İpler Recep Akdağ’ın elinde…

 

SDD (Serbest Dişhekimleri Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Esin Çakır,  “TDB'nin hizmet alımı ile ilgili bir projesi yok” diyerek yeni bir tartışma konusu yarattı. Şimdiye kadar serbest çalışan dişhekimlerinin tümünün birincil problemi kamunun özelden hizmet almasıyla ilgiliydi.  Konuya çok yakın olduğumdan biliyorum. Samsun Dişhekimleri Odası ve TDB haftada bir ya da ayda bir basın toplantısı yaparlardı ve iletiler gönderirlerdi.  Ancak SDD yönetim krulu üyesinin iletisine bakılırsa TDB'nin konuya ilişkin belirgin bir projesi olmadığı yönündedir. Bir çelişki var ama nerede? SDD yönetim kurulu üyesi  Dt.Esin Çakır'ın bana gönderdiği iletisi aynen şöyle:

 

“TDB'nin hizmet alımı ile ilgili bir projesi yok....!

Görünen şu; her ne kadar TDBD Dergisinde sayın Tarık İşmen aksini söylemiş olsa da; TDB cephesinde yeni bir proje yok, inisiyatif tamamen Sağlık Bakanlığındadır.

Bugüne kadar Bakanlık da ne yapacağı veya nasıl bir projeye evet diyeceği hakkında net bir açıklaması olmamıştır.

Yani ortadaki belirsizlik ve  serbest dişhekimliğindeki yıkım devam etmektedir.

Sağlık Bakanlığı bu durumdan sadece ve sadece  13 bin serbest dişhekimin muzdarip olduğunu bilmekte, zaman zaman , ÇSG Bakanlığına  topu atarak siyaseten kendi lehine devam eden maçın  skorunu korumak adına “kendi aralarında paslaşmalarla” 90 dakikayı doldurmaya çalışmaktadırlar!

İpler; sadece ve sadece Raceğ Akdağ'ın elinde.

 

Kendi bildiklerimi ve burada gördüklerimi harmanlayarak şu kanıya vardım.

İpler; sadece ve sadece Raceğ Akdağ'ın elindedir.

TDB; bu işi gerçekleştirecek “elimde herhangi bir kudret  yok” düşüncesindedir.

Sağlık Bakanlığı; TDB ile görüşmelerinin arkasından  her ne kadar “hizmet alımını destekliyorum” diye zaman zaman açıklamalarda bulunsa da; TDB ile ortaklaşa bir proje ve uygulama ortaya çıkaramayacakları-üretemeyecekleri tamamen ortaya çıkmıştır.

Her ne kadar Aile Dişhekimliği projesinde dişhekimleri lehine bir takım gelişmeleri sağlayabilir miyiz diye düşünüp, umutlansak da; kısaca Recep Akdağ şunu diyor;

“-Eğer bir uygulama yapılacaksa bunun gününü, şeklini, zamanını, içeriğini; sadece ve sadece ben belirlerim…”

TDB bunu yapamıyor ama; TDB şunu da; yapmıyor – yapamıyor, diyemedi – diyemiyor…

 

TDB; yapılan görüşmelerle bir yere varılamayacağını görüyor, hatta bunu açıkça da söylüyor. Ancak bu görüşmelerden sanki bir şey çıkacakmış gibi de toplantılara katılmaya devam ediyor.

Geçmiş tecrübelerden de anlıyoruz ki;  yine önü açık,  sonucu belirsiz bir görüşme silsilesinden  ibaret bir sürece doğru gidiyoruz.  TDB niye böyle yapıyor,  aynı oyunun oyuncusu olmaya neden devam ediyor diye sorduğumuzda aklıma iki şey geliyor.

-         Ya kendine güvenleri yok,

-         Ya da; tabanın tepkisinden çekiniyor…

Halbuki, şunu da yapabilmeliler;

“- Bizim tüm gayretlerimize ve isteğimize  rağmen hükümetten yeterli ilgi, alakayı veya projelerimize , önerilerimize gerekli dikkat gösterilmemektedir. Hükümetin bu konudaki yaklaşımını ciddi de bulmuyoruz. Hükümetin tutumunda aksi bir gelişme olana kadar hizmet alımı ile ilgili olan görüşmeleri askıya alıyorum -“

TDB yalnızlıktan şikayetçi

 

Birebir yaptığım görüşmelerde Odaların ve üyelerin ilgisizliğinden şikayetçiler. Bu  süreçte sürece  katkı verecek , hızlandıracak  odalar ve üyelerin spontan  ve yönetimden bağımsız olarak düzenleyecekleri etkinliklerle destek olmaları gerektiği düşüncesindeler ki; bu düşünceye ben de katılıyorum. Malatya Dişhekimleri Oda Bakanı  sayın Gökmen Özdal'ın düzenlediği basın toplantısı benzeri etkinliklerin, diğer odalar tarafından da  düzenlemesi, böylece kamuoyunu bu konuda duyarlı hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Üyeler de kendi aralarında organize edeceği bir takım etkiliklerle bu sürece destek verebilirler.

TDB: 1 Sağlık Bakanlığı: 1

 

Geçtiğimiz yıllarda  TDB – Bakanlık görüşmeleri hizmet alımı konusunda devam ederken, ikili görüşmelerin ruhuna ve nezaketine aykırı olarak TDB ve Odalar;  “sevk” konusunda davalar açıp kararlar aldırırmışlardı.

Şimdi de yine AÜT üzerinde Bakanlık ile TDB arasında yapılan ikili görüşmelerin ruhuna ve nezaketine aykırı olarak Sağlık BakanlığI; tek taraflı olarak AÜT'sini bir kanun hükmünde kararname ile “tavsiye edilir”  AÜT'sine çevirmiştir

Ve maçın skoru  1-1'e gelmiştir.

AK-Partili tabandan hizmet alımına destek alma düşüncesi

 

Klasik yöntemlerle hükümetle yapılan görüşmelerde bir netice çıkaramayan TDB yönetimi; özellikle hükümetin mensubu olduğu partinin il ilçe örgütleri ile dişhekimi meslektaşlarımızın ikili görüşmeler yaparak lobi faaliyetleri yapmalarının  faydalı olabileceği düşüncesindedir.

AÜT'sinin tavsiye edilebilir olmasından sonraki beklentiler:

Hükümetin tek taraflı olarak AÜT'sini tavsiye edilebilir hale çevirmesinin arkasından bir takım uygulamaların gelebileceği beklentisi oluşmuş durumda.

Bu dışarı sevk olabilir, veya hizmet alımı ile ilgili bir takım uygulamalar da olabilir…

 

Son söz;

 

Bakanlık, hükümet;  “hizmet alımı”  projesini TDB ve Dişhekimlerinin istediği için  değil;  kendi vatandaşının ağız ve diş sağlığını düşündüğü için mutlaka gerçekleştirmek durumundadır.

Sadece bu sebepten hükümet bu projeyi ciddiye almalı,  kendi vatandaşına bu çağdaş hizmeti sunmalıdır.

TDB'yle görüşse de, görüşmese de, vatandaştan bu talep gelse de, gelmese de bu hükümetin boynunun borcu olarak bir kenarda beklemektedir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR