmasın diye susmamalıyız.
İnsan sadece konuştuklarından değil,sustuklarından da sorumludurlar.
Bir gün tarih yazdığında, torunlarımız sen ne yaptın diye sorduğunda,"ben sustum,ne yapabilirdim ki?"diyeceğine."Elimden bunlar bunlar geliyordu,ben de bunları yaptım.Okyanusta bir damlaydım,diğer damlalarla birlikte dalga oldum"dersin."Biz onlarla bir olduk,az demedik çok olduk ",dersin.Siyasi,etnik, dinsel, mezhepsel, ideolojik hırsların kör ettiği savaşları istemiyoruz,her türlü terör, şiddet eylemlerine karşı çıkıyoruz,masum, silahsız insanların ve çocukların öldürülmesini asla kabul etmiyoruz,aç gözlülük,sorumsuzluk ve acımasızca "Tanrıcılık"oynamaya çalışan güçleri reddediyoruz,hiç bir millet ve devlet ayrıcalığa sahip değildir,her türlü ayrımcılığı reddediyoruz, güçlünün zayıfı ezmesini asla kabul etmiyoruz, eşit ve özgürlükçü dünya istiyoruz,dedik. Ve dünya beşten büyüktür ,diye haykırdık,her platformda sesimizi duyurmaya çalıştık, dersin.
İnsan varla yok arası çizgide,dünya varla yok arası çizgide.Sonu ne olur bilinmez.Tarih sonradan ne yazar bilinmez.Ama olmak ve oldurmak için geç kalmamanız lazım.
Bir yerde diyordu;"kimi insan yolunu kaybeder,insanlıktan çıkar.Kimi döner durur gölgesini korumaya çalışır."
Acaba kaçımız özümüzü kaybetmeden gideceğiz bu dünyadan?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Semiha Sandıkçı Arşivi

KANIT

18 Aralık 2023 Pazartesi 13:57
SON YAZILAR