Bayrak adamsızlık

Bayrak adamın önemi sizce nedir bilemem ama, benim gibi bir futbol romantiği için futboldaki bayrak adamların yeri bambaşkadır. Öncelikle bayrak adam nedir, onu ele alalım. Bayrak adam koşulsuz bir şekilde, kulübünün formasını maddi veya materyalist duygular yerine; yüreği ve manevi duygularıyla terleten oyuncudur. Günümüzün kapitalist futbol düzeninde bayrak adamların sayısı doğal olarak azalmaktadır. Örneklendirmek gerekirse, Juventus 2.Lige düştüğünde takımını terk etmeyen Del Piero, takımı maddi sıkıntıya girince Roma'nın hisselerinin % 15ini satın alan Totti, Milan'da 600'den fazla maça çıkan Maldini, Manchester United"da Giggs, Barcelona"da Katalan Puyol ve Xavi, Real Madrid"de Raul, Liverpool"da Gerard gibi isimler günümüz futbolunun takımlarına romantik bir bağ ile bağlı olan  bayrak adamlarına örnek verilebilir. Tabi bu bağ sadece takımla değil, tribünlerle de oldukça sevecen bir haldedir. Saydığımız isimlere ve takımlara baktığımız zaman, doğru orantıya vurunca; bir takımda ne kadar bayrak adam var olursa, sahada oynanan futbol bir o kadar yürekli, tribünle olan iletişim bir o kadar samimi olacaktır. Günümüz futbolunda tabiki para da çok önemli ancak paranın satın alamayacağı şeylerin de olduğu aşikar. Milyarderlerin satın aldığı takımlar zaman zaman suni başarılar elde etseler bile asla büyük bir takım olamadılar ancak belli geleneklere göre yönetilen ve o ruhu sahaya her zaman yansıtmayı başarabilen takımlar enternasyonel ve ulusal alanlarda kendilerini futbol literatürüne ispatladılar.
Ülkemiz insanının futbolumuza kattığı en güzel yanlardan birisi de,takıma ve oyuncuya sunulan duygusal güç. Bir taraftar, sahada kendisi gibi hisseden ve o ekseriyette mücadele eden oyuncuyu 15-20 dakikada diğerlerinden ayırt eder. Samsunsporumuz, bugünlere kadar çok şükür birçok bayrak adam çıkardı. 80'lerin ikinci yarısındakı efsane kadronun ardından, 90'ların başı ile beraber yakalanan Samsunlu havası ; Ercan, Serkan, Celil, Vural gibi hem Samsunlu, hem de Samsunsporlu, tribün ruhlu oyuncular takımı yıllarca bir ekol olarak ayakta tutmaya yetti. Zaman geçtikçe, takımdakı bayrak oyuncuların azalması ekseriyetinde başarısızlığı getirdi. Yaşanan olaylardan ders almama hastalığımız Bank Asya'da da devam etti ve 4 senedir altyapımızdan çıkan birçok oyuncu olmasına rağmen belirli bir düzen kurulamadı, Samsunsporluluk ruhu sahaya yansıtılmadı. Tribüne armasını öperek gelen son isim Can'da kişisel egolar uğruna takımdan uzaklaştırıldı.
Bu sezonki Samsunspor'a bakınca, takımda ne bir bayrak adam var, ne de Samsunspor için yürekten oynayacak bir oyuncu grubu. Yetenek ve mücadelenin yetmediği yerlerde; ön plana çıkacak bir bayrak adam veya takımı fişekleyecek bir takım ruhu da yok. Yenilen ilk golde demoralize olunuyor, hatalar zinciri ardı ardına geliyor. Bayrak adamı geçtim, takımda kaptanlık yapacak isim de yok. Kenan'ın elinden alınan kaptanlık Hakkı'ya verildi o da kadro dışı bırakıldı. Can Özgür'den kaptan; daha hiçbir faydasını görmediğimiz bazı isimlerden bayrak adam yaratmaya çalışılan takım da ancak bu kadar olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Mert ORAL Arşivi
SON YAZILAR