SİYASET PAZARINA NUR YAĞIYOR !,,,,

Seçimlere yaklaşık bir ,bir buçuk yıl kaldı.Daha erken olabilir mi?Olmaz diyemeyiz.Çünkü Hükümet “Devletin sorunu”ve “Muhatabı millet “diye ilan ettiği “Kürt sorunu” nu çözemediği taktirde ,çözümsüzlüğün faturasını Muhalefete keserek sandığa gidebilir.

Kazançlı çıkabilir mi?Bana göre çıkabilir.Hem de Sn. Başbakan"a Çankaya yolunu açar.Bu konuda AKP hem deneyimli ,hem şerbetli.Böylelikle eski/yanlış  kanaat değişecektir.Nedir o derseniz :“Erken seçim kararı alan Hükümetler ,sandıkta hezimete uğruyorlar!!.”

Kısa bir cümle  ekleyeyim.İktidar , bu süreçte Anket aldatmacaları ile seçime zorlayanları , sivil darbecilerin Ali Cengiz oyunlarını , unutmaması gerekir.Ayrıca , geçimlerini  seçimlere bağlayan siyaset esnaflarını da dikkate almak gerekir.

Bakıyorsunuz dünyada milletler camiası ekonomik güçlerini,siyasal birlikteliklerini,askeri güçlerini birleştiriyor.Bu birlikteliklerini G 8..G20..NATO..AB gibi oluşumlarla taçlandırıyor.Ve dünyada pazarlık etkinliklerini artırıyorlar.Bize gelince tam tersi oluyor.Ayrılıkta azap olduğunu bildiğimiz halde “Dini Ayrımcılık(Mezhepçilik) ve Etnik bölücülük” yapılmasında ısrarcı olunmasını anlamak mümkün değil.

2002 Seçimlerinde kurulan ve meydanlarda çalgılı/çengili seçim propagandasıyla küskün seçmenleri etkileyen ,oyların bölünmesiyle bugünkü İktidarın yolunu açan Genç Parti nerede? İddialı Lideri nerede?Yolsuzlukların hesabını soracağım diye “kale gibi bankalar” ı soyup soğana çevirenler siyaset pazarının  neresindeler?,İmar Bankası mağdurlarını kaçımız hatırlıyor.Hangi gerekçe ile vatandaş  % 7 oy verdi? Bu vatandaş bugünkü siyasi tablodan sorumlu olduğunu sorgulamalıdır.

Yine bakıyoruz. Yeni yeni partiler , albenili isimler altında ,tabelalarını asmaya ,siyaset pazarında tezgah açmaya  hazırlanıyor.

Hadi demokrasinin gereği,güzelliği diyelim.Ama demokrasi millet iradesini zaafa uğratacak,kişisel ,siyasal hesaplaşmanın aracı olan bu oluşumlar ,siyasi kültürümüze ne kadar katkı sağlayacak..Tartışılır.Bence sıfır.

Nedenlerine gelelim.Hatırlar mısınız bilmem.Eski Bakan Hasan Celal Güzel"in “uç uç böceği” amblemli bir partisi vardı.Kurucusu iken elinde avucunda nesi varsa harcadı.Bir iki yıllık ömrü oldu.Özalların yavru /Kardeş partisi ile “Yeni Parti”yle birleşti/devretti sonra Parti öyle bir uçtu ki bir daha gören çıkmadı.Sonunda Sn.Güzel ,soyadına yakışanı yaptı. Kapağı  AKP"ye attı .Yeğeni Gaziantep"e “Başkan “,Oğul"u Çankaya"ya “uzman “, Hanım"ı torba kadrolu bir “Makam”a ,yerleştirdi.Kendisi arada bir ekranlarda boy gösteriyor. Tecrübelerini aktarıyor ! İşporta siyaseti!?.

Geçenlerde “Hak ve Eşitlik Partisi”nin Genel  Başkanı Sn. Osman Pamukoğlu Paşa"yı, bir tartışma programında izledim.Eyvah eyvah.!Kanım dondu.Şaşa kaldım.Paşamız karşısındaki katılımcıları bir falakaya yatırmadığı kaldı.Paşamız sırtından üniformayı çıkarmamış,elinden silahı düşürmemiş ,gözünden dürbünü indirmemiş ,çizmeyi çıkarmamış ,sivilleşmemiş, emir komutu hiç unutmamış.Bu üslup ve anlayışta vatandaş % 10"la O"nu meclise sokar mı derseniz ?Bence çok zor.İkinci sefer askerlik “Genel seferberlikte”..Karşısındakine konuşma hakkı tanımayan ve eşit davranmayan bir siyasi liderin,Partisine  Hak ve Eşitlik dese ne yazar.

Ha .ÖDP"li Ufuk Uras ve Mesut Yılmaz,rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu,Mehmet Ağar gibi siyasetçiler en akıllı seçimi yaptılar.Bağımsız seçildiler. Meclise taşındılar.

 Pamukoğlu Paşa "ın siyasi serüveni tıpkı Eski Genel Kurmay Başkanı Sn.Cemal Tural  Paşa"nınkine benzeyecek..Tural Paşa ,  uzun soluklu,etkin bir siyasi iklim yakalayamadan rahmeti Rahman"a kavuştu.Unutulup gitti..

Hiç kimse bana , Mümtaz Hoca"nın partisi ile SHP ve ÖDP ,İP ve daha soldaki bir çok küsurat partilerden farklı bir siyasi oluşumun İktidar olacağını/olabileceğini  anlatmasın.Kör bir inat uğruna ve siyasi hırs neticesinde Kentten ayrılıp bir başına köy kuracağım,sonra gelişmiş bir kent yaratacağım hülyası bana Ütopya geliyor.

Ha.Hiç mi taraftar bulamaz.Bulur.Siyasi partilerin ”Esnaf ve simsar”larından ,işi olmadığı için kahvede oturup ,çay ocaklarında “siyaset bezirganlığı” yapanlardan bulabilir.Onlara birer mekan temin etmiş olabilir.Partiye iyi niyet,saf ve temiz duygularla kayıt olan heveskarlar arka sıralarda ,uyanıklar en ön safta  kentsel bir grup oluşturabilir.Binalara alacalı tabelalar asılır.Seçimden seçime kilitli kapılar açılır..Geceleri ışıklar yakılır..toplantılar yapılır.Hepsi o kadar ..

Nitekim geçmişte böyle olmuştur.DP"si...AP"si ...ANAP"si ve DYP"si...CHP"si ve DSP"den ayrılanların kurdukları partilere bir bakınız.Buna MHP"den gidenler de dahil. Sonuç.Sıfıra sıfır...

Bu tür siyasetimize katkı sağlamayan farklılıklar /farklılaşmalar güçlü siyasi birlikteliklerin ,birleşmelerin ve güçlü siyasi oluşumların önünü kesiyor.

Özetle.Ne Sarıgül,ne Pamukoğlu ve ne de Abdüllatif Şener"in Uzan"dan..Tantan"dan...Yaşar Nuri"den..Ufuk Uras"tan ,Besim Tübük"ten hangi bir farklı yönü yok..Hangisinde toplumu arkasından sürükleyecek ,yönlendirecek, karizma ,Liderlik vasıfı  (Tek Adamlılık) özelliği görüyorsunuz?Bir kerametleri olsa idi.Partilerinede yerde kalır ,mücadele eder,ceketini /şapkasını alıp başka partilere girip çıkmaz ,sonuna kadar mücadele ederlerdi.

Cennetmekan Alpaslan Türkeş CKMP" de ,ve MHP"de ,Ecevit CHP"de lider olduklarını kanıtlamış,karizmaları  ile “Lider ““Devlet Adamı” olduklarını kabul ettirmişlerdir.

İşte Sn Demirel"i ,Sn.Özal"ı  Sn.Tayyip Erdoğan"ı ,Sn.Baykal"ı ve Sn.Devlet Bahçeli"yi Genel Başkanlıktan farklı kılan özellikleri çok fazla .Onları kalıcı /tartışılır kılan bu.Yoksa suni oluşumlar ve makyajla karizma/Lider  yapılanlar “Siyaset pazarına nur yağdıramaz” diye düşünüyorum.İnşallah ben yanılırım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR