Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

Türk basınında ilk...

TÜRK BASININDA İLK KEZ BİZ VERİYORUZ!

Yıl: 1931..Viyana'da bir döküm atölyesi. Ve Atatürk'ün Samsun'a çıkışının temsili olarak, dünyanın en muhteşem heykellerinden biri olan heykelin yapımı yeni bitirilmiş. Evet işte bu fotoğrafı Türk basınında ilk kez sayemizde! görüyorsunuz.

Heykel, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Belediye Parkı'nda yer almaktadır. İlimiz Samsun'un simgesi haline gelen bu anıt Dünyada ikinci bir heykel. Samsun halkı tarafından Avusturyalı Heykeltıraş H. Kriphel'e 1931 tarihinde yaptırıldı. Bronzdan yapılmış heykel, kaidesiz 4.75 m., kaideli 8.85 m. 

Büyük bir kaide üzerinde şahlanan bir at üstünde, Atatürk'ü bütün heybeti ile görmek mümkün. Gururlu bir anlatımla batıya ve çok uzaklara dikilen bakışları azim dolu. Şahlanan atın üzerinde dimdik bir vücut oturmaktar. Bu oturuşta korkusuzluk ve Türklüğün gücü var. Sert çelik bir kol kılıca uzanmış.

Bu anıt tümüyle Atatürk'ü anlatmış, kuvvetin, azmin, cesaretin ve üstünlüğün simgesi olmuştur. Kaidenin yanlarında iki kabartma ve öteki yanlarında da yazılar var. Kabartmanın birinde, iskelede sandalın yanında bulunan kişiler görülmektedir. Bu insanlar, mermi ve cephane taşımaktadır. Arkalarında, bir de top arabasının bulunması, savaş anını canlandırdığını gösteryor.

Diğer kabartmanın ortasında Atatürk, tüm özellikleri ile dimdik, büyük bir zafer simgesi olarak duruyor. Başı halka dönük, halk ile el ele bulunuyor. Yanları Türk ulusunun yaşlısı, köylüsü, kentlisi ile dolu.

Heykelin kaidesindeki yazılar şöyle:
a) "Vatanda Milli Mücadeleye başlamak için Gazi, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıktı."
b) "Bu heykel, Samsun Vilayet Halkı tarafından 29 birinci teşrin 1931 tarihinde dikildi."
Arka Oda farkını bir daha yaşamanın mutluluğu da size yeter. Eee burası arka oda!

Günün Fotoğrafı

AİLE İÇİ ŞİDDET

Aile kelimesi, literatürde evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik; aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin tümü olarak geçmektedir.

İnandırma veya uzlaşma yerine kaba kuvvet kullanma olarak tanımlanan şiddet ise, psikologlara göre küçük yaşlarda ve aile içinde öğrenilen bir kavram, bir kendini ifade etme biçimi ve hepimizin içinde az ya da çok mevcut. Yapılan araştırmalar şiddet gören çocukların ileride şiddet konusu olmaktan çıkıp şiddet uygulayıcılarına dönüştüğünü gösteriyor. Şiddete sürekli eğilim gösterenler üzerinde yapılan bir araştırmada her yüz olgudan 32,3'ünde psikolojik bozukluk, yüzde 48,4'ünde ise kişilik bozukluğu olduğu da saptanmış bulunmaktadır.

Kadınlar ve çocuklar şiddet kavramı ile aile içinde tanışıyor. Aile içi şiddet, aile üyelerinden biri tarafından aynı ailedeki bir diğer üyenin yaşamını, fizik veya psikolojik bütünlüğü veya bağımsızlığını tehlikeye sokan, kişiliğine veya kişilik gelişimine ciddi boyutlarda zarar veren eylem veya ihmal olarak bilinmektedir.
(Umut Vakfı)

Günün Rengi

GÜNÜN ADAMI

İlkadım Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Samsun'un yaşayan efsanesi olarak bilinen Aşık Kemali Bülbül'e "Onur Gecesi" adıyla şiir dinletisi programı düzenledi. Gazi sahnesi'nde gerçekleşen muhteşem geceye eşi Hanife hanım ile birlikte katılan usta ozan  Kemali Bülbül için İlkadım belediye Başkanı Necattin Demirtaş, "Önemli olan sanatçıların yaşıyorken değerini bilmektir. Bu manada Kemali Bülbül'ün eserlerinin toplandığı kitap oluşturduk" dedi. Biz de Kemali Bülbül'e sağlık ve uzun ömür diliyoruz.

EMİR BALIK MARKET KATKILARIYLA

Samsunluyu balık-ekmeğe doyuralım kampanyamız tüm hızıyla sürüyor. Şimdi size bir fotoğraf sunacağız. Fotoğraftaki yeri soruyuz. Onu bilmeniz oluyor tek isteğimiz. Dün sorduğumuz fotoğraf  Samsun-Kavak arası demiryolu idi.  Fotoğrafı doğru bilen arkadaşımız olmadı. Emir Balık Market Restoran'da Balık-Ekmek ziyafeti için kartı bizde kendisini bekliyor. Siz bugünkü Fotoğrafı tanıdıysanız cevaplarınızı Saat 17.00'e kadar bekliyoruz. [email protected] veya [email protected] Tel: 420 04 28

GÜZEL SÖZ

Okumasını bilirsen, her insanın bir kitap olduğunu görürsün.
Channing

KALEM SİZDE

''Eşitsizlikler kader değildir ve dönüştürülebilirler. Eşitsizlikler sadece ve sadece, 'doğal' kabul edildikleri, siyasallaştırılmadıkları ve sorunlaştırılmadıkları ortamlarda, kader haline gelecek şekilde kalıcılaşır. Demokratik toplumlar eşitsizlikleri dönüştürmek, eşit oldukları kabul edilen vatandaşlarına eşit haklar sağlamak, ve eşit hakların eşit etkinlikte icrasını mümkün kılacak uygulamaları da hayata geçirmekle yükümlüdürler.'
(Cem Şahan)
****

"Öyle zamanlar olur ki, nereye gittiğin önemini yitirir. Çünkü asıl önemli olan, yanında kiminle gittiğindir." (Leo Tolstoy-Burak Bulgurcuoğlu)
****

ÖZLEM

Yaz sıcağında, karı özlerken,
Kış gelmiş de geçmiş bile,
Alaca soğuklar, varsın gitsin,
Tekrar dönüp, gelmeyecek mi?

Reyhan Bayzat'ın Objektifi

UNUTMAYIN!!

ÖZGÜRLÜK   VE   BAĞIMSIZLIĞIN   BEDELİ   ÇOK
AĞIRDIR. AKIL, BİLİM VE UYGARLIK YOLUNDAN
SAPMA   GAFLETİNE   DÜŞEN  TOPLUMLAR,  BU
BEDELİ   YOK   OLUŞLARI   İLE   ÖDERLER...    

Yorumsuz    

EĞİLMEK

İnsan dikkat etmeli kimin önünde eğildiğine. Kimi örnek alıp, kimin peşinden gittiğine. Etmeli ki yüzü olsun soru yöneltmeye, etmeli ki gücü olsun düşüncelerini belirtmeye. Çağımızda da bir virus gibi eğilmek. Mekândan mekâna, coğrafyadan coğrafyaya değişse de özellikleri, özü hiç değişmiyor. Güce, güçlüye, dönemin yükselen değerleri'ne karşı eğilmek… Öyle bir eğilmek ki önünü göremez, kendi sözünü söyleyemez hale gelmek. Farketmeden sadece başını sallamak, hatta gülümsemek…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR