Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Doğru kelimelerle, doğru iletişim..!

DOĞRU KELİMELERLE, DOĞRU İLETİŞİM..!

Söyleme tarzımız,çoğu zaman söylemek istediklerimizin önüne geçer, yanlış anlaşılırız. Ve söyleniriz, "Ne oldu buna,ne dedim ki?" Sanki siz okurları görür gibiyim, nasıl da kafalarınızı sallıyorsunuz doğrularcasına. Çünkü hepimizin yaptığı şeyler.
İletişim sırasında genel olarak yaptığımız; Karşımızdakinin davranışlarının bizi nasıl etkilediği, üzerimizdeki etkileri neler. Bunları düşünmek yerine, hemen karşı tarafı yargılamak, durumu yorumlamak üzere harekete geçeriz. Başlarız karşımızdakine ver yansına. "Böyle davranmamalıydın." "Zamanında işini bitirmeliydin." Bu gibi örnekleri çoğaltabiliriz.
Bilmiyorum. Bizim insan yapımızdanmıdır nedir? Karşımızdakini yargılayan ve yorumlayanız. Yargılama ve yorumlamalarımız devam ettikçe, karşımızdaki savunmaya geçer ve zamanla da bizi dinlemez. "Benim de söyleyeceklerim var" düşüncesiyle atağa hazırlanır.
İletişim sırasında insan; Eleştirildiğini,yargılandığını ve suçlandığını hissettiğinde, kendini savunmak için önlem alır. Durum iletişim kurmaktan çok, savunmaya dönmüştür. Böylece kişiler arasında çatışmalar başlar ve konu amacından sapmış olur.

ÇEVRENİZDEKİ İŞ ARKADAŞLARINIZLA VEYA ÖZEL HAYATINIZDAKİ KİŞİLERLE İLETİŞİM KURARAKEN TARZINIZ, KULLANDIĞINIZ KELİME VE CÜMLELER , KARŞINIZDAKİ KİŞİ ÜZERİNDE FARKLI ETKİLER YARATIR.

İletişimi etkin kılmak için karşımızdakine yaklaşım çok önemlidir. Konuşmaların üzerimizdeki etkisini tepki ile değil de, "Ben bu davranışınızdan dolayı çok üzüldüm, kendimi iyi hissetmedim." Sözleriyle karşılık versek, bizi dinleyen yargılamaya geçmeyecek, bizimle kavgaya tutuşmayacaktır.
Etkili iletişimin temel dayanağı; Karşımızdaki kişiyi savunmaya teşvik etmeyen bir anlatımdır. Dünyanın, sadece kendi etrafımızda, bizim bakış açımıza, duygularımıza göre dönmediğini bilmek ve unutmamak gerekir. Bizim duygularımız kadar, karşımızdaki insanın duygularına da önem vermeliyiz.
Kişiler arası ilişkilerde unutulmaması gereken noktalardan biride, duygularımızdır. Duygularımız bizi ve kurduğumuz iletişimi etkiler. Düşüncelerimizi ve duygularımızı karşımızdaki insanlara iletirken, kuracağımız cümleler çok önemlidir. "Böyle düşündüğün için hatalısın" söylemek yerine "Ben böyle düşünüyorum" cümlesini koymak daha doğrudur. İletmek istediğiniz içerik aynı ama anlamı farklılaşacaktır.
Siz siz olun, beni yanlış anlamayın. Belki ben yanlış yazmışımdır..!
Herşey gönlünüzce olsun.
SEVGİLERİMLE.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR