MOLLA KASIM YAĞ TULUMUNU YOLMUŞ MU?

    Bugün de sizlere tarihi Amisos Kentinde yaşanmış hikâyelerimiz zincirinden birisi olan Yağ Tulumu ve Molla Kasım arasında geçmiş olan olaylardan derlenmiş hikâyelerimize devam edeceğiz. Hikâye Kahramanlarımızın gerçek hayattaki kişilerle uzaktan yakından ilgisi olmayıp, bundan yaklaşık 2300 yıl önce Amisos Kentinde yaşamış iki Hikâye Kahramanlarıdır. Hikâye Kahramanlarımızdan Yağ Tulumu ile ilgili daha önceki hikâyelerimizde bir hayli bilgiler vermiştik, ancak hatırlamayanlar için biraz daha detaylı bilgi vermek gerekirse Rum Pontus İmparatorluğu bölgesinden Tarihi Amisos şehrine göç etmiş bir ailenin çocuğu olan Yağ Tulumu karakter olarak bölgede eşine benzetine rastlanmayan bir karaktere sahipmiş. Riyakârlıktan yalancılığa, nemmamlıktan, Kamu malını yemeye varıncaya dek her türlü gayrimeşru işi meşru sayan karakterde bir insan müsveddesi olan Yağ Tulumu bu meziyetleri sayesinde çok kısa sürede Karun gibi zengin olmayı başarmış bir yaratıkmış.

   

     Görünüşte tek Tanrılı Hanif Dinine inanan Yağ Tulumu, bu sayede insanlara dürüst görünüp her türlü alavere dalavere işini yaparmış, onun için ilke, duruş, adamlık, şahsiyet sadece ve sadece kitaplarda yazılı olan basit terimlerin ötesine geçmeyen deyimlerden ibaretmiş. İş hayatına Dava Vekili olarak başlayan Yağ Tulumu, kısa zamanda zengin olmak için ahlaklı, ahlaksız, helal, haram demeden ver Allah’ım ver mantığı ile hareket edip çok kısa bir zaman diliminde malı götürmeyi başarmış. Dava Vekilliğinden istediği kadar zengin olamayacağını anlayınca farklı yollara başvuran Yağ Tulumu önce siyasete girer ve siyasi gücünü kullanarak İmparatorluğun yol, su, elektrik gibi hizmetlerini yapmak için kamulaştırması gereken yerleri kamulaştırırken ödediği paraları az bulan vatandaşların Dava Vekilliğini alıp İmparatorluk aleyhine davalar açıp bu bedelleri yükseltip malı götürürmüş. Ancak bu işleri yaparken seçtiği en önemli yol siyasi gücü sayesinde önce kamulaşacak alanlardaki mülk sahiplerini bulmak için İmparatorluk memurlarından kamulaştırma listelerini alıp oradaki vatandaşların isimlerini çıkarıp, gidip onları bulup alavere dalavere ile gariban insanlardan dava vekilliğini alırmış. Ardından da İmparatorluktan aldığı paraların çok cüzi kısımlarını mülk sahiplerine verip onların haklarını da gasp edermiş, hakkını arayan vatandaşlara, çeteleri devreye koyup korku salarmış. Bu konuda yaşanmış hikayelerden birisi de şuymuş, yaşlı bir kocakarının aynı şekilde parasını gasp etmiş para da o günkü para ile yirmi beş bin akçe değerinde bir paraymış, kocakarı parayı alamayınca torunlarına konuyu anlatmış torunları soluğu Yağ Tulumunun işyerinde alıp boğazını sıkınca anında parayı vermiş. Bu konuda yaşanmış yüzlerce hikayesi olan Yağ Tulumunun bu tür hikayelerini zamanı geldikçe yazacağız.

        Yağ Tulumu mala mülke doymayınca bu kez sağlık sektörüne el atmış, ama Molla Kasım isimli bir Halk Kahramanı orada yaptığı tüm işleri ortaya çıkarıp Amisos Kentinde yayın yapan yayın organlarında anlatınca tam dört milyon akçe ceza ödemek zorunda kalmış. Bu işte de istediği parayı bulamayan Yağ Tulumu bu kez erkekli bayanlı oturup kalkılan işret mekanları kurmuş, buralarda zaman, zaman el altından alkolün her türlüsünün tüketildiği bilinse de kimse sesini çıkarmazmış. İşin en tuhaf yönü ise Şahinli Rai isimli yönetici de tüm bunları bilmesine rağmen Yağ Tulumunu korumaktan geriye kalmazmış. Yağ Tulumu önceleri yalancı şahitlerle işi götürmeye çalışsa da daha sonra yalancı şahit bulamayınca farklı yöntemlere baş vurmuş. Önce Tranociris ile iş birliği yapıp Amisos’taki Çeteleri Molla Kasım’ın üzerine salmış ki Molla Kasım Hakikatleri görmezlikten gelsin. Ama Tek Tanrılı Dine samimi inancı olan Molla Kasım’a inandığı Rabbi yardım edince onunla baş edemediler.

     Çeteleri, dönemin tüm siyasi aktörlerini ve ellerindeki tüm imkânı devreye sokan Yağ Tulumu, Molla Kasım’la baş edemeyince Mola Kasım’a hoş görünmek için tüm Kutsal Kitapları, Tanrıları adına yeminler billahlar edip bu işlerin içerinde olmadığını anlatan Yağ Tulumu, Molla Kasım’ı bir türlü inandıramayınca bu kez Molla Kasım ona iyi bir ceza verip onu Amisos Halkına tanıtmak için her gün üzerinden bir tüy yolup Çin İşkencesi yapmaya başlamış. Molla Kasım tüyleri yoldukça Yağ Tulumu bağırmaktan Amisos Kentini inletiyormuş ama Molla Kasım asla ve kata yolma işinden taviz vermiyormuş. İşler bu minvalde ilerlerken Yağ Tulumu birde İmparatorluğun Amisos Kenti Temsilciler Meclisine girmek isteyince Molla Kasım burada da yapacağını yapıp İmparatora Yağ Tulumu ile ilgili kapsamlı bir dosya yollayıp Yağ Tulumunun önünü kesmiş. Tüm bu olayların da detaylarını ilerleyen günlerde yazılarımızda bulacaksınız bugünlük bu kadar yeter, kalın sağlıcakla.

    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR