SİYASETİN KURALLARI VARDIR

Siyaset zor bir iştir, herkesin yapabileceği bir iş değildir, okulu da yoktur. Her ne kadar Siyasal Bilgiler Fakülteleri olsa da oradan yetişen insanlar genellikle bürokrat ve yönetici olurlar. Siyaseti yapan insanlar tabandan gelmez iseler siyasi ömürleri uzun olmaz. Bunun istisnaları yok mu derseniz elbette ki var ama işin esası temelden yetişmektir. Siyasetin yazılı kuralları parti tüzükleridir ancak yazılı olmayan ve çok daha önemli olan kurallar işin esasını oluşturmaktadır. Parti üyeliğinden başlamak suretiyle mahalle teşkilatlarından ilçe teşkilatlarına, il teşkilatından delegeliğe ve bilahare seçilme noktasındaki meclis üyeliklerinden belediye başkanlıklarına ve milletvekilliğine uzanan zor ve meşakkatli bir süreç vardır. Bu süreci yaşamadan tepeden gelen seçilmişleri taban hiç bir zaman kabul etmez. Bu detayı verme nedenim son günlerde yaşanan iki olay nedeniyledir. Bunlardan birisi geçtiğimiz hafta Rahmet-i Rahman’a kavuşan çok sevdiğim Merhume Nurhan Yapıcı Özel kardeşimizin yerine meclisten seçilen arkadaşla ilgili yaşanan süreçtir. Bir diğeri ise Alaçam’da AK Partili Belediye Meclis Üyesi arkadaşın MHP’li Belediye Başkanıyla ilgili açıklamalarıdır.

Lâdik’te yaşanan süreçle ilgili başlamak gerekirse; Merhume Nurhan Başkan nahif, latif ve hoş görülü bir siyasetçiydi. Yaşadığı rahatsızlık sonucunda ahirete intikal edince yerine meclisten birisinin seçilmesi gerekiyordu. AK Parti’nin bu tür konulardaki uygulamaları bugüne kadar şöyle olmuştur; Genel Merkez bölgeden sorumlu birisini gönderir, milletvekilleriyle, büyükşehir belediye başkanıyla, teşkilatlarla, meclis üyeleriyle, STK’larla ve kanaat önderleriyle görüşmeler yapmak suretiyle bir rapor hazırlar ve bu raporu AK Parti Genel Merkezine gönderir, oradan çıkan karar doğrultusunda meclis üyelerinden birisinin üzerinde mutabık kalınır ve aynı görevli AK Parti meclis üyelerini toplayıp durumu onlara bildirir, orada grup kararı alındıktan sonra belediye meclisinde yapılan oylamada başkan seçilir.

Lâdik’te bu süreç yaşanmadıktan sonra Merhume Nurhan Başkan’ın kendisine yardımcı olarak atamış olduğu arkadaş üzerinde mutabık kalınmış. Ardından Genel Merkezin görevlendirdiği Sakarya Milletvekili, Genel Merkezin kararını Lâdik Belediye Meclis Üyelerine bildiriyor ve üzerinde mutabakat sağlanan arkadaşla ilgili grup kararı alınıyor. 11 üyeden oluşan Lâdik Belediye Meclisinde AK Parti’nin 6, MHP’nin 3, İYİ Parti’nin 1, CHP’nin 1 üyesi bulunuyor. Bu durumda bu arkadaşın seçilmesinde en ufak bir problem gözükmezken seçimde üzerinde mutabakat sağlanan arkadaş 4, seçilen arkadaş ise 7 oy alarak başkanlık koltuğuna oturuyor. Böyle bir durum teşkilatlarda yaşanmış olsa da belediye başkanlıklarında bu güne yaşandığını sanmıyorum. Şimdi ne olacak derseniz; buna AK Parti Genel Merkezi karar verecek ama ciddi anlamda bir kriz olduğu açık ve net ortada. AK Parti bu tür işleri hiçbir zaman kabullenmiş bir parti değil, bakalım şimdi ne yapar.

Bir ikinci konu ise son günlerde AK Partili Alaçam Belediye Meclis Üyesi arkadaşın Belediye Başkanıyla ilgili basına yaptığı açıklamalar. Bu açıklamar can sıkıcı mahiyette. Neden can sıkıcı derseniz; ortada bir Cumhur İttifakı var ve geçmişte bu tür açıklamalar yapanların tamamı partilerden ihraç edilmiştir. Bu işler sosyal medyadan konuşulmaz, teşkilatta konuşulur veya Cumhur İttifakı yetkilileriyle konuşulur. Kaldı ki seçimde aynı listeden seçilip daha sonra istifa edip kendi partinize geçtiğiniz ve hala daha devam eden bir Cumhur İttifakı var ortada. Olayları germenin, partileri zora sokmanın ne anlamı var anlamış değilim. Normalde bu arkadaş partiden ihraç edilirdi ama bu güne kadar edilmedi, neden edilmedi bilemiyorum. Milletvekilleri, Genel Başkan Yardımcıları veya teşkilatlar bu konuda ne yapacaklar merakla bekliyorum. Alaçam’ın etnik yapısı belli, yapılan etkinlikler buna uygun etkinliklerdir. Büyükşehir Belediyesi her ilçeye hizmet etmekte, olayı farklı mecralara çekip insanları karşı karşıya getirmeye de gerek yok. Eleştiri güzel bir şeydir ancak teşkilat, disiplin, ittifak hassasiyeti gözetilerek bu işler yapılmaz ise sıkıntı olur. Umarım önümüzdeki günlerde bu sorunlara çözüm bulurlar yoksa seçimde sıkıntı olur. Benden söylemesi, kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR