Prof.Dr.N.Karaismailoğlu

Prof.Dr.N.Karaismailoğlu

Sağlıklı Hayat

Sağlıklı Hayat
--------------------------

  Hoşgörülü olalım

    Prof. Dr. T. Nedim Karaismailoğlu
    [email protected]

      
 
Sağlık; bedenen ve ruhen tam bir iyilik halidir. Hayatın her döneminde sağlıktan bahsedilince iyilik hali akla gelir. Sağlıklı düşünme, sağlıklı ekonomi, sağlıklı davranış, sağlıklı toplum..
 

Tabi böyle sağlıklı kavramların bir araya gelebilmesi için , toplumun yapıtaşı olan sağlıklı insana ihtiyaç var. Sağlıklı insanın yetişmesi için de resmi ve özel kurumlara, topluma büyük görevler düşüyor. Bu davranış biçimi teşvik edilmeli, toplum önderleri her an örnek tutumlar sergilemelidir. Toplumun en alt kesiminden en üst kesimine kadar hoşgörü ve sağlıklı davranış var olmalıdır.

 

Türk toplumunun önceden beri süregelen özelliklerinden birkaçı, düşkünlerin yanında olmak ve birbirine hoşgörü göstermekti. Gelen müşteriye ,“Bugün ben yeterince kazandım, komşum siftah yapmadı; alışverişini ondan yap” örnekleri sergilenirdi. Bu konuda kötü olarak, batı toplumları gösterilirdi. Maalesef bugün bu davranış biçimleri bana göre tersine doğru değişmeye başladı ve epeyce yol aldı. Toplumumuzda hoşgörü iyice azaldı.

Geçen gün bir hasta gördüm, bacağında kırık vardı. “Ne oldu?” diye sordum. Trafik kazası olduğu söylendi. Sonra yakını bana “Hocam, bunun nasıl olduğunu biliyor musunuz?” diye sordu. “Hayır bilmiyorum” dedim. Meğer, iki kişi tartışıyormuş. Bu bacağı kırılan şahıs aracı olmuş, onları ayırmaya çalışmış. Diğer kavga eden şahıs da arabasına binmiş,ve bunların üzerine sürmüş. Kavgayı ayırmaya aracı olan kişinin bacakları da paramparça olmuş. Bu ne biçim bir kin, ne sağlıksız bir davranış biçimi. Hangi ortamda yetişmiş ve yetişmeye imkan bulmuş; anlamakta güçlük çekiyorum.

Sağlıklı davranışlarla karşılaşmak dileğiyle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr.N.Karaismailoğlu Arşivi
SON YAZILAR