Değil Başbakan, Bush gelse yapmam

Bu kadar cesur, bu kadar iddialı sözler kime ait olabilir; olsa olsa Kral hazretlerine ait olabilir, onun dışında bu cüretkar sözleri kim sarf edebilir ki!..

Adam, kimleri götürmemiş ki; Süleyman Demirel'den, Mesut Yılmaz"a, merhum Bülent Ecevit"ten  Devlet Bahçeli'ye hepsini tepe tepe halletmiş.

Örneğin, Kutlukent bölgesinde bir arazi tahsisi için Süleyman Demirel"i araya koyarak dönemin Maliye Bakanı Sümer Oral"ın istememesine rağmen, arsanın tahsisini yaptırmış; istediğini elde etmiş ve Demirel, Cumhurbaşkanlığı makamını bıraktıktan sonraki Samsun"a gelişinde, şehri terk etmiş onu tanımama ayaklarına yatmıştır.

Atakum Belediye Başkanı, bölgesindeki yatırımı hızlandırıp bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek için olanca gücüyle çalışarak, Hollanda menşeli bir firmanın o bölgede yatırım yapabilmesi adına her türlü yolu deneyerek iletişim kurup bölgeye yatırım yapmaları konusunda firmayı ikna edince, şirket yetkilileri yer bulma konusunda yardım talep etmişler.

Bu konuda gerek parlamenterler gerekse teşkilat, gerekli desteği vererek konuyu Başbakan nezdinde çözmek üzere Karayolları Bölge Müdürlüğü"ne ait  binaların bulunduğu 90.000 metrekare arsanın ticaret merkezi ve otel yapılmak üzere firma tarafından talebi sağlanmış.

Konuyla bizzat Başbakan ilgilenip arsanın imar uygulamasının yapılıp satılması talimatını vermesi üzerine Karayolları Bölge Müdürlüğü, arsanın 1/1000'lik imar uygulamasını Atakum Belediyesi'nden yaptırıp Büyükşehir Belediyesi'ne getiriyor.

Bu plan, Büyükşehir Meclisi'nden geçiyor, ancak sıra 1/5000'lik planı yapmaya gelince Kral hazretleri, "Olmaz, bu yetki bende ise yapmam." deyip, diretiyor.

Araya bir sürü adam giriyor, olmuyor. Firma yetkilileri konuyu Başbakan"a taşıyor, Başbakan, Bayındırlık Bakanı Sayın Faruk Özak Bey"e bu işin hallolması talimatını veriyor.

Bayındırlık Bakanı, Samsun ziyaretine geldiğinde durumu Kral hazretlerine iletiyor. Kral hazretleri, "Değil Başbakan, ABD Başkanı Bush gelse yapmam!" diyerek reddediyor.

Bunun üzerine firma yetkilileri, "Ne yaparsak olur?" Kral hazretleri diye soruyor. Bizim Kral hazretleri, "Cumhuriyet Meydanı'ndaki Tekel Binalarını da alırsanız olur." deyip adamlara kanseri gösterip sıtmaya razı ediyor.

Adamlar, başlıyor fizibilite çalışmalarına. Tekel Binaları, tarihi eser olmaları nedeniyle yıkılmadan tamir edilmesi gerekiyor. Karşılarına sadece tamir için 10 milyon dolar rakamı çıkınca, arsaya da 25 milyon dolar ödemeleri gerektiğini görünce, projenin fizıbıl olmadığını görüyorlar.

Bunun üzerine durumu, teknik işlere bakan Kral hazretlerinin Genel Sekreteri Kayıkçıbaşı'ya (Kral hazretlerinin kayığının küreğini çektiğinden, bu unvanı almaya hak kazanmıştır) anlatıp, çözüm istiyor.

Çözüm olarak da binaların arkasında bulunan boş alana kütle işlenerek, alan elde etme cihetine gidiliyor. Alt belediye başkanlarının, il teşkilatının ve Mimarlar Odası'nın itirazlarına rağmen inat eden Kral hazretleri ve Kayıkçıbaşı, meclisteki küçük belde belediye başkanlarını yanlarına alarak, plana kütle işlenmesi olayını gerçekleştiriyorlar. Ancak konu, mahkemeye intikal ediyor.

Ayrıca bu binaların tarihi eser olup korunması gerektiğinden, satışının yapılmasının yasal olarak mümkün olmadığı ortaya çıkıyor, ancak 30 yıllığına kiraya verilebiliyor veya binanın yenilenmesini yaptıktan sonra satma imkanına sahip olunuyor. 

Şimdi siz değerli Samsunlu hemşehrilerime soruyorum: Bu kadar inat niye? 'Büyük Otel yıkılsın; yeri, yeşil alan olsun.' diyen Kral hazretleri ve Kayıkçıbaşı, sıra Cumhuriyet Meydanı'na gelince; aynı duyarlılığı gösterseler de, o binaların yıkılabilecek kısmı yıkılıp otopark olsa ve yıkılmayacak kısımlar, restore edilip kültürel ve turizme yönelik hizmetlerde kullanılsa  kötü mü olur? Sahil şeridi kadar Cumhuriyet Meydanı'nın önemi yok mu? Her şey para mı?

Bazı arkadaşlar, neden bu kadar eleştirdiğimi soruyor. Bugüne kadar allanıp pullanıp bize sunulan adamın gerçek yüzünü görün diye yazıyorum bunları. Bundan 10 yıl önce Kavak yolunu çift şerit yaptı diye yere göğe sığdırılamayan o günkü Karayolları Bölge Müdürü, şimdiki Kral hazretlerinin, o yaptığı yol ne kadar dayandı ve yenilenmesi için yapılan masraf nedir? Bir bakar iseniz gerçekleri görürsünüz. Artık kimse kimseyi kandırmasın gerçek ne ise, bu toplum onu bilmeli.

İyi haftalar.          

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR