Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

7 sabah alışkanlığı

Kilo veremiyorum diyenler genellikle diyet sürecinde arka arkaya birçok yönteme başvurur. Bu süreçte çeşit çeşit diyet listeleri uygulanır, haplar içilir, kim ne tavsiye verirse hemen denenir ama bazen çok daha basit yöntemler gözden kaçırılır. Peki size sabah saatlerinde bazı alışkanlıkları hayatınıza katmanın daha kolay bir şekilde kilo vermenizi sağlayacağını söylesek?

Eğer siz de “Neden kilo veremiyorum?” sorusunun cevabını bir türlü bulamıyorsanız belki bazı basit noktaları gözden kaçırıyorsunuzdur. Aşağıda sayacağımız maddeleri hayatınıza dahil ettiğinizde, diyetinizi ne zaman bozmuş olursanız olun her yeni gün sizin için yeni bir başlangıç olacak ve sabah uyandığınızda bu alışkanlıklarla güne başlamak diyetinizi ve egzersiz hedeflerinizi gerçekleştirebilmeniz için size motivasyon sağlayacak.

Tüm bunları neye dayanarak mı söylüyoruz? Araştırmalar ‘’sabah insanları’’nın, “gece kuşları”na göre önemli oranda daha fazla kilo verdiğini ortaya koyuyor. Bu 7 sabah alışkanlığı sayesinde hedeflediğiniz kiloya ulaşmanız hem daha hızlı hem de daha kolay olacak.

Güneş ışığı vücudunuzun sirkadyen ritmini, yani vücut saatinizi ayarlayan mavi ışıkları içeriyor. Sirkadyen ritim vücudundaki kimyasal ve hormonal üretimi ve metabolizmanızı 24 saat boyunca düzenliyor. Yani uyku ve hormonal düzeninizi, kısaca vücudunuzun tüm işleyişini etkiliyor. Bu iç zamanlama ve sirkadyen ritim, açlık ve tokluk sinyallerini de kontrol ediyor.

Gece uzun süre ayakta kalan ve gün doğumundan uzun süre sonra uyanan kişilerin iç zamanlaması ve sirkadyen ritmi bu kişilerin daha kolay kilo almasına zemin hazırlıyor. Ayrıca sabah güneşi yağ yakımını kolaylaştırıcı etki gösterirken, açlık ve iştahınızı uyaran hormonların azalmasına yardımcı oluyor.
Sabah egzersizinin öneriliyor olmasının pek çok mantıklı sebebi bulunuyor. Yapılan bir araştırma, 45 kadından sabah 45 dakikalık tempolu yürüyüş yapanların günün ilerleyen saatlerinde fiziksel aktivitelerinde artış olduğunu ve yeme isteklerinde azalma gözlemlendiğini ortaya koyuyor. Elbette sabah egzersizinin en büyük artısı mutluluk hormonu salgılatması ve bu sayede ruh halini iyileştirerek tüm gününü daha pozitif bir hale getirmesi.

Sabah kahvaltısının güne sağlıklı ve zinde başlamak için en önemli unsurlardan biri olduğunu artık bilmeyenimiz yoktur. Bu öğünün yeterli miktarda protein içermesi doygunluğun artmasını ve açlık hormonlarının bastırılmasını sağlıyor. Ayrıca, proteinin metabolizmayı hızlandırma üzerinde az da olsa etkisi bulunuyor. Kahvaltıda yer verilebilecek protein seçenekleri arasında yumurta, yoğurt, beyaz peynir, lor peyniri ve hindi füme sayılabilir.

Biz haftada birden fazla kez tartılmanızı çok fazla önermesek de, tartılma sıklığının diyete duyulan motivasyon üzerindeki etkisi kişiden kişiye değişebiliyor. Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar da, sık tartılmanın kilo kaybı için faydalı olabileceğini teyit ediyor. Sık sık tartılan kişilerin kilo kontrolü ve kilo kaybı konusunda daha az tartılan kişilere nazaran daha başarılı oldukları da bu araştırmalarca ortaya konuyor. Hemen belirtelim: Tartıya çıkmak için en ideal zaman uyandıktan ve tuvalete gittikten hemen sonrası. Tartıda en doğru sonucu almak için çıplak şekilde ya da aynı kıyafetlerle tartılmak da bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR