BAŞLARKEN

Yerel bir gazeteyi eline alanlar gazete haberlerinde ve köşe yazılarında yaşadığı şehre ait haberleri ve yorumları bulmak isteyeceklerdir.  Böyle bir gazetenin uluslar arası politika konularına köşe ayırması ise  ilk bakışta “anlamsız” bir yer işgali gibi görünebilir. Bu yaklaşım tarzı ilk bakışta doğru gibi görünse de günümüz dünyasında yerel ve uluslararası kavramları arasında kesin çizgiler çizmek mümkün değil. Dünyada olup biten sosyal, siyasal yada ekonomik her gelişme bir şekilde hayatlarımızı doğrudan etkiliyor. Sadece Avrupa Birliği  yada Amerika gibi küresel güçlerin aldıkları kararlar değil, Afrikada iki ülke arasındaki kavga, yada Çin hükümetinin aldığı bir karar yerel ekonomiyi, istihdamı yada hayat pahalılığını etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkıveriyor.

Ülkemiz sahip olduğu jeopolitik ve jeokütürel konumu itibariyle dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve bu gelişmelere katkı vermek durumunda. Dünyaya kapalı olamayacağımız bir coğrafyada yaşıyoruz. Yüz yıllardır taşıdığımız medeniyet birikimi, bize bölgemizde ve dünyada çok önemli sorumluluklar yüklüyor.
 Doğu ve batı, kuzey ve güney arasındaki gerilimin tam ortasında yaşıyoruz. bu durum kendi içinde bir çok fırsatın ve tehdidin bir arada olması demek.
Tehditleri yerinde ve zamanında algılayıp fırsatları iyi değerlendirmek bu coğrafyada kazanmanın tek yolu.
Dünyada olup bitenden habersiz, hem ulusal hemde yerel düzeyde politika üretemeyen bir Türkiye dışarıdan gelen tüm olumsuzlukları hücrelerine kadar hissedecektir.

Samsundan dünyaya bakmak samsunlu gözüyle dünyayı görmek ve buna göre bir pozisyon bir siyaset belirlemek durumundayız. Bunu yapmamamız, uluslarası ekonomi-politik gelişmeleri takip etmedikçe yerel kalkınmayı gerçekleştiremeyiz. Bugün Çin ve Hindistanın üretmiş olduğu bir ürünü Samsun ölçeğinde üreterek bundan ekonomik bir kazanç elde etmek mümkün değildir. Eğer Çin hakkında Hindistan hakkında yeterli bilgiye sahip olursak onlarla rekabet edecek şartları oluşturabiliriz. Samsunumun kalkınması, Türkiyemizin ilerlemesi ancak bunlarla mümkün olabilir.

Samsunu ve samsunluları daha ileri noktalara taşımanın yolu Rusyayı ve Karadenize kıyısı olan diğer ülkeleri tanımaktan onlar hakkında sürekli bilgi sahibi olmaktan geçmektedir.
Samsunu ve samsunluları daha ileri noktalara taşımanın yolu Avrupa birliği hakkında doğru bilgiden geçmektedir.
Samsunu ve samsunluları daha ileri noktalara taşımanın yolu dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek gerekli tedbirleri almakla mümkün.
Bugünden itibaren haftalık yazılarımızla sizlerle birlikte olacağız. Dış politikadaki gelişmeleri takip edeceğiz. Olaylara kendi penceremizden “açılımlar”  getirmeye çalışacağız. bu fırsatı sağladıkları için gazetemizin kurucuları teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan B.Kurt Arşivi
SON YAZILAR