Prof.Dr.O.İmamoğlu

Prof.Dr.O.İmamoğlu

Egzersiz yapanlara uyarılar ve önlemler -2-

Doktora gitmeksizin kendi başınıza uygulayacağınız durumlar:
Belirtiler:   Egzersiz bittikten sonra mide bulantısı ve kusma
Nedenler: Mide ve bağırsakların çalışması için yeterli oksijenin olmaması veya o bölgeye kanın yeterli sevk edilememesi. Egzersizleri çok şiddetli yaparsanız, başlangıçda ısınma yapmazsanız  veya egzersiz bittikten  sonra vücudunuz çok çabuk soğursa, yani soğuma egzresizleri yapmazsanız bu durumla karşılaşabilirsiniz.
Önlem: Egzersiz programının şiddeti azaltılır. Egzersizden sonra uzun süre içerisinde soğumaya çalışın.Egzresizi bırakacağınız zamanda yavaş yavaş egzersiz şiddetini azaltınız.Kasları acıcı ve gerici egzersizler yapınız.
Belirtiler: Egzersiz bittikten sonra 10 dakikadan daha fazla süreyle nefes almakta zorluk çekmek.
Nedenler: Egzersizin yükü akciğer ve kalp dolaşım sistemi için çok yoğun olması sebebiyle yeterli 02 olmazsa oluşabilir.Isınmadan çok yoğun egzersiz altına girmek.
Önlem:
Hedef bölgesinin alt sınırına ulaşıncaya kadar düşük düzeyde hareket ediniz. Eğer rahatsızlık devam ederse daha düşük hedef bölgesinde çalışmaya devam edin. Yani kalp atım sayınız daha düşük seviyede antreman yapınız. Ayrıca unutmayın ki; egzersiz esnasında çok konuşmakta nefessiz bırakabilir.
Belirtiler: 24 saati geçen uzun süreli yorgunluk
Nedenler: Egzersizler çok ağır olabilir.Kaslarda,ve karaçiğerdeki glikojen depolarını tamamen tüketmiş olabilirsiniz.
Önlem: Hedef bölgesinin alt sınırına ulaşıncaya kadar düşük düzeyde hareket edin. Yavaş yavaş uzun süreli ve kademeli seviyeyi artırın. Egzersizden sonra şekerli içeçekler ve tatlıloar yemeye dikkat edin.Bu konuda bir spor bilimcisi veay beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz
Belirtiler: Bacağın ön kısmındaki ağrılar, Kas sızıları
Nedenler: Kemiklerin bacakların alt kısmındaki kas liflerinin kemik uçlarına yakın yerlerinde incinme ve buna bağlı yanma olabilir.Diz ve ayak bileği arasındaki kemiklerin üzerindeki ağrılar egzersizin bu bölgeye fazla yük bindirmesi,egzersizin sert zeminde yapılması ve egzersiz yaparken ayakları üşütme neden olabilir.
Önlem: Kalın çoraplar giyerek uygun bir ayakkabı ile egzersiz yapın,Soğuk havalarda eşofman giyin ve rüzgarın bacaklarınıza direk temasını engelleyin. Egzersizleri mümkünse çimende,değilse toprak üzerinde  yapın.Asvalt yerleri tercih etmeyiniz.
Belirtiler: Egzersiz programından önce görünmeyen uyku bozuklukları.
Nedenler: Egzersiz çok ağır ve hoşa gitmeyen türde  yapılmıştır.
Önlem: Hedef bölgesinin alt sınırına ulaşıncaya kadar düşük düzeyde ve psikolojik olarakda hoşunuza giden egzersizleri tercih edin ve egzersiz yoğunluğunu yavaş yavaş artırın.
Belirtiler: Dinlenmeden yoğun egzersiz sebebiyle diz ve ayak bileği eklemleri arasında kalan kemiklerin arka tarafındaki  kasda ( bacağın alt arka kısmındaki kas) orta şiddette ağrı oluşması.
Nedenler: Bu kasların iyi ısınmadan kullanılmış olması, kas krampları,yanlış mayak basma tekniği ve egzersizin çok sert zeminde yapılması sebebiyle olabilir. Ayrıca bacaklardaki toplar damar  kan dolaşımının zayıf olması sebebiylede olabilir(özellikle bayanlarda varis oluşması).
Önlem: Uygun  ayakkabı kullanmak  gerekir. Yeterli soğuma süresinin olması ile kas krampları birkaç seanstan sonra ortadan kalkabilir. Eğer kas krampları kalkmaz ise muhtemelen vucudun alt kısmının dolaşımında bir problem olabilir. Farklı kasları kullanmak için koşu yerine bisiklet sürmek veya yüzmek gibi farklı egzersizler yapmaya çalışın.
Belirtiler: Böğür sancısı
Nedenler: Diyafram kasında spazm(kasılma). Diyafram kasının solunumda büyük rolü vardır.
Önlem: Otururken öne doğru eğiliniz  diyaframın aksine karnı çekerek organları itiniz.
Belirtiler: Kramp ve kasların titremesi
Nedenler: Kaslar egzersiz yoğunluğuna cevap verebilecek  durumda değildir.
Önlem: Ağrıları azaltmak için sıcağa yakın ılık bir banyo yapınız. Bir sonraki egzersizlerde  daha az şiddet uygulayın.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr.O.İmamoğlu Arşivi
SON YAZILAR